Veľkonočný pletenec

Autor receptu: damisa

Veľkonočná buchta s mäsovou plnkou, ktorú možno obmieňať na rôzne spôsoby, na slano aj na sladko.

6
porcií
50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások s mlieka a kvasníc s trochou cukru, preosiatu múku dáme do misy, pridáme soľ, vajce , rozpustenú heru a kvások a podľa potreby pridáme aj mlieko ak treba a vymiesime polotuhé cesto. Necháme vykysnúť 50 minút.
  2. Pomleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme pečivo namočené v mlieku, vajce, rozotretý cesnak a všetko dobre premiešame./ Do plnky môžeme pridať aj mleté údené mäso a koreniny podľa vlastnej chuti./
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, jednu rozvaľkáme do kruhu na veľkosť tortovej formy a z druhých dvoch urobíme šúlce a urobíme vrkoče - tiež môžeme dať plnku aj do vrkočov a to tak, že ich rozvaľkáme a stočíme a potom robíme vrkoč.
  4. a uložíme do formy na papier na pečenie
  5. Plnku dáme do stredu a cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom
  6. a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. cca 40 minút. Upečený pletenec ozdobíme v strede vajíčkom.