Vegánske muffiny
Vegánske muffiny

Vegánske muffiny s náhradou vajíčka fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 22. apríla 2017
Vegánske muffiny s náhradou vajíčka (fotorecept)
Foto: Mitzy

Recept vznikol spontánne, po tom, ako som namočila ľanové semienka na pár hodín a všimla som si, že voda sa mení na hustejšiu gélovú Zobraziť celý popisRecept vznikol spontánne, po tom, ako som namočila ľanové semienka na pár hodín a všimla som si, že voda sa mení na hustejšiu gélovú tekutinu podobnú bielku. Vyskúšala som teda hneď upiecť vegánsku verziu muffinov. Vyšli skvelo. Chutné a nadýchané aj na ďalší deň. Kto je zvedavý, nech nazrie ;)

6
porcií
50-60 minút
na 150 °C

Suroviny

Na náhradu za vajíčko:
10 g
60 ml
Na muffiny:
250 ml
200 ml
100 ml
1 bal
3 PL
2 PL
1 štipka
2 PL
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Ľanové semienka namočíme v miske po vrch do vody (ako mám na fotke v sklenenej miske) a necháme ich tak na noc alebo od rána do obeda. Z vody sa stane číra gélová tekutina. Potom si pripravíme sitko a druhú misku.

    Vegánske muffiny s náhradou vajíčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cez sitko zlejeme semienka a lyžičkou prepasírujeme gélovú vodu do druhej misky. Jedno vajíčko v pečení = 10 g ľanových semienok zaliatych 60 ml vody. Teda ak idú do receptu 2 vajíčka, namočíme 20 g ľanových semienok v 120 ml vody, aby sme mali viac gélu. (Samotné semienka využijeme v šaláte, v polievke, v pečení...)

    Vegánske muffiny s náhradou vajíčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Muffiny: Zmiešame sypké ingrediencie, pridáme našu číru náhradu za vajíčko, jablkovú výživu, olej a zmiešame. Primiešame ešte kokos a cesto lyžicou vložíme do košíčkov na muffiny. Vyjde ich 6 ks. (Mlieko sem naozaj nejde, nahradí ho jablková výživa.) Muffiny v košíkoch ozdobíme na vrchu ešte orechami (ja som dala mandle a slnečnicové semienka) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov Celzia 50-60 minút. Muffiny sú krásne nadýchané. Najčastejšie sa miesto vajíčok používajú banány alebo hraška. Banány zmenia celkovú chuť, tento gél sa správa podobne ako vajíčko - chuť pečeného nemení. Muffiny chutia ako z klasického cesta s vajíčkom. Ak skúsite, prajem radosť z prípravy a dobrú chuť ;)

    Vegánske muffiny s náhradou vajíčka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

denyany
Dobrý nápad pre tých, čo nemôžu vajcia. Možno malá nepresnosť, ale na začiatku máš sezamové semienka, ďalej už len ľanové. O ľanových som vedela, že sa takto môžu používať. Ide to aj so sezamovými?
evanaaa
O ľanových semienkach to aj ja viem, preto sa aj odporúča ich konzumácia pri určitých ( črevných) ťažkostiach, namočiť ich, ale hádam podobne je to aj so sezamovými, treba vyskúšať ako to skúsila aj @Mitzy.
mitzy
@Denyany (22.4.2017 17:10)
& @Evanaaa jejda, mate pravdu, ja som sa úplne pomýlila pri písaní receptu. Použila som ľanové semienka. Idem to poopravovať. Ďakujem :)
haji
@Mitzy , určitě bych ráda ochutnala, tvoje muffiny vypadají výborně. Prosím si s lekvárom. Jsi šikulka! Letí pozdravení!
siisa
Musím sa priznať, že vegánov moc neuznávam, je to už veľmi veľa obmedzení, ale je na každom, ako sa rozhodne. Na týchto tvojich muffínkach si pokojne môže pochutnať aj mäsožrútko :) Ingrediencie zaručujú super výsledok :)
mitzy
@Haji @Cesminaz @Kapucinka @Sisa ďakujem za komentáre :)
@Siisa ku vegánstvu len toľko, že je často ozaj iba prirodzenou proti-reakciou niektorých ľudí na konzum. Videla som pred supermarketmi kontajnery s vyhodeným mäsom po záruke, bolo to vážne na zamyslenie. Nevraviac o praktikách k chovaným zvieratám. Obmedzenia si vegan vyberie sám, teda sa prestanú obmedzeniami v určitom zmysle stávať. Poznám fajn vegánov, neriešia, kto čo druhý je. Tak to má byť. Problém nastáva len vtedy, keď niekto druhého obmedzuje v jeho prirodzenosti. Keď vegan okolo seba robí zbytočný rozruch. To je otravné a skôr to ľudí okolo otrávi. Alebo keď vegani kŕmia svoje mačky a psy vegánsky - strašná blbosť a týranie pre to zviera, keďže mačky sú vyslovene mäsožravé a psy všežravé. Tam je obrovský paradox keď niekto pod vidinou vlastného presvedčenia oslobodenia zvierat z fariem ubližuje vlastne iným. Presne ako píšeš: je to na každom :)
zahra
@Siisa (22.4.2017 23:09)
Veganstvo vobec nieje obmedzujuce, vsetko je nahraditelne, aj ked som doma v malom okresnom meste, vsetko sa da kupit. Nase veganske hostiny ulahodia aj mäsozrutom, ale nemame problem pre nich pripravit aj mäsove hody. O krmeni zvierat rastlinnou potravou pocujem prvykrat, aj ked nase zvieratka si pochutnaju aj na veganskej sunke.
zahra
Urcite vyborne, davam pät hviezdiciek.:)
siisa
@Zahra , @Mitzy , prepáčte dievčatá, "vegánstvo neuznávam" som myslela, že ja by som sa na to nedala :) Niekedy si aj ja robím taký týždeň úplne bez mäsa :)
A ak chce byť niekto vegán, je to na ňom. Každý si zodpovedá za svoje telo, zmýšľanie, správanie, ako s tým kto naloží, tak sa má :) Peknú nedeľu vám želám :)

mitzy
@Siisa (23.4.2017 12:05)

vôbec sa neospravedlňuj, napísala si, čo cítiš. ja ti úplne rozumiem. Krásnu nedeľu - teda jej zbytok i tebe ;)
@Zahra ďakujem, až náhodou skúsiš daj echo.
@Popoluska340 ono asi urobí svoje to pomalé pečenie. doteraz som piekla pol hodku na vysokom stupni, no odteraz budem piecť takto dlhšie pri menšej teplote :)
danda3
Super, ja vajíčka môžem, ale niekedy v chladničke chýbajú, tak vyskúšam Tvoj recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia