Veľkonočný šalát Olivier

momi - fotkamomi, 5. apríla 2015
Veľkonočný šalát Olivier
Foto: momi

Tento vynikajúci a svieži šalát vychádza z jedného z mnohých receptov na ruský šalát Olivier. Povodne by v ňom nemal chýbať kopor a taktiež kúsky masa - ideálne na jemno nakrájaných krabích tyčiniek. Táto bezmasitá verzia sa mi páčila viac, keďže sme ju podávali ako prílohu ku kuracím rezníkom. Recept je z knihy Anye von Bremzen Umenie sovietskej kuchyne, ktorú odporúčam každému, kto nielen rád číta o jedle, ale tiež ho zaujímajú dejiny Ruska.

6-8
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

3 ks
3 ks
1 ks
1 ks
1 - 2 ks
1 malá plechovka
3 ks
3 ks
Dresing:
 (alebo jogurt)
3 ČL
1 ČL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie nakrájame na drobno, pridáme sterilizovaný hrášok, premiešame, ochutíme soľou a korením. Pridáme vymiešaný dresing. Šalát je chutný hneď, ale aj cez noc odležaný z chladničky má svoje čaro. Vďaka jabĺčku, šalátovej uhorke a jarnej cibuľke je svieži a menej ťažký ako klasický zemiakový majonézový šalát. Autentický ruský šmrnc dosiahneme pridaním jemne nasekaného kopru.

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Súhlasím, jablko keď je najemno, dodá istú sviežosť, ale nevyčnieva nad ostatné chute. A ten kôpor by som pridala, chutí mi. Naša známa z Ruska ho pridáva asi do všetkých šalátov.:-)
V ruskych jedlach sa casto pouziva kopor a hodne.Naramne mi chute kuracia polievka a na tanieri posypana cerstvym koprom,delicatesa.
Dakujem vsetkym za mile komentare. Muzovi som neprezradila, za je tam jablcko, ohrnul by nos... a nakoniec to vobec nezistil:-) Ten kopor je naozaj super bylina - ja mam rada smotanovo.horcicovo.koprovy dresing k rybe. Ked sme boli mali mama casto piekla rusky tvarohovy kolac s koprom - na sladko, ako pite. Vtedy som to neznasala a teraz o nom stale snivam:-)
šalátik sa mi veľmi páči. Ja určite s nastruhaným jablčkom. Jablčko pridávam do veľa jedál, dokonca aj do kapustnice a má oveľa jemnejšiu a delikatesnejšiu chuť. Ukladám KK 5*.
Ja zas pridávam malú cviklu prekrojenú do kapustnice, kvôli farbe. Odteraz pridám aj jablko, keď to @motyka chváli. Ale už vidím, ako muž prevracia oči, on by mal kapustnicu najradšej s mäsom, klobásou a ešte ďalším mäsom...;-)
ja dávam 2-3 osminky jablka aj pri plnení 7dcl pohárov s kapustou na kyslú kapustu, čo sama kysne cca 3 týždne, dáva jej dobrú chuť.
;-) tak to je vtipne! To som ani nevedela. Tak asi prave preto ze original neexistuje, su tisice receptov a variaci salatu olivier (podobne ako salatu vinegret). V Rusku to poznam takmer z kazdej restauracie, Olivier nechyba v studenych predjedlach a salatoch. A kazda rodina ma svoj recept, lebo Olivier musi byt na kazdej rodinnej oslave.

Pridaj komentár k receptu: