Veľkonočný mazanec trocha inak (fotopostup)
Autor receptu: medovnicek
Už pomaličky premýšľam nad tým čo upečiem k blížiacim sa sviatkom jari. Medzi iným mám v pláne upiecť aj mazanec. Napadlo ma, že ho skúsim upiecť trocha iným spôsobom ako obyčajne, inšpiráciu som čerpala na jednom maďarskom blogu.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme časť z kryštálového cukru a rozdrobené droždie. Zalejeme troškou vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
- Keď kvások vykysne, pridáme všetky ostatné suroviny patriace do cesta a cesto dôkladne vypracujeme. Necháme ho kysnúť na teplom mieste cca 2 hodiny. Počas tejto doby minimálne dva krát premiesime.
- Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
- Každú časť vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- Na jednu časť rozložíme strúhané jablká - ja som použila zavárané, posypeme ich mletým makom a kryštálovým cukrom.
- Zrolujeme do závinu
- Ja som tento koláč piekla na guľatom plechu, na ktorom sa pečie pizza. Na ten som dala papier na pečenie a závin som zvinula do slimáka. Položila som ho do stredu formy.
- Ďalší plát vyvaľkaného cesta som potrela strúhanými jabĺčkami, ktoré som rozmiešala s makovou plnkou. Tú som pripravila tak, že dala som zovrieť cca 100 ml mlieka, potom som pridala cukor a mak a nechala chvíľočku povariť.
- Aj tento potretý plát som zvinula do závinu.
- Takto pripravený závin som pokrájala na rovnaké kúsky
- Vzniknuté slimáčiky som naukladala okolo slimáka v strede formy a dva som uložila ešte navrch.
- Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Koláč pozvoľna upečieme v rúre vyhriatej na 180 C. V polovičke pečenia ho môžeme z vrchu prikryť alobalom, aby sa nám vrch nespálil.
- Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.