Veľkonočný mazanec trocha inak (fotopostup)

Autor receptu: medovnicek

Už pomaličky premýšľam nad tým čo upečiem k blížiacim sa sviatkom jari. Medzi iným mám v pláne upiecť aj mazanec. Napadlo ma, že ho skúsim upiecť trocha iným spôsobom ako obyčajne, inšpiráciu som čerpala na jednom maďarskom blogu.

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme časť z kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Zalejeme troškou vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
  2. Keď kvások vykysne, pridáme všetky ostatné suroviny patriace do cesta a cesto dôkladne vypracujeme. Necháme ho kysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. Počas tejto doby minimálne dva krát premiesime.
  3. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
  4. Každú časť vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  5. Na jednu časť rozložíme strúhané jablká - ja som použila zavárané, posypeme ich mletým makom a kryštálovým cukrom.
  6. Zrolujeme do závinu
  7. Ja som tento koláč piekla na guľatom plechu, na ktorom sa pečie pizza. Na ten som dala papier na pečenie a závin som zvinula do slimáka. Položila som ho do stredu formy.
  8. Ďalší plát vyvaľkaného cesta som potrela strúhanými jabĺčkami, ktoré som rozmiešala s makovou plnkou. Tú som pripravila tak, že dala som zovrieť cca 100 ml mlieka, potom som pridala cukor a mak a nechala chvíľočku povariť.
  9. Aj tento potretý plát som zvinula do závinu.
  10. Takto pripravený závin som pokrájala na rovnaké kúsky
  11. Vzniknuté slimáčiky som naukladala okolo slimáka v strede formy a dva som uložila ešte navrch.
  12. Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  13. Koláč pozvoľna upečieme v rúre vyhriatej na 180 C. V polovičke pečenia ho môžeme z vrchu prikryť alobalom, aby sa nám vrch nespálil.
  14. Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.