Foto: herarecepty
Komerčný recept
na 180 °C
Suroviny
85 g |
|
98 g |
|
2 ks väčšie (alebo 3 menšie) |
|
1 ČL |
|
145 g |
|
1 ČL |
|
štipka malá |
|
45 ml |
|
80-100 g |
|
Vanilkový krém: | |
250 ml |
|
1 bal. |
|
60 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
V mixéri vyšľaháme rastlinný tuk Maslová príchuť spoločne s cukrom, kým nie je zmes kompaktná a nadýchaná. Potom pridáme vajcia, vždy jedno po druhom, a všetko dôkladne prešľaháme. Nakoniec len krátko zašľaháme vanilkový extrakt.
- 2
Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes potom preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a čokoládou do vyšľahanej zmesi v mixéri. Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach. Vždy začíname a končíme suchou zmesou.
- 3
Hneď ako je zmes hladká a kompaktná, prestaneme so šľahaním. Vďaka tomu ostane cesto nadýchané.
- 4
Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami. Naplníme ich do 2/3 cestom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 17-20 minút.
- 5
TIP: Upečené cupcakes poznáme podľa toho, že nám špajľa, ktorú zapichneme do stredu košíčku, vyjde čistá. Pri skúške nezabúdajte na to, že je v ceste aj čokoláda – snažte sa vždy špajľu zapichnúť do miesta, kde jej nie je toľko.
- 6
TIP: Radšej pečte košíčky o minútu menej, pri chladnutí vo forme ešte mierne dôjdu. Ak ich prepečieme (pečieme príliš dlho), stvrdnú.
- 7
TIP: Pre ozvláštnenie chuti môžeme pridať kôru z 1 citróna. Tú pri príprave pridáme do zmesi suchých ingrediencií. Košíčky dostanú ďalšiu, zaujímavú chuť a väčšiu šťavnatosť!
- 8
Vanilkový krém: Väčšiu časť mlieka nalejeme do kastrólika, pridáme cukor a povaríme. Puding dobre rozmiešame vo zvyšku studeného mlieka, prilejeme k variacej sa zmesi a miešame tak dlho, až táto zmes zhustne a krátko prebublá. Stratí sa tak chuť škrobu.
- 9
TIP: Základný vanilkový krém je možné vylepšiť smotanou na šľahanie a to tak, že smotanou, nahradíme 1 dcl mlieka.
- 10
Pripravený puding prelejeme do misy na šľahanie a necháme ho v nej úplne vychladnúť. Povrch pudingu zľahka posypeme krupicovým cukrom, aby na ňom nevznikla koža.
- 11
Do vychladnutého pudingu vmiešame po kúskoch rastlinný tuk Maslovú a šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém.
- 12
Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Keby sa tak stalo, napravíme to prevarením krému a následným vychladnutím, potom môžeme vyšľahať znovu-
- 13
Hotový krém môžeme aj rôzne dochucovať napr. mletou kávou, orieškami, kokosom či inými ingredienciami podľa Vašej fantázie-
- 14
Na záver upečené cupcakes ozdobte pripraveným krémom a čokoládovými či marcipánovými vajíčkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu