Foto: medovnicek
Už pomaličky premýšľam nad tým čo upečiem k blížiacim sa sviatkom jari. Medzi iným mám v pláne upiecť aj mazanec. Napadlo ma, že ho Zobraziť celý popisUž pomaličky premýšľam nad tým čo upečiem k blížiacim sa sviatkom jari. Medzi iným mám v pláne upiecť aj mazanec. Napadlo ma, že ho skúsim upiecť trocha iným spôsobom ako obyčajne, inšpiráciu som čerpala na jednom maďarskom blogu.
Suroviny
500 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
20 g |
|
120 g |
|
200 ml |
|
štipka |
|
1 ks |
|
|
|
100 ml |
|
300 g |
|
120 g |
|
1 ks |
|
1 pohár |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme časť z kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Zalejeme troškou vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
- 2
Keď kvások vykysne, pridáme všetky ostatné suroviny patriace do cesta a cesto dôkladne vypracujeme. Necháme ho kysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. Počas tejto doby minimálne dva krát premiesime.
- 3
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
- 4
Každú časť vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- 5
Na jednu časť rozložíme strúhané jablká - ja som použila zavárané, posypeme ich mletým makom a kryštálovým cukrom.
- 6
Zrolujeme do závinu
- 7
Ja som tento koláč piekla na guľatom plechu, na ktorom sa pečie pizza. Na ten som dala papier na pečenie a závin som zvinula do slimáka. Položila som ho do stredu formy.
- 8
Ďalší plát vyvaľkaného cesta som potrela strúhanými jabĺčkami, ktoré som rozmiešala s makovou plnkou. Tú som pripravila tak, že dala som zovrieť cca 100 ml mlieka, potom som pridala cukor a mak a nechala chvíľočku povariť.
- 9
Aj tento potretý plát som zvinula do závinu.
- 10
Takto pripravený závin som pokrájala na rovnaké kúsky
- 11
Vzniknuté slimáčiky som naukladala okolo slimáka v strede formy a dva som uložila ešte navrch.
- 12
Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 13
Koláč pozvoľna upečieme v rúre vyhriatej na 180 C. V polovičke pečenia ho môžeme z vrchu prikryť alobalom, aby sa nám vrch nespálil.
- 14
Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
pekný mazanec,aj keď mi mierne vyschlo v krku a musela som pozrieť do
kalendára,kedy sú vlastne sviatky :)))
@ola111 veru, veru sviatky sa k nám blížia míľovými krokmi:)
@cezminaz - ten alobal zabráni, aby bol koláč z vrchu veľmi pripečený
@sonulienka ja sa mám od teba ešte toho veľa učiť:)
@afataga škoda, že nie si moja susedka, každý víkend by si mala odo mňa nádielku:)
@sisuk veru aj mne už tá zima ide hore krkom
:)
@ywett :):):)
@isabel2 teší ma, že sa ti páči
@naja piekla som ho cca 45 minút, približne v polovici pečenia som vrch zakryla alobalom