Foto: alextv
Ďaľší príspevok k Zemplínskej Veľkej noci...
10
porcií
porcií
10 minút
príprava
príprava
60 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Červenú a bielu repu uvaríme do mäkka a postrúhame na jemnom strúhadle. Chren očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Aby sme veľmi neplakali pri strúhaní chrenu, tak mám dve rady: 1. ak dáme chren na chvíľu do mrazničky, tak nás oči tak páliť nebudú 2. môžeme použiť sterilizovaný chren z obchodu. Repy a chren spolu zmiešame, trocha osolíme a pridáme ocot podľa chuti. Veľkonočná cvikla by mala byť sladká a ostrá, nie slaná a kyslá. Ak nemáme bielu, teda cukrovú repu, tak ju nahradíme väčším množstvom kryštálového cukru .
cviklu uvaríme najlepšie v músovom vývare, ošúpeme, nastrúhame najlepšie na tenučké plátky/strúham na WS strúhadle/, poukladám na tanier, zmiešam olivový olej, trošku soli, cukru /medu/ a ocot balsamico /môže byť aj hotový dresing balsamico/ pokvapkám tým cviklu, výborná príloha k mäsu - voláme ju cvikla proschuto