Veľkonočný tepšovník

Autor receptu: vareska1

Tepšovník, paska alebo jednoducho veľkonočný biely koláč - nasladko či naslano. Vždy iný, vždy vynikajúci. Môj manžel si sviatky Veľkej noci bez neho nedokáže predstaviť, preto som sa rozhodla, že sa o recept s Vami podelím. Tento môj je naslano.

120 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. K múke pridáme soľ, cukor, vajce, kvások, trošku premiešame , pridáme 4 dl teplého mlieka, spracujeme a nakoniec pridáme olej a všetko dobre vypracujeme - približne 5 - 10 minút. Cesto nesmie byť tuhé.
  2. Prikryté necháme kysnúť približne 30 minút, potom ho vareškou krátko premiešame a necháme stáť ešte asi 5 minút.
  3. Na pomúčenej doske ho rozdelíme na 4 časti a spletieme do vrkoča. Preložíme na pekáč vystlaný mastným papierom a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pred vložením do rúry ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca hodinku pri 200 stupňoch na strednej pozícii. Ak je potrebné, neskôr teplotu znížime na 180.