Orechový zákusok

Vegan žerbó rezy

Autor receptu: alexandra05

Žerbó rezy boli pre mňa odjakživa pochúťkou, ktorá bola súčasťou našich Vianoc a Veľkej Noci.* Pripravovala ich moja starká, a ja som sa aj po prechode na vegánsku stravu rozhodla v tejto "tradícii" pokračovať. Keďže som nikde nenašla "veganizovanú" verziu, rozhodla som sa urobiť vlastnú.

15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Dve polievkové lyžice mletého ľanového semiačka zmiešame v pohári so šiestimi polievkovými lyžicami vody a necháme aspoň 10 minút odstáť, kým zmes nebude mať gélovitú konzistenciu (poslúži nám ako náhrada za vajíčka).
  2. Do misky nasypeme múku, kurkumu (nepovinné, dodá cestu žltšiu farbu) a cukor, pomrvíme droždie, prilejeme 4 polievkové lyžice mlieka, pridáme maslo vcelku, pripravenú ľanovú gélovitu hmotu a vymiesime cesto.
  3. Hotové cesto rozdelíme na tri rovnaké časti a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň 20 minút.
  4. Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Lekváre zohrejeme v hrnčeku a zmiešame ich spolu s cukrom (ja nedávam, lekvár je dosť sladký), aby sa roztopil.
  5. Pomúčime si dosku a prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto prenesieme na plech a polovicu pripravenej lekvárovej plnky naň rozotrieme. Lekvár posypeme polovicou pripravených orechov. Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako a použijeme zbytok plnky a orechov. Cesto zakryjeme tretím rozvaľkaným plátom cesta a popicháme vidličkou.
  6. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 15-20 minút.
  7. Po upečení koláč rovnomerne zaťažíme a necháme vychladnúť.
  8. Po vychladnutí ho môžeme potrieť lekvárom, aby sa vyrovnali nerovnosti. Potom si v hrnčeku v ľubovoľnom množstve roztopíme čokoládu na varenie a Ceru. Túto polevu natrieme na lekvárovú vrstvu a necháme ju stuhnúť.
  9. Krájame na ľubovoľné tvary, najlepšie to ide tenkým nahriatym nožom.
  10. Koláč chutí najlepšie na 2.-3. deň. Dobrú chuť!