Chlieb

Veľkonočná paska (fotorecept)

Autor receptu: lenkapalenka

Takýto chlieb sa v našej rodine pečie na Veľkú noc.* Existuje veľa verzií tzv. pasky, a táto je naša klasika. Tradičný tvar je okrúhly, pečie sa v plechovej okrúhlej forme, podobnej bábovkovej, ale ja mám len hranatú, tak používam tú (v teflónovej bábovkovej sa mi to neosvedčilo, kôrka bola veľmi jemná).

160 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Mlieko s maslom ohrejeme, a mierne teplé (nie horúce!) zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vznikne nám riedke cesto.
  2. Miesime aspoň 30 minút (miesila som ručne, ak používate robota, tak podľa skúsenosti). Cesto sa začne odlepovať od bokov misy. Kompaktné cesto však nečakajte, je skôr riedke.
  3. Cesto poprášime jemne múkou na necháme pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
  4. Formu na pečenie si poriadne vymastíme (najlepšie bravčovou masťou) a cesto prelejeme z misy do formy. (Najvhodnejšie je vyplniť 2/3 formy, ja mám trochu menšiu formu a bola takmer plná, ale cesto sa počas pečenia nevyleje, tak je to ok.)
  5. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, medzitým paska mierne vykysne. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  6. Pečieme 1 hodinu. Ak sa nám zdá, že vrch je už dostatočne tmavý, prikryjeme zvrchu alobalom a dopekáme.
  7. Po vytiahnutí z rúry ihneď vyklopíme. Ak by to nešlo ľahko a niekde sa to prichytilo, jemne uvoľníme kraje špajľou. Necháme poriadne vychladnúť na mriežke.
  8. Prajem dobrú chuť k veľkonočným raňajkám. Ako sa hovorí u nás "Christos Voskrese!"