Varená šunka fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 16. marca 2013
Varená šunka (fotorecept)
Foto: mesiar50

Sľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a bubaya že skúsim spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá formu na varenie šunky. Keď ste zvedaví ako som to robil sledujte ma v akcii prosím.

30-40
porcií
50 minút
príprava
90 minút
na 72-75 °C

Suroviny

Mäso na šunku:
900 g alebo kuracie, morčacie
100 ml pri miešaní mäsa na šunku (KOCKY)
1 ČL
20 g
Spojka (mäso posekané na jemno):
200 g
4 g
1 PL
1/2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Meso som pokrájal na kocky cca.2-3 cm.

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridaním ingrediencií som miešal šunku asi 20 minút striedavo raz mixérom a potom som pretláčal mäso medzi prstami resp.som ho vyhnietil.

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vymiešaní bielkoviny z mäsa musí byť mäso lepivé ako blato viď kraje nádoby Toto som dosiahol po cca.20-25 minútovom hnietení.

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ĎALEJ SOM SI POSEKAL mäso na (spojku)

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na obrázku vidíte už hotovú spojku

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Túto spojku som pomiešal z kockami mäsa určené na samotnú ŠUNKU. Je potrebné to premiešať dôkladne, ale už iba toľko aby sa spojka premiešala z kockami mäsa.Takto sa vlastne v mäso výrobách robí šunkový salám

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto premiešané mäso si dáme uležať do chladničky v mojom prípade to bolo cca.13-14h,ale vy ho nechajte 24 h. Aspoň raz ho premiešajte len tak varechou.Potom znovu prikryte a späť do chladničky nech zrie.

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Spravil som si cievku na uviazanie umelého čreva.Následne som ju namočil do vody aby sa mi z CERUZKY ktorú som použil nešmýkal motúz dole

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplníme umelý obalPevne uchopíme koniec umelého čreva(papiera,rukáva) aj z koncom špagáta a prehadzujeme popod tlačenku potom spravýme uzol a trhnutím zatiahneme takto to spravíme aj 10x.

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na jemné potlačenie musí byť ako dobre nafúkaná lopta.

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäso vložíme do nádoby asi z 50 st.C vodou a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.V mojom prípade sa teplota pohybovala od 72 st.C-75 st.C Śunku som varil 1h 30 minút( 1h a 30 min)

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po uplynutí tohto času som dal šunku do silne studenej vode a chladil som ju asi 20 min. Po vybratí z vody som PREPICHOL SÁČOK ABY ŠŤAVA VYTIEKLA Nepoužíval som žiadne zahusťovače ktoré sa pri výrobe šuniek aplikujú takže šťava tam bola. Šunku dáme na chladné miesto vychladnúť a až potom do chladničky 5 st.C. Konzumuje sa resp.mala by sa krájať až po 10-12 hodinách PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

    Varená šunka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

151 komentárov k receptu
@frezia
Ďakujem ti milá frézia ja som aplikoval iba rýchlosoľ.
V mäsovýrobách sme aplikovali do varených šuniek medzi inými aj:
zahusťovače,antioxidanty, zvýrazńovače chuti atď.

krásne prevedený postup chystám sa na ňu konečne som si zohnala šunkovar a teraz mi tu píšeš aj tento recept , keby som ho mala pred týždňom vôbec by som nehladala po nete šunkovar a spokojná by som bola aj s touto prácou tak krásne si to popísal, že teraz už nemám obavy že niečo domeliem.... tvoje rady si vážim nad zlato ... ukladám rp... potom ta poinformujem ako som dopadla.
@marijanka712
Si veľmi zlatá.Tebe niečo prezradím nenájde ti to ani mr.google
Keď si do tejto pomiešanej hotovej zmesi namiešaš:
trochu č.korenie/trochu muškátový oriešok/trochu cesnak/ máš
z tohto diela šunkovú salámu.Ďakujem a prajem ti pekný deň
perfect, tak ako hovoris, na tom vyracovani si treba dat zalezat mas ju krasne lakavu. moja otazka je:
ak by si dal menej pratu, /viacej krajaneho masa/ tiez by drzala dobre ak dodrzime presne zlozenie surovin tu?
Skusil si bez rychlosoli, aj ked to zmeni farbu ostane chut dobra?

rukav si vyrabam zo sacku ktory sa pouziva na odsavanie vzduchom pretoze ho tu nekupim. sluzi dobre.
@mesiar50
Vyaplikoval si parádne dielo ! Veľmi to pomôže ľuďom , ktorí nemajú šunkovar a radi by si urobili svoju šunku. Ja si ju robievam doma dlhšiu dobu, ale stále mi v nej niečo chýba. Asi tie chemické
dochucovadlá. Má pekný tvar , farbu, štruktúru, ale chcelo by to
vylepšiť chuť. Myslíš, že muškátový oriešok , cesnak a korenie dajú
tomu ten správny šmrnc? Hádam má viacej ľudí podobný" problém"
@honestka
Na šunkovú salámu ide do prátu resp.spojky podľa normy:
6kg br.chudých orezov/4kg hovedzieho chudého orezu
Ku 50 kg výrobku.Ak si to prerátame dl som tam možno raz toľko prátu,ale keďže som hovädzinu neaplikoval necítiť tam žiadne chuťové zmeny a tak isto aj zmyslové posúdenie je ok.Tie chute sa
tam krásne spoja.Keďže som neaplikoval zhusťovač do šunky
mohlo by sa stať,že sa mi finálny výrobok rozpadne.
Samozrejme u šunkových foriem kde sa tá šunka vlastne zlisuje
dokopi je situácia iná.Obyčajná soľ nedokáže urýchliť zrecí proces aiko
dusitan.Z obyčajnou soľou by bol finálny výrobok hnedozelený.
Chuťovo by bol len ako obyčajné mäso.CHcel som zredukovať rýchlosoľ,ale pri kolísavých teplotách pri varení by výrobok mohol
zhnednúť resp.ošednúť.




mesiar, perfektný fotopostup a výklad, láka ma vyskúšať výrobu takejto šunky, tuším to risknem k Veľkej noci, len kde zoženiem umelé črevo?
@angast
Zdravím ťa.Muškátový oriešok sa aplikuje skorej Šunkovej salámy
tak isto aj cesnak.Práškový cukor sa aplikuje a hlavne pri šunkách
ako zvýrazňovač chuti.Samozrejme tá chémia tam zohráva istú
rolu napríklad pri udržaní vody a tuku vo výrobku atď.Nechcem sa
chvastať.sle deti boli toho názoru,že je lepšia ako obchodná.
Ďakujem ti za pekný komentár
parádne, veľmi, preveľmi dobre vyzerá, že sa nechceš chvastať? no len sa ty chlape pochvastaj, ved sa aj máš čím, krásna práca, krásny postup pre laika,ako som ja. no nič sa nedá robiť, v týždni zháňam rýchlosoľ, to si mi dal chrobáka do hlavy, nedá mi neskúsiť, musím a chcem to dokázať. Vidieť, že sa rozumieš tomu čo robíš, si odborník.
@martamm
Zdravím ťa .Dostať ho v papiernictve ako správne poznamenala
@turistka ,alebo v mäsiarstve.Ja som ho kúpil u kamaráta mäsiara.
Ale treba dávaťi pozor, sú aj tenšie sáčky to sú skôr na aspikové mozaiky.
Potrebuješ tlačenkový sáčok ten je hrubší nemyslím tým šírku sáčkau
Takýmto spôsobom si vyhotovíš šunku z hydiny ,zajaca atď.
Ďakujem ti ,že si nahliadla k mojim receptom.Prajem ti pekný víkend
ani neviem,čo ešte k tvojmu úžasnému receptu dodať,ale chcem zaň hlavne poďakovať...včera sme totiž s manželom robili domáce klobásy a keďže idú sviatky,určite urobíme aj túto šunku......:-)))
no tak toto nema chybu :-) budem musiet to vyskusat,ty stale tak pekne vies prekvapit :-) este mozno trosku hlupa otazka cim by sa dala nahradit ta rychlosol ak sa da? :-)
@lusinkab
Nie je to hlúpa otázka vôbec nie.Veľa ludí mi píše aj na TS ako by sa da
dala tá rýchlosol redukovať.Dá sa čiastočne nahradiť obyčajnou kamennou soľou a práškovým cukrom.Ale za vzhľad a chuť finálneho výrobku by som už ja neručil.Výrobky ktoré nedosahujú stanovenú
normu dusitanu sa po uvarení zošednú resp.ohnednú.
lusinkab ďakuijem,za pekný komentár
@mesiar50 , dokonale spracovany a vyfoteny recept...nadherny finalny produkt...aj ja som akurat vcera skusala robit sunku vo vrecku a vydarila sa...recept sa na 90% zhoduje s Tvojim...Tvoje deti maju pravdu-taka dobra sunka sa v obchode veru kupit neda :)
@manya
Ďakujem ti.Máš pravdu bez tohto konzervanta a vyfarbovača sa
mäso výrobne jednoducho nezaobýdu.Hlavný technik čo ma zaúčal
do tajov mäso výroby bol dokonca predvádzať výrobky až v Kongu


@honestka
Reagujem ešte raz na tú spojku resp.prát
Tie červené kúsky mäsa sú preto v tej šunke viditeľnejšie, lebo bolo
použité mäso z orecha.Ale aj ostatné je šunka,len to mäso je svetlejšie.Možno preto sa ti zdalo.že je tam viac prátu.
Mesiar, vďaka za perfektný recept na šunku,úžasný fotopostup.
Šunku mám veľmi rada a určite bude na Veľku noc.
Recept perfektný. Tá rýchlosoľ tam musí byť, ináč to bude "varené mäso". Aj mäsa by bolo, aj chuť urobiť šunku, aj rýchlosoľ by bola a aj šunkovar. Už je nachystaný. Len či bude dostatočný počet stravníkov, ktorí sú roztrúsený po svete
@mesiar ,pekna suncicka , vydarila sa :-) Ta rychlosol tam naozaj musi ist .Raz som varila sunku bez rychlosoli - presviedcali ma , ze ta nie je potrebna a je to "otrava" a podone . Urobila som. Uvarila som. Sklamanie . Bol to krasny kusok dobre uvareneho bravcoveho masa bezovej farby -ktory v ziadnom pripade nemohol nahradit sunku . Boli sme s dcerou sklamane a nakoniec sme k "sunke" urobili pikantnu omacku , zemiakovu kasu a zjedli na obed :-) Este stastie , ze manzel trval aj na klasickej sunke od masiara .....
@tassiedevil
Pracujem v mäsovom priemysle dodnes t.j.od roku 1980,ale teraz už mimo slovenska.Bohužial na Nitran nemám recept,ale zbytočne by som
ho aj mal trvanlivé salámy sa robia špecialnou technológiou myslým tým hlavne klimatické zariadenia atď.Veľa výrobkov je chránených
obchodným resp.výrobným tajomstvom a v tomto sú zahrnuté aj
koreniny aplikované v danom výrobku.Preto ti vlastne ani google
v takýchto prípadoch nepomôže.
Ďakujem.Prajem Ti pekný deň
Krááása! Perfektný popis aj foto pre takú hubatú ako som ja. Už aj ho vyskúšam k Veľkej noci. Páčia sa mi tie dostupné suroviny aj použitý obalový materiál. Ja som doteraz šunku robila vo fľaši od octu (ten starší široký, tvrdý typ octovej fľaše).
Ďakujéém!
@modrykamen
Máš absolútnu pravdu bez tohto konzervanta, hlavne vyfarbovača
varených mäsových výrobkov sú finálne výrobky bez chuti a farby.
Aplikuje sa to na celom svete,somozrejme pod inými názvami.
Včera som pozeral resp,čítal na jednom mäkkom mäsovom výrobku
že obsahuje jedľú sol ,dusitan tam nebol písaný potom som zistil,že je
písaný pod E250 AKO KONZERVANT.-----Veľa ľudí to určite nevie
samozrejme ostatné E E E tu už nebudem rozpisovať.
Ďakujem ti za pekne
@babidka
Aj ty máš absolútnu pravdu.Ako som už písal niekomu rýchlosoľ sa aplikuje do všetkých mäsových výrobkov ktoré majú po tepelnej úprave ružovú FARBU samozrejme na výrobkoch je to písané pod E E
ako som to písal horevyššie
Ďakujem za pekný komentár
@modrykamen sorry od klikol som skorej.
@hubata
Ja som tiež robil šunku v octovej fľaši bolo to strašne dávno.Vtedy to bola veľká móda.Odskúšaj. šunka má dobrú chuť a okrem rýchlosoli
tam tie ostatné xxxx E som ,,škrtol"
Ďakujem ti za pekný komentár
prekrasny recept, vysperkovany a napisany naozaj pre vsetkych, aj menejskusenych. Vzdy sa na Vareche tesim na Tvoje komentare, lebo su skutocne od odbornika. Maso kupim, sunkovar mam a zarucene urobim, aj ked isto nebude taka krasna, ako Tvoja, ale bude domaca. Sklanam sa pred Tvojou sikovnostou a ochotou vzdy poradit. Este raz vdaka.
šunkovar mám aspoň 20 rokov , už len nakúpiť mäso , rýchlosoľ a robiť robievali sme doma aj zajačiu teraz vyskúšam Tvoj recept
@neposed
Si naozaj zlatá,ale takúto pochvalu si určite nezaslúžim.Ale druhá strana
veci je tá.že moje komentáre k danej veci sú v 90% čerpané z dlhoročnej skúsenosti a praxe.Samozrejme všetko neviem ani ja.V
google si vyhľadám a tak si prevetrám svoje znalosti veľakrát.
V šunkovaroch a vo formách nato určených by si mala dosiahnuť
lepší výsledok ako ja, keďže to mäso je tam zlisované.Celý fígel je
v miešaní šunky.V s.r.o. som miešal takú šunku aj 10-15 min.
na šnekových miešačkách.Takže ručne to trvá dlhšie resp,tým hnietičom ako v mojom prípade.A druhý faktorom je samozrejme teplota varenia podľa normy by nemala prekročiť 75st.
Vo výhode sú tý ktorý majú kuch.robotické stroje.Mäso musí byť takpovediac ako blato.Malo by sa miešať z veľmi studenou vodou
dokonca v mäsovýrobách sa aj šunka mieša pomocou šupinového
ľadu teplota miešaného diela by nemala prekročiť 12až15 st.C.
Ďakujem ti za tvoje milé slová rád ti poradím aj v budúcnosti,ale už zo
zahraničia.Prajem ti len všetko dobré


Sunka od masiara je uzasna. Velmi vydareny recept a postup. V diskusiach sa v prevaznej miere ludia zapodievali rychlosolou. Uz menej teplotou varenie, ktora je podla mna velmi dolezita. Pre tych ktori nemaju teplomer este to nemusi byt tragedia. Treba len davat pozor a castejsie sa pozerat do hrnca v ktorom sa sunka vari. Teplota ktoru popisuje masiar sa dosiahne aj bez teplomeru tak, ked sa zacinaju zo dna hrca vytvarat bublinky a zacnu stupat hore. Pri dodrzani tohto postupu sa dosiahne ozaj velmi pekna farba uvareneho produktu. S teplomerom je to jednoduksie. Uvarenu sunku posypem paprikou sladkou a palivou v pomere 3:1. Zabalim do folie a sup chladnicky.
všetko už bolo horevyššie povedané, nebudem sa opakovať!!! veľmi pekne ďakujem za tento úžasný recept...srdečná vďaka, že sa delíš s nami všetkými aj o svoje znalosti a skúsenosti!!!
Šunkovar som si kúpila v zásiel.obchode Orion a asi pred rokom som spravila. Bolo to bez spojky, pokrájané ako ty, pár ks na tenké, dlhšie, ktoré v recepte písali pár krát prejsť v mlynčeku bez nožov a mriežky. Ja som to len hnietila ručne, až to bolo mazľavé.Výsledok bol ohromný, chuťovo veľmi dobrý,susedy pochválili.Pred sviatkami chcem spraviť, rozmýšľam pridať trochu rozdrveného čier.korenia a na malé ks pokrájanej trochu kápie, veď nemá to dlhú trvanlivosť, tak by tam nemala narobiť váčšiu šarapatu, aký máš na to názor?
@duschko
Teplomer ktorý používam v tomto recepte som dostal od kolegu z BA Ktory ma ucil robit nové výrobky
Je to špecialny vpichový teplomer ktorým sa meria teplota v jadre výrobku.Stačí hocijaký teplomer na
meranie teploty vody.Ďakujem ti za pekný komentár
@aroooo
Si šikulka vela ludí nevie spraviť šunku.
Preto som dal tento.recept na varechu aby ludia videli že sa to dá aj doma.Kápiu sme používali sušenú,ale žiadne zmeny tam by nemali od nej v tom výrobku byť.
Len či to nepustí farbu do výrobku ako som písal horevyššie v mesovýrobe sme používali sušenú.
Ale z niekým diskutujem o tejto problematike pri
mojej sekanej.Neboj nespraví to vo výrobku žiadnu šarapatu.ahoj
@aroooo
Píšeš správne dá sa to robiť aj pomocou mlynčeka.
Nadrobno posekanou kápia pasuje
To čierne korenie neviem.Mieša sa skor do suchých
výrobkov.Do.mekkých salám,sekanej pasuje kápia
a aj syr.Do šunky by som.korenie nedával potlačilo
by tú špecifickú chuť šunky.Práškový cukor
aplikujem preto resp.aby zvýraznilo chuť šunky
pa
Ďakujem za rady, to korenie som myslela nejakých 10 ks v mažiari rozpučiť a tá kápia /paprika/ aby to trochu prevoňala, ale ako som písala bez všetkého, len s trochou rýchlosoly to bolo vynikoš, ahoj
už týždeň špekulujem ako to spravím, keď mám jeden šunkovar a na Veľkú noc by sa aj dve šunky zišli. tlačenkové sáčky mi pritom čušia na polici ;-). do morčacej niekedy dávam cesnak a mčk, ale muškátový oriešok som netušila, jedna bude taká, už sa teším. ďakujem za návod aj všetky rady v komentároch.
@Irenaw
Do šunky by som dal iba čo som použil v mojom recepte.Ak chceš vedieť aké korenie obsahuje
šunková saláma tak píšem:
muškátový oriešok,cesnak,čierne korenie mleté,
a hrubá múka.Tieto koreniny sa miešajú do spojky.
a následne sa premiešajú z vložkou(kocky mesa)
Samozrejme písal som to len tak pre informáciu
Ludskej fantázii sa medze nekladú.Ozaj neni čo ďakovať.Rád som pomohol
@mesiar50 , aj keď sa to zdá jednoduché, iste záleží na postupea nemusí sa ani podariť, čo ma trochu odrádza. U mňa bol problém, ak by som robila, s udržaním teploty, ale je tu o tom dosť komentárov a rád, ako na to, Ja mám teplomer s ihlicou, ktorým sa meria teplota mäsa v rúre, dal by sa ten použiť? Alebo ten zavárací? Ja aj pri zaváraní mám problém ako udržať teplotu napr. na 80°C, aby mi nestúpala pri dlhšom varení a zostala na tých potrebných stupňoch. No, ale všetko je risk a treba skúsiť, som ale receptu a návodu rada. (Kedysi sme robili " mortadelu, bola taká móda jeden čas, ale tá bola asi jednoduchšia).
@evanaaa
V tomto recepte pouzivam tiez ihlicovy u nas sa to vola
vpichovy ale je to jedno natom nezalezi.Samozrejme
da sa pouzit hocijaky na meranie teploty vody.Ked tak var to vo vacsej nadobe ked ti pojde voda vyssie ako ma byt dolejes tam studenu.Vlastne tym si
to reguluj.Zvladnes to ako som pisal tam je najdolezitejsie to poriadne vymiesat.Miesa resp.hnieti
sa to dotial pokial sa to nelepi ako blato.
Prajem ti vsetko dobre pozdravujem z NL.
Ja som vzdy vravel odbornik je odbornik, neviem ci ju dokazem spravit aj ja ale pokusim sa , tato vyzera vynikajuco. Musim si najblizsie na SK kupit par veci, tu v Uk sa zhanaju tazko. Inac dostat sa na koniec tou kopou komentrov :) no ani sa necudujem.
@ethanel
Som vemi rád,že sa mi prihovára expert z gastronomickej oblasti.Tvoje recepty poznám sú naozaj skvelé.Zvládneš tú šunku aj ty nemáš čo pochybovať.Preto som vyhútal aj tú spojku k tej vložke
aby aj menej skúseny to hravo zvládli.Spojka resp.prát
figuruje vo výrobkoch takpovediac ako lepidlo.No komentárov tu mám naozaj dosť,ale iba preto,že sa snažím odpísať každému a niektorým aj 2x.
Ďakujem ti ethanel.
Ani si nepamätám,aby bolo toľkoto krásnych a kladných komentárikov k receptu.Svedčí to o niečom.Recept je ohromne spracovaný,podaný odborníkom na mäsko a to je záruka.
Mám šunkovar,ale práve naopak,ma láka práve urobiť a vyskúšať šunku do rukávnika.
Tvoj výsledok je vábivý,krásny.Ďakujem za recept.Už je v KK.
@tatranka
Naozaj si vážim tvoje slová tatranka.Potešila si ma.
Mám aj ja formu na šunku strunovú,ale týmto receptom
som chcel pomoct tým ktorú tú formu nemajú.
Ale aj v takej strunovej forme sa dajú robiť rozne špeciality napr.varená plnená bočikováro roláda
robieval som ju viackrát.Chcel som vám ju ponúknuť k velkonočným sviatkom,ale som to už nestihol.Možno o dva mesiace keď sa vrátim na sk.Ďakujem ti za pekné
slová.Pozdravujem z Nederlandu
@izabella929
neviem či ma massiar pustený PC, ale ak ti ja môžem poradiť, keď chceš mať peknú ružovu šunku , musíš tam tu rýchlosol dať!!!
Skúšal som aj bez rýchlosoli . ale bolo to tmavošedé, ako keď hovädzinu vytiahneš z polievky.
@Izabella929
Vrátim sa k tej rýchlosoli.Ako som písal už niekomu
bez tochto vyfarbovača a konzervanta sa mesovýroby
nezaobýdu.Mesové výrobky ktoré sú po tepelnom opracovaní ružové bez pardonu obsahujú dusitan.Nechcem ju ,,ospevovať",ale určite vela ludí nevie,že
na mesových výrobkoch resp.na ich obaloch sú vyznačené ako(konzervant napr.pod E 250 atď.
Ak tam nenamiešaš tú rýchlosol dopadla by ti ako moj
pečeňový syr,ale ja som tú rýchlosol tam nemiešal zámerne a v tom recepte to aj píšem.xxx E -čok majú tendenciu na sklony ku karcinogénom.Ja sa toho povedzme nebojím keďže z rýchlosolou pracujem
od roku 1980.A som tu ešte ako vidíte
Prajem ti pekný víkend milá izabella


@angast
Nemám ti čo prepáčiť.Bol som pri tablete len náhodou
Akurát sa chystám odcestovať do Eidhovenu.Vidím,že
sa rozumieš k mesu.Máš moju doveru.Nevidím v tom
žiadny problém aby si nemohol radiť niekomu v mojom
recepte.Aj ja sa učím aj od teba a aj od ostatných.
Prajem ti pekný deň
@izabella929
Vedel som,že si šikovná kuchárka a gazdinka.Som velmi rád,že si medzi prvými kto recept odskúšal.
Dnes som mal v práci ťažký deň,ale ty si ma potešila.
Nemáš čo ďakovať.Takže potešenie je na mojej strane.
Pozdravujem z Nederland a prajem Tebe a tiež aj tvojej
rodine krásne a veselé velkonočné sviatky
mesiar%0, konecne tu mame fachovca ako sa patri, chvalit ta uz nebudem, lebo varechaci to urobili za mna a na krajsie slova uz neviem prist, ostava mi iba OMG ( o my God ). Vdaka tvojmu receptu mozem konkurovat mojej polovicke, nakolko on vari sunku v sunkovaci, ale ja ho dobehem tou tvojou:-), uvidime, ako mu spadne sanka...dalo by sa to to maso nahradit aj hydinou? POzehnanu Velkonocne sviatky!!!
@njdevil
Zdravím ťa @njdevil .Šunku možeš spraviť okrem bravčového mesa aj z mesa:
Morčacie meso//Hovedzie meso//kuracie resp.hydinové.meso//Po pridaní korenín do spojky sa
stane vlastne saláma.Technologický postup pri
výrobe je rovnaký ako pri tomto recepte.
Ďakujem ti za milé slová.Ak budeš mať nejaké nejasnosti možeš napísať aj na tajné správy.Tiež ti
prajem pekné a veselé velkonočné sviatky
@mesiar50 , dakujem urcite vyskusam, zajtra si skocim pre hydinu na farmu ( zive sliepocky, oni mi na pockanie urobia tu spinavu pracu, ja sa zivych sliepok bojim, hlavne ked na mna kukaju tak nablblo tym jednym okm :-) ) a potom to hodim staremu do udiarne, ten ju teraz zhavi den i noc...poslem spravu, ste raz dakujem!
@njdevil
Čo údite pácované sliepky ?Dobrá delikatesa.Sliepok sa nebojím skorej toho čistenia,ale iste ti nemusím
hovoriť,že šunka sa má robiť z kuracieho meska.
Zo staršieho slepačieho mesa by bola šunka suchá
a tvrdá.Prepáč neviem či si teraz rozumieme.Tú misu som dostal pred 28 r.keď som sa ženil.Naozaj nemáš čo
ďakovať rád ti pomožem aj v budúcnost
@mesiar , ten moj udi vsetko, co mu nutecie:-), momentalne udi pacovane morcacie stehna, vecer bude robit klobasky, bez papriky pre poliakov a pre mna csabajku stiplavu, sunka je este v pace tiez. Ano, bude to kuracie masko na sunku...
@mracik9
Tam je fígel v tom miešaní.Musí to dobre lepiť preto sa to mieša tak dlho.Neboj zvládneš to.Ak by si mala nejaké nejasnosti napíš na TS.Držím palec.
Pekný večer ti prajem
@mesiar50 , obrovské ďakujem za tento recept Lacko, som Ti nesmierne zaň vďačná... tak už presne viem, čo som robila zle, takže skúsim to presne podľa Teba a možno sa tiež vykašlem na formu a spravím do tlačenkového sáčku. Určite Ti dám vedieť ako som, resp. moja šunka dopadla :) ... ešte raz ĎAKUJEM :)
@fiby
Z údeného masa sa nedá spraviť spojivo(prát)
Údené masá sa vkladajú do foriem vacsinou v jednom kuse a tak sa varia.Povedzme kombinácia údeného masa a surovej spojky či už z hovadzieho,alebo bravčového masa nie je vylúčená.Takže moja odpoveď je nie.Výrobok by nebol súdržný.Prajem ti všetko dobré.

Chcela som sa ti Lacko ozvať,lebo pri hladaní receptov na tlačienku mi nabehol aj tvoj recept.Keďže som ho pred tým nezachytila,dnes sa do neho púšťam.Viem,že je od odborníka.Len by som si urobila morčaciu šunku.Dúfam,že pri pokynoch ktoré dávaš v recepte sa mi podarí.
Dostať sa na koniec tvojich komentov,mi to dalo zabrať.A ani sa nedivím.Ja budem robiť v šunkovare.Mám ho už roky a preto ho zase dávam do chodu.
Pekne ťa zdravím Martuška.Takýmto sposobom som robil hovadziu šunku a aj kuraciu.Z morčacieho masa sa ti musí vydariť tiež.Som rád,že ťa recept zaujal.Ďakujem ti a prajem ti z NL pekný víkend.
Recept je nesporne zaujimavy,chystame sa ho so svagrom vyskusat,masko uz caka v chladnicke,mna by len zaujimalo,aky vyznam ma prepichovanie vrecuska,urobime zle ak tento krok vynechame?Dakujem.
@daguska
Tá šťava v tom sáčku je zbytočne.Neovplivní to nijak súdržnosť výrobku a ani chuť.Po celkovom vychladnutí bude na spodku sáčku redšia želatina.Ja som túto šunku krájal cca.2 hodiny po uvarení keďže som už na nasledujúci deň cestoval do zahraničia.Ty ju prosím nechaj postáť v chladničke aspoň 12h.Keď ten krok vynecháš nestane sa nič,ale výrobok musí byť riadne vychladený a až potom može poputovať do chladničky.Keď bude aj hodinu v studenej vode a dokonca aj viac nič sa nestane.Som rád,že ťa recept zaujal.Ďakujem a prajem ti všetko dobré.
@mesiar50 -sunka vychladnuta,odpocinuta,ochutnali sme a naozaj je velmi chutna.Akurat je trochu hrbolata,mali sme aj vrecusko s mensim priemerom,ale s vysledkom sme velmi spokojni.Sunka je celistva,peknej farby,prijemnej chuti.Dakujeme.Hlavne vieme,co jeme.
@mesiar50 môj muž si vybral tvoj recept a ja som si dnes na nej pochutnala :), ani som netušila, že je taký šikovný:), postupoval podľa Tvojho receptu, len z varením si nechal poradiť, robil ju v rúre, šunka je výborná, a dúfam, že nebola naposledy, pekný deň Ti prajem a príjemné sviatky...
@njdevil
Pisala si mi na TS no neviem ti tam odpisat,kedze mi tajne spravy nefunguju.Sunka sa moze plnit vlastne do vsetkych druhov umelych criev.A to kolagenove jedle,kolagenove nejedle,polyamidove ,pergamenove,celofanove a celulozove resp.papierove.Creva ktore som menoval sa musia pred plnenim diela vlozit do vlaznej vody aby zvlacneli.Kolagenove a papierove creva sa musia narazat resp.plnit obzvlast opatrne aby sa neroztrhli,ale aj tak by sa mali narazat na pevno,kedze vyrobok musi byt celistvy.(ked nemame na to potrebne naradie mozeme si pomoct s nejakou flasou,pripadne pastou)Vsetky makke masove vyrobky sa varia do 75 st C. Nedodrzanim tejto teploty ,obaly mozu prasknut resp.vyrobok sa stava suchsim.Budes mat nejaky problem,alebo otazku kludne mi napis do mojich receptov.Srdecne ta pozdravujem.
@kimlo musím uznať, že je to naozaj pekná šunka a určite si urobím aj ja takúto, lebo najviac milujem horné kuracie stehná a tie si aj zvyknem vyprážať a grilovať miesto bravčového mäsa ... Nikto tu nenapísal jednu veľmi dôležitú vec pre prípravu šunky, na ktorej som sa popálil ja. Ja som tiež robil šunku v šunkovare podľa návodu, t.j. pokrájame mäso, pomelieme na spojku, pridáme ... bla bla bla.. a keď som šunkovar otvoril (mimochodom stojí 20 éčok, je spoľahlivý a nemusíte sa báť, že v tom neurobíte dobrú šunku), tak som zostal vyvalený ako ,,Alenka z ríše divov,,... Pri krájaní sa mi to všetko rozpadávalo a zostalo mi z toho iba ,,LEGO,,. V robote sa mi kolegyňa smiala na tom, že čo som to stvoril. Priniesla mi z domu jej šunku a bola pevná, ako keby bola z gumy. Keď sme porovnávali ingrediencie v oboch šunkách, tak sme prišli na to, že to ona pripravovala z domácich kureniec a ja z poľského, chemicky ošetrovaného mäsa. Od vtedy viem, že šunku neurobíte z hoc - ktorého mäsa, lebo vám to chemikálie nedovolia. Mesiar50 je určite skúsený odborník (podľa toho čo čítam a ja ako amatér som nenašiel žiadnu chybu v jeho recepte) a napísal jednu múdru vec, že každý recept sa dá vylepšiť. Ja som riešil problém môjho kolegu, ktorý chová pomerne veľa králikov a nevie čo s tým, lebo mu to už nechutí a tak ma požiadal, že či by sa nedala urobiť z toho šunka. A tak som vymyslel recept a všetkým veľmi chutil. Podstata je tá istá ako napísal Mesiar50 ale na začiatku som pridal do tej vody (1 dcl) dva pretlačené strúčiky cesnaku a trocha zeleného korenia, mierne povaril, nechal vychladnúť a scedil - potom som pridal do pripraveného mäsa už ako šťavu podľa receptu. Do králičieho mäsa som pridal na tenko nakrájanú slaninu z mangalice a trocha som aj pomlel do spojky. Šunka bola šťavnatá, trocha viacej korenistá, slaninová a cesnaková ako z obchodu - ale to som cítil iba ja - slaninka tam urobila to svoje. Pokiaľ má niekto doma vlastný chov hydiny a králikov, tak by som veľmi odporučil pomiešať tieto dve mäská - králika a kuracie horné stehná (alebo prsia)... Ja si tieto šunky pripravujem preto, lebo milujem ,,ham and egs,, a mám krájač, s ktorým si nakrájam šunku na trocha hrubšie pláty a šunka sa nepripáli, nezoškvrčí a vajcia sa urobia tak, ako majú bez toho, aby tam niečo zhorelo....

Pridaj komentár k receptu: