Foto: mesiar50
Sľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a bubaya že skúsim spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá formu na Zobraziť celý popisSľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a bubaya že skúsim spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá formu na varenie šunky. Keď ste zvedaví ako som to robil sledujte ma v akcii prosím.
porcií
príprava
na 72-75 °C
Suroviny
Mäso na šunku: | |
900 g alebo kuracie, morčacie |
|
100 ml pri miešaní mäsa na šunku (KOCKY) |
|
1 ČL |
|
20 g |
|
Spojka (mäso posekané na jemno): | |
200 g |
|
4 g |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Meso som pokrájal na kocky cca.2-3 cm.
-
2
Pridaním ingrediencií som miešal šunku asi 20 minút striedavo raz mixérom a potom som pretláčal mäso medzi prstami resp.som ho vyhnietil.
-
3
Po vymiešaní bielkoviny z mäsa musí byť mäso lepivé ako blato viď kraje nádoby Toto som dosiahol po cca.20-25 minútovom hnietení.
-
4
ĎALEJ SOM SI POSEKAL mäso na (spojku)
-
5
Na obrázku vidíte už hotovú spojku
-
6
Túto spojku som pomiešal z kockami mäsa určené na samotnú ŠUNKU. Je potrebné to premiešať dôkladne, ale už iba toľko aby sa spojka premiešala z kockami mäsa.Takto sa vlastne v mäso výrobách robí šunkový salám
-
7
Takto premiešané mäso si dáme uležať do chladničky v mojom prípade to bolo cca.13-14h,ale vy ho nechajte 24 h. Aspoň raz ho premiešajte len tak varechou.Potom znovu prikryte a späť do chladničky nech zrie.
-
8
Spravil som si cievku na uviazanie umelého čreva.Následne som ju namočil do vody aby sa mi z CERUZKY ktorú som použil nešmýkal motúz dole
-
9
Naplníme umelý obalPevne uchopíme koniec umelého čreva(papiera,rukáva) aj z koncom špagáta a prehadzujeme popod tlačenku potom spravýme uzol a trhnutím zatiahneme takto to spravíme aj 10x.
-
10
Na jemné potlačenie musí byť ako dobre nafúkaná lopta.
-
11
Mäso vložíme do nádoby asi z 50 st.C vodou a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.V mojom prípade sa teplota pohybovala od 72 st.C-75 st.C Śunku som varil 1h 30 minút( 1h a 30 min)
-
12
Po uplynutí tohto času som dal šunku do silne studenej vode a chladil som ju asi 20 min. Po vybratí z vody som PREPICHOL SÁČOK ABY ŠŤAVA VYTIEKLA Nepoužíval som žiadne zahusťovače ktoré sa pri výrobe šuniek aplikujú takže šťava tam bola. Šunku dáme na chladné miesto vychladnúť a až potom do chladničky 5 st.C. Konzumuje sa resp.mala by sa krájať až po 10-12 hodinách PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ
Ďakujem ti pekne
Ďakujem ti milá frézia ja som aplikoval iba rýchlosoľ.
V mäsovýrobách sme aplikovali do varených šuniek medzi inými aj:
zahusťovače,antioxidanty, zvýrazńovače chuti atď.
Si veľmi zlatá.Tebe niečo prezradím nenájde ti to ani mr.google
Keď si do tejto pomiešanej hotovej zmesi namiešaš:
trochu č.korenie/trochu muškátový oriešok/trochu cesnak/ máš
z tohto diela šunkovú salámu.Ďakujem a prajem ti pekný deň
Vďaka pusta
som rád,že sa ti akcia páči
pozdravujem
Ďakujem Ti za milý komentár
ak by si dal menej pratu, /viacej krajaneho masa/ tiez by drzala dobre ak dodrzime presne zlozenie surovin tu?
Skusil si bez rychlosoli, aj ked to zmeni farbu ostane chut dobra?
rukav si vyrabam zo sacku ktory sa pouziva na odsavanie vzduchom pretoze ho tu nekupim. sluzi dobre.
Vyaplikoval si parádne dielo ! Veľmi to pomôže ľuďom , ktorí nemajú šunkovar a radi by si urobili svoju šunku. Ja si ju robievam doma dlhšiu dobu, ale stále mi v nej niečo chýba. Asi tie chemické
dochucovadlá. Má pekný tvar , farbu, štruktúru, ale chcelo by to
vylepšiť chuť. Myslíš, že muškátový oriešok , cesnak a korenie dajú
tomu ten správny šmrnc? Hádam má viacej ľudí podobný" problém"
Na šunkovú salámu ide do prátu resp.spojky podľa normy:
6kg br.chudých orezov/4kg hovedzieho chudého orezu
Ku 50 kg výrobku.Ak si to prerátame dl som tam možno raz toľko prátu,ale keďže som hovädzinu neaplikoval necítiť tam žiadne chuťové zmeny a tak isto aj zmyslové posúdenie je ok.Tie chute sa
tam krásne spoja.Keďže som neaplikoval zhusťovač do šunky
mohlo by sa stať,že sa mi finálny výrobok rozpadne.
Samozrejme u šunkových foriem kde sa tá šunka vlastne zlisuje
dokopi je situácia iná.Obyčajná soľ nedokáže urýchliť zrecí proces aiko
dusitan.Z obyčajnou soľou by bol finálny výrobok hnedozelený.
Chuťovo by bol len ako obyčajné mäso.CHcel som zredukovať rýchlosoľ,ale pri kolísavých teplotách pri varení by výrobok mohol
zhnednúť resp.ošednúť.
Zdravím ťa.Muškátový oriešok sa aplikuje skorej Šunkovej salámy
tak isto aj cesnak.Práškový cukor sa aplikuje a hlavne pri šunkách
ako zvýrazňovač chuti.Samozrejme tá chémia tam zohráva istú
rolu napríklad pri udržaní vody a tuku vo výrobku atď.Nechcem sa
chvastať.sle deti boli toho názoru,že je lepšia ako obchodná.
Ďakujem ti za pekný komentár
Vďaka
Ďakujem ti
Ja ďakujem
Zdravím ťa .Dostať ho v papiernictve ako správne poznamenala
@turistka ,alebo v mäsiarstve.Ja som ho kúpil u kamaráta mäsiara.
Ale treba dávaťi pozor, sú aj tenšie sáčky to sú skôr na aspikové mozaiky.
Potrebuješ tlačenkový sáčok ten je hrubší nemyslím tým šírku sáčkau
Takýmto spôsobom si vyhotovíš šunku z hydiny ,zajaca atď.
Ďakujem ti ,že si nahliadla k mojim receptom.Prajem ti pekný víkend
Ďakujem krásne.Veľmi si ma potešil
Prajem ti pekný deň
Nie je to hlúpa otázka vôbec nie.Veľa ludí mi píše aj na TS ako by sa da
dala tá rýchlosol redukovať.Dá sa čiastočne nahradiť obyčajnou kamennou soľou a práškovým cukrom.Ale za vzhľad a chuť finálneho výrobku by som už ja neručil.Výrobky ktoré nedosahujú stanovenú
normu dusitanu sa po uvarení zošednú resp.ohnednú.
lusinkab ďakuijem,za pekný komentár
Teší ma naozaj,že sa ti aj tvoja šunka vydarila.Som nesmierne rád,že sa naše názory zhodujú
Ďakujem ti pekne
Prepáč,ale naozaj neviem v Uk kde to hľadať a dokonca ani názov neviem.V tejto veci by nám pomohli snáď@Ethanel alebo @Dorenika
ak ma vidia nech
rýchlosoľ v UK.Vďaka
Ďakujem ti.Máš pravdu bez tohto konzervanta a vyfarbovača sa
mäso výrobne jednoducho nezaobýdu.Hlavný technik čo ma zaúčal
do tajov mäso výroby bol dokonca predvádzať výrobky až v Kongu
Ďakujem krásne
Som rád že sa ti šunka páči
Vďaka
Naozaj nieje čo ďakovať rado sa stalo.
Pa pa
Ďakujem ti tiginko.Prajem ti pekný večer
Reagujem ešte raz na tú spojku resp.prát
Tie červené kúsky mäsa sú preto v tej šunke viditeľnejšie, lebo bolo
použité mäso z orecha.Ale aj ostatné je šunka,len to mäso je svetlejšie.Možno preto sa ti zdalo.že je tam viac prátu.
Mrzí ma nikto sa mi neozval na tú rýchlosol
Na slovensku som to kúpil v Billa. V obchodných reťazcoch by to malio byť bez problému.Prajem ti pekný večer
Krásne ďakujem
Ďakujem ancicka
môžeš sa takto cítiť :-)
Vďaka .Moc si ma potešila a rozosmiala
Ďakujem Ti sandra. Pa pa
a všímaš si, ako využívam to, čo si ma naučil??
Jasné tak to má byť.Áno všímam si naozaj si šikulka,učíš sa veľmi rýchlo
Ďakujem sandra
Ďakujem
z tvojich receptov-rád-komentov-ide toľko prajnosti..dobroty..ochoty..ľudského tepla...máš veľké láskavé srdce...pokojný večer...:-)
Šunku mám veľmi rada a určite bude na Veľku noc.
Srdečná vďaka.Prajem ti pekný večer
Nemáš čo ďakovať rado sa stalo
Ďakujem
Pracujem v mäsovom priemysle dodnes t.j.od roku 1980,ale teraz už mimo slovenska.Bohužial na Nitran nemám recept,ale zbytočne by som
ho aj mal trvanlivé salámy sa robia špecialnou technológiou myslým tým hlavne klimatické zariadenia atď.Veľa výrobkov je chránených
obchodným resp.výrobným tajomstvom a v tomto sú zahrnuté aj
koreniny aplikované v danom výrobku.Preto ti vlastne ani google
v takýchto prípadoch nepomôže.
Ďakujem.Prajem Ti pekný deň
Ďakujéém!
Máš absolútnu pravdu bez tohto konzervanta, hlavne vyfarbovača
varených mäsových výrobkov sú finálne výrobky bez chuti a farby.
Aplikuje sa to na celom svete,somozrejme pod inými názvami.
Včera som pozeral resp,čítal na jednom mäkkom mäsovom výrobku
že obsahuje jedľú sol ,dusitan tam nebol písaný potom som zistil,že je
písaný pod E250 AKO KONZERVANT.-----Veľa ľudí to určite nevie
samozrejme ostatné E E E tu už nebudem rozpisovať.
Ďakujem ti za pekne
Aj ty máš absolútnu pravdu.Ako som už písal niekomu rýchlosoľ sa aplikuje do všetkých mäsových výrobkov ktoré majú po tepelnej úprave ružovú FARBU samozrejme na výrobkoch je to písané pod E E
ako som to písal horevyššie
Ďakujem za pekný komentár
@modrykamen sorry od klikol som skorej.
Ja som tiež robil šunku v octovej fľaši bolo to strašne dávno.Vtedy to bola veľká móda.Odskúšaj. šunka má dobrú chuť a okrem rýchlosoli
tam tie ostatné xxxx E som ,,škrtol"
Ďakujem ti za pekný komentár
NIie je čo ďakovať.Som rád,že som ti mohol vyhovieť
Si naozaj zlatá,ale takúto pochvalu si určite nezaslúžim.Ale druhá strana
veci je tá.že moje komentáre k danej veci sú v 90% čerpané z dlhoročnej skúsenosti a praxe.Samozrejme všetko neviem ani ja.V
google si vyhľadám a tak si prevetrám svoje znalosti veľakrát.
V šunkovaroch a vo formách nato určených by si mala dosiahnuť
lepší výsledok ako ja, keďže to mäso je tam zlisované.Celý fígel je
v miešaní šunky.V s.r.o. som miešal takú šunku aj 10-15 min.
na šnekových miešačkách.Takže ručne to trvá dlhšie resp,tým hnietičom ako v mojom prípade.A druhý faktorom je samozrejme teplota varenia podľa normy by nemala prekročiť 75st.
Vo výhode sú tý ktorý majú kuch.robotické stroje.Mäso musí byť takpovediac ako blato.Malo by sa miešať z veľmi studenou vodou
dokonca v mäsovýrobách sa aj šunka mieša pomocou šupinového
ľadu teplota miešaného diela by nemala prekročiť 12až15 st.C.
Ďakujem ti za tvoje milé slová rád ti poradím aj v budúcnosti,ale už zo
zahraničia.Prajem ti len všetko dobré
Považujem ťa za veľmi príjemného a dobrého človeka.
Človeka z veľkým Č.
Prajem ti krásny nedeľný deň
Keď v tom máš nejakú tú prax bude to pre teba ľahká záležitosť.
Vďaka
Teplomer ktorý používam v tomto recepte som dostal od kolegu z BA Ktory ma ucil robit nové výrobky
Je to špecialny vpichový teplomer ktorým sa meria teplota v jadre výrobku.Stačí hocijaký teplomer na
meranie teploty vody.Ďakujem ti za pekný komentár
Ďakujem ti radox
Si šikulka vela ludí nevie spraviť šunku.
Preto som dal tento.recept na varechu aby ludia videli že sa to dá aj doma.Kápiu sme používali sušenú,ale žiadne zmeny tam by nemali od nej v tom výrobku byť.
Len či to nepustí farbu do výrobku ako som písal horevyššie v mesovýrobe sme používali sušenú.
Ale z niekým diskutujem o tejto problematike pri
mojej sekanej.Neboj nespraví to vo výrobku žiadnu šarapatu.ahoj
Píšeš správne dá sa to robiť aj pomocou mlynčeka.
Nadrobno posekanou kápia pasuje
To čierne korenie neviem.Mieša sa skor do suchých
výrobkov.Do.mekkých salám,sekanej pasuje kápia
a aj syr.Do šunky by som.korenie nedával potlačilo
by tú špecifickú chuť šunky.Práškový cukor
aplikujem preto resp.aby zvýraznilo chuť šunky
pa
Ďakujem ti za pekný komentár.Rád sa podelím a poradím aj v budúcnosti .Nemáš čo ďakovať rado sa stalo
A prídeš pre mňa do holandska? Iba 1500km.
Neviem či by to tu privítali z nadšením priletel som sem len dnes.
Takže ti posielam pozdrav z NL
Srdečná vďaka mrácik
Do šunky by som dal iba čo som použil v mojom recepte.Ak chceš vedieť aké korenie obsahuje
šunková saláma tak píšem:
muškátový oriešok,cesnak,čierne korenie mleté,
a hrubá múka.Tieto koreniny sa miešajú do spojky.
a následne sa premiešajú z vložkou(kocky mesa)
Samozrejme písal som to len tak pre informáciu
Ludskej fantázii sa medze nekladú.Ozaj neni čo ďakovať.Rád som pomohol
Nemáš čo ďakovať.Potešenie je na mojej strane.Vďaka medovnicek
V tomto recepte pouzivam tiez ihlicovy u nas sa to vola
vpichovy ale je to jedno natom nezalezi.Samozrejme
da sa pouzit hocijaky na meranie teploty vody.Ked tak var to vo vacsej nadobe ked ti pojde voda vyssie ako ma byt dolejes tam studenu.Vlastne tym si
to reguluj.Zvladnes to ako som pisal tam je najdolezitejsie to poriadne vymiesat.Miesa resp.hnieti
sa to dotial pokial sa to nelepi ako blato.
Prajem ti vsetko dobre pozdravujem z NL.
Som vemi rád,že sa mi prihovára expert z gastronomickej oblasti.Tvoje recepty poznám sú naozaj skvelé.Zvládneš tú šunku aj ty nemáš čo pochybovať.Preto som vyhútal aj tú spojku k tej vložke
aby aj menej skúseny to hravo zvládli.Spojka resp.prát
figuruje vo výrobkoch takpovediac ako lepidlo.No komentárov tu mám naozaj dosť,ale iba preto,že sa snažím odpísať každému a niektorým aj 2x.
Ďakujem ti ethanel.
Ja ďakujem.Prajem ti pekný večer
Mám šunkovar,ale práve naopak,ma láka práve urobiť a vyskúšať šunku do rukávnika.
Tvoj výsledok je vábivý,krásny.Ďakujem za recept.Už je v KK.
Naozaj si vážim tvoje slová tatranka.Potešila si ma.
Mám aj ja formu na šunku strunovú,ale týmto receptom
som chcel pomoct tým ktorú tú formu nemajú.
Ale aj v takej strunovej forme sa dajú robiť rozne špeciality napr.varená plnená bočikováro roláda
robieval som ju viackrát.Chcel som vám ju ponúknuť k velkonočným sviatkom,ale som to už nestihol.Možno o dva mesiace keď sa vrátim na sk.Ďakujem ti za pekné
slová.Pozdravujem z Nederlandu
neviem či ma massiar pustený PC, ale ak ti ja môžem poradiť, keď chceš mať peknú ružovu šunku , musíš tam tu rýchlosol dať!!!
Skúšal som aj bez rýchlosoli . ale bolo to tmavošedé, ako keď hovädzinu vytiahneš z polievky.
Rýchlosol sa musí použiť .
Ako dobre písal angast výrobky miešané obyčajnou solou po uvarení zošednú
prepáč, že sa ti montujem do tvojho receptu ,ale nevedel som či si zapnutý a bolo to strašne súrne.
Vrátim sa k tej rýchlosoli.Ako som písal už niekomu
bez tochto vyfarbovača a konzervanta sa mesovýroby
nezaobýdu.Mesové výrobky ktoré sú po tepelnom opracovaní ružové bez pardonu obsahujú dusitan.Nechcem ju ,,ospevovať",ale určite vela ludí nevie,že
na mesových výrobkoch resp.na ich obaloch sú vyznačené ako(konzervant napr.pod E 250 atď.
Ak tam nenamiešaš tú rýchlosol dopadla by ti ako moj
pečeňový syr,ale ja som tú rýchlosol tam nemiešal zámerne a v tom recepte to aj píšem.xxx E -čok majú tendenciu na sklony ku karcinogénom.Ja sa toho povedzme nebojím keďže z rýchlosolou pracujem
od roku 1980.A som tu ešte ako vidíte
Prajem ti pekný víkend milá izabella
Vďaka :-)
Nemám ti čo prepáčiť.Bol som pri tablete len náhodou
Akurát sa chystám odcestovať do Eidhovenu.Vidím,že
sa rozumieš k mesu.Máš moju doveru.Nevidím v tom
žiadny problém aby si nemohol radiť niekomu v mojom
recepte.Aj ja sa učím aj od teba a aj od ostatných.
Prajem ti pekný deň
Vedel som,že si šikovná kuchárka a gazdinka.Som velmi rád,že si medzi prvými kto recept odskúšal.
Dnes som mal v práci ťažký deň,ale ty si ma potešila.
Nemáš čo ďakovať.Takže potešenie je na mojej strane.
Pozdravujem z Nederland a prajem Tebe a tiež aj tvojej
rodine krásne a veselé velkonočné sviatky
Zdravím ťa @njdevil .Šunku možeš spraviť okrem bravčového mesa aj z mesa:
Morčacie meso//Hovedzie meso//kuracie resp.hydinové.meso//Po pridaní korenín do spojky sa
stane vlastne saláma.Technologický postup pri
výrobe je rovnaký ako pri tomto recepte.
Ďakujem ti za milé slová.Ak budeš mať nejaké nejasnosti možeš napísať aj na tajné správy.Tiež ti
prajem pekné a veselé velkonočné sviatky
Čo údite pácované sliepky ?Dobrá delikatesa.Sliepok sa nebojím skorej toho čistenia,ale iste ti nemusím
hovoriť,že šunka sa má robiť z kuracieho meska.
Zo staršieho slepačieho mesa by bola šunka suchá
a tvrdá.Prepáč neviem či si teraz rozumieme.Tú misu som dostal pred 28 r.keď som sa ženil.Naozaj nemáš čo
ďakovať rád ti pomožem aj v budúcnost
Pá
Narobila si mi chúťky.Žasnem aký ste šikovný.Poklona
tvojmu mužovi dobrý majster údič sa hladá v dnešnej dobe dosť ťažko.
Som rád,že sa ti šunka vydarila a ďakujem za odskúšanie receptu.Si naozaj šikovná.
Prajem ti pekný večer
Tam je fígel v tom miešaní.Musí to dobre lepiť preto sa to mieša tak dlho.Neboj zvládneš to.Ak by si mala nejaké nejasnosti napíš na TS.Držím palec.
Pekný večer ti prajem
Naozaj nemáš čo ďakovať.Ja ďakujem,že ťa recept zaujal.Maj sa pekne Evka.pa pa
Z údeného masa sa nedá spraviť spojivo(prát)
Údené masá sa vkladajú do foriem vacsinou v jednom kuse a tak sa varia.Povedzme kombinácia údeného masa a surovej spojky či už z hovadzieho,alebo bravčového masa nie je vylúčená.Takže moja odpoveď je nie.Výrobok by nebol súdržný.Prajem ti všetko dobré.
Dostať sa na koniec tvojich komentov,mi to dalo zabrať.A ani sa nedivím.Ja budem robiť v šunkovare.Mám ho už roky a preto ho zase dávam do chodu.
Tá šťava v tom sáčku je zbytočne.Neovplivní to nijak súdržnosť výrobku a ani chuť.Po celkovom vychladnutí bude na spodku sáčku redšia želatina.Ja som túto šunku krájal cca.2 hodiny po uvarení keďže som už na nasledujúci deň cestoval do zahraničia.Ty ju prosím nechaj postáť v chladničke aspoň 12h.Keď ten krok vynecháš nestane sa nič,ale výrobok musí byť riadne vychladený a až potom može poputovať do chladničky.Keď bude aj hodinu v studenej vode a dokonca aj viac nič sa nestane.Som rád,že ťa recept zaujal.Ďakujem a prajem ti všetko dobré.
Ste bezpochyby šikovný.Nemáš čo ďakovať som potešený,že sa vám šunka vydarila a chutí.Ja ďakujem za odskúšanie receptu.Želám vám pekný víkend
Srdečná vďaka @kukulienka71 .Želám ti krásny víkend a pozdravujem aj mojho kolegu.
Sunka je krajsia ako moja.Mas naozaj sikovneho muza.Dakujem za prianie a vdaka aj za odskusanie rceptu.Tiez vam zelam vesele velkonocne sviatky.
Pisala si mi na TS no neviem ti tam odpisat,kedze mi tajne spravy nefunguju.Sunka sa moze plnit vlastne do vsetkych druhov umelych criev.A to kolagenove jedle,kolagenove nejedle,polyamidove ,pergamenove,celofanove a celulozove resp.papierove.Creva ktore som menoval sa musia pred plnenim diela vlozit do vlaznej vody aby zvlacneli.Kolagenove a papierove creva sa musia narazat resp.plnit obzvlast opatrne aby sa neroztrhli,ale aj tak by sa mali narazat na pevno,kedze vyrobok musi byt celistvy.(ked nemame na to potrebne naradie mozeme si pomoct s nejakou flasou,pripadne pastou)Vsetky makke masove vyrobky sa varia do 75 st C. Nedodrzanim tejto teploty ,obaly mozu prasknut resp.vyrobok sa stava suchsim.Budes mat nejaky problem,alebo otazku kludne mi napis do mojich receptov.Srdecne ta pozdravujem.
Krajsia sunka ako ta moja.Si velmi sikovny a vsestranny kuchar.Sunku si spravil stavnatu a kompaktnu.Gratulujem ti priatelu.