Veľkonočný šalát Olivier

momi - fotkamomi, 5. apríla 2015
Veľkonočný šalát Olivier
Foto: momi

Tento vynikajúci a svieži šalát vychádza z jedného z mnohých receptov na ruský šalát Olivier. Povodne by v ňom nemal chýbať kopor a taktiež Zobraziť celý popisTento vynikajúci a svieži šalát vychádza z jedného z mnohých receptov na ruský šalát Olivier. Povodne by v ňom nemal chýbať kopor a taktiež kúsky masa - ideálne na jemno nakrájaných krabích tyčiniek. Táto bezmasitá verzia sa mi páčila viac, keďže sme ju podávali ako prílohu ku kuracím rezníkom. Recept je z knihy Anye von Bremzen Umenie sovietskej kuchyne, ktorú odporúčam každému, kto nielen rád číta o jedle, ale tiež ho zaujímajú dejiny Ruska.

6-8
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

3 ks
3 ks
1 ks
1 ks
1 - 2 ks
1 malá plechovka
3 ks
3 ks
Dresing:
 (alebo jogurt)
3 ČL
1 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie nakrájame na drobno, pridáme sterilizovaný hrášok, premiešame, ochutíme soľou a korením. Pridáme vymiešaný dresing. Šalát je chutný hneď, ale aj cez noc odležaný z chladničky má svoje čaro. Vďaka jabĺčku, šalátovej uhorke a jarnej cibuľke je svieži a menej ťažký ako klasický zemiakový majonézový šalát. Autentický ruský šmrnc dosiahneme pridaním jemne nasekaného kopru.

Diskusia k receptu

kukulienka71
šaláty na Veľkú noc sú podobne skombinované, aj tento sa mi páči. Už by som mala prezrieť aj ruskú kuchyňu, čoza skvosty sa tam skrývajú...
jozka2
Kukuc zaiste tam najdes bohatu skalu inspiracii.Salat sa mi paci.5
jarunka
Nasa ruska priatelka robieva bez jablcka, ja by som ho asi tiez vynechala. Mne zemiaky a jablcka sa nejak neznasaju :-)
lidia3
jablčko keď je nakrajane na male kocky ani ho nezbadate a odlahčuje šalát
denyany
Súhlasím, jablko keď je najemno, dodá istú sviežosť, ale nevyčnieva nad ostatné chute. A ten kôpor by som pridala, chutí mi. Naša známa z Ruska ho pridáva asi do všetkých šalátov.:-)
jozka2
V ruskych jedlach sa casto pouziva kopor a hodne.Naramne mi chute kuracia polievka a na tanieri posypana cerstvym koprom,delicatesa.
momi
Dakujem vsetkym za mile komentare. Muzovi som neprezradila, za je tam jablcko, ohrnul by nos... a nakoniec to vobec nezistil:-) Ten kopor je naozaj super bylina - ja mam rada smotanovo.horcicovo.koprovy dresing k rybe. Ked sme boli mali mama casto piekla rusky tvarohovy kolac s koprom - na sladko, ako pite. Vtedy som to neznasala a teraz o nom stale snivam:-)
motyka
šalátik sa mi veľmi páči. Ja určite s nastruhaným jablčkom. Jablčko pridávam do veľa jedál, dokonca aj do kapustnice a má oveľa jemnejšiu a delikatesnejšiu chuť. Ukladám KK 5*.
denyany
Ja zas pridávam malú cviklu prekrojenú do kapustnice, kvôli farbe. Odteraz pridám aj jablko, keď to @motyka chváli. Ale už vidím, ako muž prevracia oči, on by mal kapustnicu najradšej s mäsom, klobásou a ešte ďalším mäsom...;-)
aroooo
ja dávam 2-3 osminky jablka aj pri plnení 7dcl pohárov s kapustou na kyslú kapustu, čo sama kysne cca 3 týždne, dáva jej dobrú chuť.
2010
Len taka perlicka, salat Olivier neexistuje - ten pan Lucien Olivier si ho zobral recept do hrobu, ale ked mam kdekolvek vo svete chut na majonezovy zemiakovy salat daco ako nas francuzsky pytam sa na olivier alebo ci maju rusky salat.
 en.wikipedia.org/wiki/Olivier_salad...
momi
;-) tak to je vtipne! To som ani nevedela. Tak asi prave preto ze original neexistuje, su tisice receptov a variaci salatu olivier (podobne ako salatu vinegret). V Rusku to poznam takmer z kazdej restauracie, Olivier nechyba v studenych predjedlach a salatoch. A kazda rodina ma svoj recept, lebo Olivier musi byt na kazdej rodinnej oslave.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia