Foto: lenkapalenka
Takýto chlieb sa v našej rodine pečie na Veľkú noc. Existuje veľa verzií tzv. pasky, a táto je naša klasika. Tradičný tvar je Zobraziť celý popisTakýto chlieb sa v našej rodine pečie na Veľkú noc. Existuje veľa verzií tzv. pasky, a táto je naša klasika. Tradičný tvar je okrúhly, pečie sa v plechovej okrúhlej forme, podobnej bábovkovej, ale ja mám len hranatú, tak používam tú (v teflónovej bábovkovej sa mi to neosvedčilo, kôrka bola veľmi jemná).
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Mlieko s maslom ohrejeme, a mierne teplé (nie horúce!) zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vznikne nám riedke cesto.
- 2
Miesime aspoň 30 minút (miesila som ručne, ak používate robota, tak podľa skúsenosti). Cesto sa začne odlepovať od bokov misy. Kompaktné cesto však nečakajte, je skôr riedke.
- 3
Cesto poprášime jemne múkou na necháme pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
- 4
Formu na pečenie si poriadne vymastíme (najlepšie bravčovou masťou) a cesto prelejeme z misy do formy. (Najvhodnejšie je vyplniť 2/3 formy, ja mám trochu menšiu formu a bola takmer plná, ale cesto sa počas pečenia nevyleje, tak je to ok.)
- 5
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, medzitým paska mierne vykysne. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 6
Pečieme 1 hodinu. Ak sa nám zdá, že vrch je už dostatočne tmavý, prikryjeme zvrchu alobalom a dopekáme.
- 7
Po vytiahnutí z rúry ihneď vyklopíme. Ak by to nešlo ľahko a niekde sa to prichytilo, jemne uvoľníme kraje špajľou. Necháme poriadne vychladnúť na mriežke.
- 8
Prajem dobrú chuť k veľkonočným raňajkám. Ako sa hovorí u nás "Christos Voskrese!"
Tiež chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Sú nádherné.
Vajíčko ide aj do cesta. Ale nie je úplne nutné, lebo napríklad na Vianoce sme piekli presne taký istý recept, ale bez vajíčka :-)