Veľké halušky fotorecept

citronik - fotkacitronik, 28. januára 2015
Veľké halušky (fotorecept)
Foto: citronik

Tento chutný recept varievala moja babička, ako mladá gazdinka som sa dnes doňho pustila aj ja. Je nenáročný na prípravu a aj suroviny.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g varené strúhané
250 g
1 ks celé




Postup

  1. 1

    Uvarené a nastrúhané zemiaky zmiešame s múkou, vajíčkom a soľou. Vypracujeme cesto.

    Veľké halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vypracovaného cesta si urobíme valec, ktorý rozdelíme na menšie "knedličky". Medzitým si postavíme vodu, v ktorej budeme knedličky vyvárať.

    Veľké halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vriacej vody ponoríme knedličky, varíme až kým nevyplávajú na povrch, vtedy sú hotové. Uvarené knedličky dáme vychladnúť, Nakrájame si ich na menšie kúsky a opečieme spolu s cibuľkou na oleji/masti. Podľa chuti ešte dosolíme. Podávame s uhorkou, resp. my to máme radi so zaváranou kápiou. Dobrú chuť !

    Veľké halušky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

gitka61
Podobne robievala moja babicka ,len tam davala aj mast.Namiesto halusiek sa tvarovali gulky ,ale velke a vyvarali sa vo vode.Druhy den naobed sme to pokrajali a opekali do cervena a pridavali sa este rozslahane vajicka a lacny obed bol hotovy.
katka78
Robiť sa mi to nechce, ale pozvanie by som neodmietla, dokonca by som si aj dupľu vypýtala! Vizuálne mi tvoje jedlo pripomína zemiaky, čo moja babka robievala - na troche masti nechala pripiecť pokrájané zemiaky, čo zostali z predošlého dňa. Na najslabšom plamienku to v kastróliku nechala priškvrčať, iba máličko premiešavala. Jednoduché, chutné a sýte jedlo, k tomu domáca uhorka, no nebolo nám deckám treba viac :-) Ak náhodou zostali z predošlého dňa aj jej domáce slíže, pridala ich k zemiakom a bol granadír.
citronik
Dakujem vsetkym za komentare, potesili ma, nakoniec som ich urobila aj malo :D
gubics
zinnajdha@ , nepoužívaj slovo, najsam-fasa. (posledné 2 slabiky)Je to veľmi škaredé maďarské slovo, a dosť rozšírené hlavane medzi mladými ľuďmi. Používajú ho lebo nepoznajú význam. Nieže to vyslovíš niekde v spoločnosti, lebo sa na Teba budú dívať,ako na nejakú nevychovanú babu z ulice. (nechci aby som Ti sem napísala doslovný preklad)
elalea
...@gubics... neplet tu ludi,to madarske skarede slovo je fasz,aj sa to inak pise aj cita.v slovenskom slengu znamena "fasa" praveze nieco dobre....;-)
jarunka
To su ako kopytka, my to krajame sikmo, tazke vyzeraju ako kopytka. Mame radi. Davno som nerobila.
lianka
U nás sa z podobného cesta robia tzv. gomboce (guľky o priemeru asi 7-8 cm), ale pridáva sa do cesta aj 1 veľká do zlatista upečená cibuľa. Len tej múky by stačilo aj na 1 kg zemiakov. Vyvárajú sa vo vode 20 minút. A z vývaru robievam cibulačku. Na oleji spením jednu strenú
lianka
prerušilo sa mi to, prepáč @citronik ...jednu strednú cibuľku, pridám za čaj.lyžičku červenej mletej papriky a zalejem vývarom. Dochutím vegetou a soľou podľa chuti. Do polievky si zvykneme nakrájať z tých gombocov (knedlíkov) a gomboce jeme s udusenou kapustou a pečeným mäsom. A najlepšie sú na večeru alebo na druhý den popečené do chrumkava. Je to tiež recept mojej mamičky a jej predkov.
citronik
@lianka ten typ na vyvar je dobra vec, to ma nenapadlo, takto sa spotrebuje vsetko z varenia a nic sa nevyhodi, vdaka za tip :)
astheart
@jarunka , máš pravdu, jsou to kopýtka, :) . Jsou velmi populární v Polsku a také tady ve Slezsku. Podávají se uvařené polité vyškvařenou slaninou jen tak s čajem nebo meltou, nebo jako příloha k masům se šťávou či kyselým zelím, se salátem atd. Dají se také udělat na sladko polité máslem s cukrem a ořechy nebo kakaem/skořicí/povidly/strouhankou. Opékají se na druhý den a často se do nich vmíchávají vajíčka. :)
1x radost