Chlieb
	        Veľkonočná paska (fotorecept)
	        Autor receptu: lenkapalenka
	         
	        
	        Takýto chlieb sa v našej rodine pečie na Veľkú noc.* Existuje veľa verzií tzv. pasky, a táto je naša klasika. Tradičný tvar je okrúhly, 
pečie sa v plechovej okrúhlej forme, podobnej bábovkovej, ale ja mám len hranatú, tak používam tú (v teflónovej bábovkovej sa 
mi to neosvedčilo, kôrka bola veľmi jemná). 
| 
				  	  
				  	160 minút príprava  | 
				  	  
				  	60 minút  na 200 °C  | 
Postup
- Mlieko s maslom ohrejeme, a mierne teplé (nie horúce!) zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vznikne nám riedke cesto.
 - Miesime aspoň 30 minút (miesila som ručne, ak používate robota, tak podľa skúsenosti). Cesto sa začne odlepovať od bokov misy. Kompaktné cesto však nečakajte, je skôr riedke. 
 - Cesto poprášime jemne múkou na necháme pod utierkou 1 hodinu kysnúť. 
 - Formu na pečenie si poriadne vymastíme (najlepšie bravčovou masťou) a cesto prelejeme z misy do formy. (Najvhodnejšie je vyplniť 2/3 formy, ja mám trochu menšiu formu a bola takmer plná, ale cesto sa počas pečenia nevyleje, tak je to ok.)
 - Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, medzitým paska mierne vykysne. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
 - Pečieme 1 hodinu. Ak sa nám zdá, že vrch je už dostatočne tmavý, prikryjeme zvrchu alobalom a dopekáme. 
 - Po vytiahnutí z rúry ihneď vyklopíme. Ak by to nešlo ľahko a niekde sa to prichytilo, jemne uvoľníme kraje špajľou. Necháme poriadne vychladnúť na mriežke.
 - Prajem dobrú chuť k veľkonočným raňajkám. Ako sa hovorí u nás "Christos Voskrese!"