Chlieb
Veľkonočná paska (fotorecept)
Autor receptu: lenkapalenka
Takýto chlieb sa v našej rodine pečie na Veľkú noc.* Existuje veľa verzií tzv. pasky, a táto je naša klasika. Tradičný tvar je okrúhly,
pečie sa v plechovej okrúhlej forme, podobnej bábovkovej, ale ja mám len hranatú, tak používam tú (v teflónovej bábovkovej sa
mi to neosvedčilo, kôrka bola veľmi jemná).
160 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Mlieko s maslom ohrejeme, a mierne teplé (nie horúce!) zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vznikne nám riedke cesto.
- Miesime aspoň 30 minút (miesila som ručne, ak používate robota, tak podľa skúsenosti). Cesto sa začne odlepovať od bokov misy. Kompaktné cesto však nečakajte, je skôr riedke.
- Cesto poprášime jemne múkou na necháme pod utierkou 1 hodinu kysnúť.
- Formu na pečenie si poriadne vymastíme (najlepšie bravčovou masťou) a cesto prelejeme z misy do formy. (Najvhodnejšie je vyplniť 2/3 formy, ja mám trochu menšiu formu a bola takmer plná, ale cesto sa počas pečenia nevyleje, tak je to ok.)
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov, medzitým paska mierne vykysne. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme 1 hodinu. Ak sa nám zdá, že vrch je už dostatočne tmavý, prikryjeme zvrchu alobalom a dopekáme.
- Po vytiahnutí z rúry ihneď vyklopíme. Ak by to nešlo ľahko a niekde sa to prichytilo, jemne uvoľníme kraje špajľou. Necháme poriadne vychladnúť na mriežke.
- Prajem dobrú chuť k veľkonočným raňajkám. Ako sa hovorí u nás "Christos Voskrese!"