Varená treska s kôprovým jogurtom

Autor receptu: martinis

Našiel som recept na lososa od nórského šéfkuchára Josteina Medhausa, tak som si ho upravil a pripravil čerstvú tresku netradičným spôsobom - varením v náleve. K jemnej chuti tresky sa hodí aj kôprový jogurt a lyžička lekváru, výbornou prílohou sú zemiaky s maslom a petžlenovou vňaťou.

3
porcie
20 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tresku umyjeme a nakrájame na 4 kusy. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, víno, ocot a pridáme aj korenie, bobkové listy a poriadnu dávku soli. Necháme prevrieť, vložíme tresku a prikryté varíme 12 minút.
  2. Medzitým pripravíme zemiaky a kôprový jogurt – v miske zmiešame jogurt, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, citrónovú šťavu a kôpor.
  3. Nálev z tresky zlejeme, vyberieme bobkové listy a prípadne aj korenie a naservírujeme na tanier. Ak je to potrebné, dosolíme, pridáme kôprový jogurt a zemiaky. Odporúčam servírovať s lyžičkou kyslejšieho lekváru, napríklad viničkového či brusnicového :)
  4. Môj tip : Ak chcete byť precízni, čierne korenie môžete povyberať pred servírovaním - ja som ho však nechal a každý si ho na tanieri vybral sám, nebol to žiaden problém. Ak chcete, môžete siahnuť aj po kvalitnej mrazenej rybe, keďže sa aj tak rozpadne na kúsky. U mňa však jednoznačne vyhráva čerstvá treska, jej chuť je nenahraditeľná.