Veľkonočný cupcake

Autor receptu: herarecepty

Komerčný recept

17-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. V mixéri vyšľaháme rastlinný tuk Maslová príchuť spoločne s cukrom, kým nie je zmes kompaktná a nadýchaná. Potom pridáme vajcia, vždy jedno po druhom, a všetko dôkladne prešľaháme. Nakoniec len krátko zašľaháme vanilkový extrakt.
  2. Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes potom preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a čokoládou do vyšľahanej zmesi v mixéri. Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach. Vždy začíname a končíme suchou zmesou.
  3. Hneď ako je zmes hladká a kompaktná, prestaneme so šľahaním. Vďaka tomu ostane cesto nadýchané.
  4. Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami. Naplníme ich do 2/3 cestom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 17-20 minút.
  5. TIP: Upečené cupcakes poznáme podľa toho, že nám špajľa, ktorú zapichneme do stredu košíčku, vyjde čistá. Pri skúške nezabúdajte na to, že je v ceste aj čokoláda – snažte sa vždy špajľu zapichnúť do miesta, kde jej nie je toľko.
  6. TIP: Radšej pečte košíčky o minútu menej, pri chladnutí vo forme ešte mierne dôjdu. Ak ich prepečieme (pečieme príliš dlho), stvrdnú.
  7. TIP: Pre ozvláštnenie chuti môžeme pridať kôru z 1 citróna. Tú pri príprave pridáme do zmesi suchých ingrediencií. Košíčky dostanú ďalšiu, zaujímavú chuť a väčšiu šťavnatosť!
  8. Vanilkový krém: Väčšiu časť mlieka nalejeme do kastrólika, pridáme cukor a povaríme. Puding dobre rozmiešame vo zvyšku studeného mlieka, prilejeme k variacej sa zmesi a miešame tak dlho, až táto zmes zhustne a krátko prebublá. Stratí sa tak chuť škrobu.
  9. TIP: Základný vanilkový krém je možné vylepšiť smotanou na šľahanie a to tak, že smotanou, nahradíme 1 dcl mlieka.
  10. Pripravený puding prelejeme do misy na šľahanie a necháme ho v nej úplne vychladnúť. Povrch pudingu zľahka posypeme krupicovým cukrom, aby na ňom nevznikla koža.
  11. Do vychladnutého pudingu vmiešame po kúskoch rastlinný tuk Maslovú a šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém.
  12. Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Keby sa tak stalo, napravíme to prevarením krému a následným vychladnutím, potom môžeme vyšľahať znovu-
  13. Hotový krém môžeme aj rôzne dochucovať napr. mletou kávou, orieškami, kokosom či inými ingredienciami podľa Vašej fantázie-
  14. Na záver upečené cupcakes ozdobte pripraveným krémom a čokoládovými či marcipánovými vajíčkami.