Veľkonočný cupcake

herarecepty - fotkaHeraRecepty, 4. marca 2015

Komerčný recept

17-20 minút
na 180 °C

Suroviny

85 g
98 g
2 ks väčšie (alebo 3 menšie)
1 ČL
145 g
1 ČL
 štipka malá
45 ml
80-100 g
Vanilkový krém:
250 ml
1 bal.
60 g
200 g




Postup

  1. 1

    V mixéri vyšľaháme rastlinný tuk Maslová príchuť spoločne s cukrom, kým nie je zmes kompaktná a nadýchaná. Potom pridáme vajcia, vždy jedno po druhom, a všetko dôkladne prešľaháme. Nakoniec len krátko zašľaháme vanilkový extrakt.

  2. 2

    Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes potom preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a čokoládou do vyšľahanej zmesi v mixéri. Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach. Vždy začíname a končíme suchou zmesou.

  3. 3

    Hneď ako je zmes hladká a kompaktná, prestaneme so šľahaním. Vďaka tomu ostane cesto nadýchané.

  4. 4

    Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami. Naplníme ich do 2/3 cestom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 17-20 minút.

  5. 5

    TIP: Upečené cupcakes poznáme podľa toho, že nám špajľa, ktorú zapichneme do stredu košíčku, vyjde čistá. Pri skúške nezabúdajte na to, že je v ceste aj čokoláda – snažte sa vždy špajľu zapichnúť do miesta, kde jej nie je toľko.

  6. 6

    TIP: Radšej pečte košíčky o minútu menej, pri chladnutí vo forme ešte mierne dôjdu. Ak ich prepečieme (pečieme príliš dlho), stvrdnú.

  7. 7

    TIP: Pre ozvláštnenie chuti môžeme pridať kôru z 1 citróna. Tú pri príprave pridáme do zmesi suchých ingrediencií. Košíčky dostanú ďalšiu, zaujímavú chuť a väčšiu šťavnatosť!

  8. 8

    Vanilkový krém: Väčšiu časť mlieka nalejeme do kastrólika, pridáme cukor a povaríme. Puding dobre rozmiešame vo zvyšku studeného mlieka, prilejeme k variacej sa zmesi a miešame tak dlho, až táto zmes zhustne a krátko prebublá. Stratí sa tak chuť škrobu.

  9. 9

    TIP: Základný vanilkový krém je možné vylepšiť smotanou na šľahanie a to tak, že smotanou, nahradíme 1 dcl mlieka.

  10. 10

    Pripravený puding prelejeme do misy na šľahanie a necháme ho v nej úplne vychladnúť. Povrch pudingu zľahka posypeme krupicovým cukrom, aby na ňom nevznikla koža.

  11. 11

    Do vychladnutého pudingu vmiešame po kúskoch rastlinný tuk Maslovú a šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém.

  12. 12

    Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Keby sa tak stalo, napravíme to prevarením krému a následným vychladnutím, potom môžeme vyšľahať znovu-

  13. 13

    Hotový krém môžeme aj rôzne dochucovať napr. mletou kávou, orieškami, kokosom či inými ingredienciami podľa Vašej fantázie-

  14. 14

    Na záver upečené cupcakes ozdobte pripraveným krémom a čokoládovými či marcipánovými vajíčkami.

Diskusia k receptu

scarlett87
vyskúšala som, koláčiky sú úžané, ale nedávala som hladkú múku ale polohrubú, namiesto vanilkovej esencie som dala vanilkový sirup a citrónovú kôru nahradila pomarančovou, vynašla som a chutia vynikajúco, plus pripomienka ku krému, urobila som viac pudingu a hery alebo iného tuku stačí aj polovica :) inak na jednotku :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia