Foto: amelie
Rusi práve vítajú Nový rok. Jedným z tradičných novoročných chodov sú vareniky. Podobajú sa našim pirohom plneným zemiakmi, akurát sa k nim podáva kyslá Zobraziť celý popisRusi práve vítajú Nový rok. Jedným z tradičných novoročných chodov sú vareniky. Podobajú sa našim pirohom plneným zemiakmi, akurát sa k nim podáva kyslá smotana.
porcie
Postup
-
1
Na dosku preosejeme múku, uprostred spravíme priehlbinku a rozbijeme do nej vajce. Zmiesime a pomaly pridávame kefír alebo cmar. Vypracujeme vláčne hladké cesto.
-
2
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a necháme na doske trochu preschnúť. Pripravíme si plnku: pokrájame cibuľu a orestujeme ju na masle dozlata. Pridáme na kolieska pokrájané zemiaky, ktoré sme predtým uvarili (ja ich varím v šupke) a trochu ich opečieme. Miešame, aby neprihoreli. Potom ich rozpučíme vidličkou a necháme vychladnúť.
-
3
Z rozvaľkaného cesta vykrojíme kolieska.
-
4
Do stredu koliesok dáme po lyžičke zemiakovej plnky a kolieska prehneme napoly, aby vznikli polkruhy. Ak nemáme formičku na pirohy, oblé okraje polkruhov popritláčame vidličkou, aby sa cesto spojilo a plnka nevytiekla.
-
5
Do veľkého hrnca dáme variť vodu a medzitým urobíme vareniky z celého cesta.
-
6
Vareniky nahádžeme do hrnca s vriacou vodou, ktorá nesmie prestať vrieť.
-
7
Keď vyplávajú na povrch, varíme ich 5-6 minút. Občas premiešame, aby sa nezlepili.
-
8
Hotové vareniky vyberieme z vody na podnos dierkovanou naberačkou .
-
9
Na tanier k nim pridáme dobrú hustú smotanu. Môžete si ich ešte posypať dozlata opečenými kolieskami cibule.
Diskusia k receptu