Veľkonočný kysnutý baranček
Veľkonočný kysnutý baranček

Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi fotorecept

elenas - fotkaelenas, 17. apríla 2019
Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi sa mi páči tento nápad s barančekom bez formy. Objavila som ho na internete a upiekla. Deti majú radosť, keď každý príde a utrhne si svoj kúsok. A krásne rozvoniava škoricou.

20
porcií
95 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
480 g
1 ks
7 PL
250 ml
2,5 PL
1 PL
30-40 g
štipka
kúsok
Plnka:
100-120 g
2-3 ČL
2-3 PL (alebo kryštálový)
za hrsť
 (na oko)
Na potretie:
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia, cukru, vanilkového cukru a vlažného mlieka urobíme kvások. (Všetko spolu zmiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť.) Preosiatu múku premiešame so štipkou soli, pridáme olej, žĺtok, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, odrežeme kúsok a odložíme na drobné časti barančeka. Ostatné cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm, potrieme zmäknutým maslom, posypeme zmesou cukru a škorice a mletými orechmi. Zvinieme do rolády.

    Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Roládu nakrájame na 2 cm kúsky. Kúsok z okraja rolády odložíme.

    Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Väčší plech vystelieme papierom na pečenie (ja som zabudla ale odporúčam ho tam dať) a ukladáme cesto. Z kúskov rolády vytvoríme kožuštek barančeka, z odloženého okraja rolády hlavu, z kúskov cesta chvostík, nožičky, ucho, roh. Z hrozienka oko. A necháme kysnúť ešte 15-20 minút.

    Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch potrieme vlažným mliekom a pečieme vo vyhriatej na 180°C rúre 20-25 minút.

    Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte horúceho barančeka potrieme roztopeným maslom a keď vychladne posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať.

    Veľkonočný baranček so škoricou a s orechmi (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kecupicek
Perfektný nápad a krásne sa ti vydaril, páči sa mi to. Vyskúšam zajtra, máme radi osie hniezda. Robím aj na slano. Nenadarmo sa hovorí, že dvakrát to isté, nie je to isté.
45678
Šikulka, mne to najskôr pripomenulo korytnačku:-) a čítam,baranček..určite výborne a dobrý nápad na odlamovanie..
elenas
@Kecupicek (17.4.2019 17:01)

Ďakujem, škoricové koláče sú veľmi vďačné. A že je to aj trochu tvorivé. Na slano veru je dobrý nápad.
elenas
@45678 (17.4.2019 18:28)

No, pobavila si ma, aj keď možno tak trochu aj má príbuzenský vzťah s korytnačkou, hlavne, že je to veselé. :)
grejsy
Jéj to je milé , krásny baranček , tiež sa mi to podobalo na korytnačku na prvý pohľad. Dobrý nápad a pre deti ako stvorené si takto ulamovať z neho:-))