Veľkonočný pletenec
Autor receptu: damisa
Veľkonočná buchta s mäsovou plnkou, ktorú možno obmieňať na rôzne spôsoby, na
slano aj na sladko.
6 porcií |
50 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Urobíme si kvások s mlieka a kvasníc s trochou cukru, preosiatu múku dáme do misy, pridáme soľ, vajce , rozpustenú heru a kvások a podľa potreby pridáme aj mlieko ak treba a vymiesime polotuhé cesto. Necháme vykysnúť 50 minút.
- Pomleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme pečivo namočené v mlieku, vajce, rozotretý cesnak a všetko dobre premiešame./ Do plnky môžeme pridať aj mleté údené mäso a koreniny podľa vlastnej chuti./
- Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, jednu rozvaľkáme do kruhu na veľkosť tortovej formy a z druhých dvoch urobíme šúlce a urobíme vrkoče - tiež môžeme dať plnku aj do vrkočov a to tak, že ich rozvaľkáme a stočíme a potom robíme vrkoč.
- a uložíme do formy na papier na pečenie
- Plnku dáme do stredu a cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom
- a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. cca 40 minút. Upečený pletenec ozdobíme v strede vajíčkom.