Veľkonočný pletenec

damisa - fotkadamisa, 19. marca 2013
Veľkonočný pletenec
Foto: damisa

Veľkonočná buchta s mäsovou plnkou, ktorú možno obmieňať na rôzne spôsoby, na slano aj na sladko.

6
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
80 g alebo maslo
15 g
1 čl
100 ml
1 čl
1 ks
plnka:
200 g
1 ks
1 ks
2 strúčiky väčšie
1 čl
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások s mlieka a kvasníc s trochou cukru, preosiatu múku dáme do misy, pridáme soľ, vajce , rozpustenú heru a kvások a podľa potreby pridáme aj mlieko ak treba a vymiesime polotuhé cesto. Necháme vykysnúť 50 minút.

  2. 2

    Pomleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme pečivo namočené v mlieku, vajce, rozotretý cesnak a všetko dobre premiešame./ Do plnky môžeme pridať aj mleté údené mäso a koreniny podľa vlastnej chuti./

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, jednu rozvaľkáme do kruhu na veľkosť tortovej formy a z druhých dvoch urobíme šúlce a urobíme vrkoče - tiež môžeme dať plnku aj do vrkočov a to tak, že ich rozvaľkáme a stočíme a potom robíme vrkoč.

    Veľkonočný pletenec - obrázok 3
  4. 4

    a uložíme do formy na papier na pečenie

    Veľkonočný pletenec - obrázok 4
  5. 5

    Plnku dáme do stredu a cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom

    Veľkonočný pletenec - obrázok 5
  6. 6

    a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. cca 40 minút. Upečený pletenec ozdobíme v strede vajíčkom.

    Veľkonočný pletenec - obrázok 6

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: