Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. septembra 2012
Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept)
Foto: sracz

Tak na túto moju prvotinu som prenáramne hrdý! Vydarila sa mi k úžasnej spokojnosti s chuťou a mramorovitou kresbou. Pracoval som podľa rcp, na Zobraziť celý popisTak na túto moju prvotinu som prenáramne hrdý! Vydarila sa mi k úžasnej spokojnosti s chuťou a mramorovitou kresbou. Pracoval som podľa rcp, na skype vyžobroneného od vzácnej priateľky, Marušky Davalovej z Trebišova_Paričova. Je to kuchárka, majster nad majstrov! Pritom miery a váhy má na jazyku, v rukách a očiach. Práve preto ju asi nedokážem presvedčiť, aby sa pridala na Varechu. Toto je super príloha, spolu s dusenou kapustou k pečeným mäsám. Maruška ju podávala s jahňacinou ja s kurčaťom.

4÷6
porcie
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

3÷4 ks z predošlého dňa
2 krajce
120÷150 g
1 ks veľká (cibuľa červená stredná)
2 PL čerstvé
200 ml čerstvé vlažné
0,5 ML
3÷4 ks čerstvé
150÷200 g (údené koleno)
1 zväzok čerstvá
1 halúzka
podľa chuti g alebo vegeta




Postup

  1. 1

    nástup a prehliadkové defilé ingrediemcií.

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    3÷4 rohlíky (môžu byť 2÷3 dňové) a 2 krajce bieleho chleba pokrájame na asi centimetrové kocky (rohlíky v tunajších podmienkach sú „fľo_fľo“, mäkké, tak som použil adekvátne množstvo francúzskej bagetky a chlieb Country Italien) a na sucho ich popražíme na peknú hnedo-červenkastú farbu.

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na drobno nastrúhame (alebo pokrájame) veľkú šalotku, alebo stredne veľkú červenú cibuľu a

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme ju na malé ~ 5 mm kocky vyškvarenej domácej prerastanej údenej slaniny; premiešame, chvíľočku porestujeme a

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    restovanie „stopneme“ pridaním 2 PL masla, ktoré necháme iba rozpustiť, premiešame a polotovar necháme vychladnúť!

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na malé kúsky pokrájame šunku (alebo údené koleno bez kože, či dobrú domácu údenú klobásu).

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do veľkej pomocnej misy, ja som použil z jenského skla, navrstvíme všetky pripravené prvky budúcej „Maruškinej KarleVarle knedle„ – pre istotu zopakujem: pokrájané a opražené kocky bagety a chleba, zaliate a premiešané asi s 200 ml vlažného mlieka, urestovanú slaninovošalotkovú zmes – stopnutú maslom, na hrubo pokrájaný zväzok petržlenovej vňate, pokrájanú vetvičku ligurčeka, 3÷4 rozbité celé vajíčka, pokrájanú údeninu, prdop a po zamiešaní a ochutnaní soľ; ak je zmes mokrá redukujeme ju pridaním potrebného množstva kociek chleba (teraz ich už nemusíme opekať), ak je suchá, pridáme vlažné mlieko – ja som redukoval vajíčkom naviac).

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pár minút necháme zmes odpočinúť a naplníme ju do tlačenkového rukáva; ja som použil celofán, na ktorom som z ½ PL zmäknutého masla prstami vytvoril „dvorec“ -

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    – na ktorý som dal ½ zmesi,

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom celofán zroloval, jeden koniec pevne zaviazal bielou niťou, jemne striasol a aj druhý koniec zaviazal niťou; z pripraveného množstva zmesi mi vyšli dve takéto knedle.

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    knedle v celofáne uložíme do hrnca s vriacou vodou a prikryté, s občasným otáčaním, ich v priebehu 25´ uvaríme.

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Maruškine KarleVarle knedľu krájame až po jej úplnom vychladnutí, inak sa drobí!!! Servírujeme k pečenému – grilovanému - kurátenku (alebo k inému druhu pečeného mäsa) s dusenou hlávkovou kapustou s karamelom, bielym sladkým vínom a so zelenými jablkami.

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    … domnievate sa, že by takáto porcia chutila aj Vám? Ja som bol za tento môj nový výtvor nádherne pochválený!!!

    Varená – Maruškina KarleVarle – knedľa (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

potatko
Ej, toto vyzera MNAM :) Rada by som to co najskor skusila uvarit,ale este som nepouzivala celofan na varenie. Aky druh/znacka to je ?
sracz
Nuž ahoj a ciao @potatko susedka zo severu - druh veľmi jednoduchý/značka => do toho, čo mi zabalili kyticu bielych karafiátov pre moju krajšiu a lepšiu 1/2 na deň všetkých Márií! Čiže, ako vidíš, teda čítaš, nič extra, nič z Tuzexu! Inak, ďakujem Ti za koment #1.
renka73
Ja varievam v utierke alebo v potravinárskej fólii..tá tvoja knedla je lákavá nedala by som sa 2x nukať :-)
frezia68
To je krása!Veď tá knedľa s kapustou už nepotrebuje prílohu a to musím vyskúšať.Kurátenko môže ostať v obchode.Ale si mi narobil chute,idem variť aspoň čaj...:-)
sylvinka
Podobnú robievala moja babka a ja som veru roky-rokúce nevidela na ňu recept.Takže milý-premilý @sracz ďakujem aj za recept aj za spomienku :-) Najbližšie spravím k pečenému mäsku a kapustičke namiesto tých kúpených bazmekov :-))
potatko
:) tos, do kelu ...pomedzi to som bola v obchode a kupila som aj gladioly....keby som precitala tvoj koment skor TAK BY SOM TU FOLIU NEVYHODILA DO KOSA:):):) Ale nie,odbehnem si cez vikend do obchodu a nejaku potr.foliu si kupim
ankad
....neni dobre citat takuto dobrotu pred polnocou! az mi je zle od hladu, hned by som si z nej odkrojila, maso k tomu nepotrebujem....vynikajuci napad na knedlik. Ukladam, a zajtra ju robim. Urcite dobre chuti, pripomina mi to plnku aku robim do kuriatka, ale bez prasku do peciva. Neviem vsak, co je "igurcek". moze mi niekto povedat?
medulienka122
No jasné, šracu, perfekcionalista ako vždy!!! Krásne, zrozumiteľne napísané, zase na 1*************! Dá Boh, urobíme, ochutnáme:-))))) Ferko, si šikovný, veru tak!
radox1
spravny postup ako sa to ma robit.pri tazsich jedlach vynechavam sunku.
sovka62
No veď je v nej všetko, pečivo, mäso, vajce, slanina, vňate, ja by som si ju už mäsom a kapustou nekazila, stačila by mi len tá knedľa, mňaaam....
sladkacokolada
knedľa vyzerá úžasne, ukladám a vyskúšam. Keby sme ju nevarili v tom celofáne ale piekli v mise z jenského skla, bol by v tom veľký rozdiel?
spetkasoli
no teda ten vyzerá mňamkovo. Zajtra bude k obedu, tvoj receptík mi prišiel vhod, už sa naň teším a verím, že úspech bude zaručený. Dávaš sem ohromné dobroty, ktorým nelze odolat. Tvojej žene možme len závidieť takto veľmi šikovnú 1/2vičku:) Teším sa naďalšie tvoje nápadité a chutné receptíky a prajem peknú pohodu
spetkasoli
ešte som chcela dodať, že mám nakúpené sáčky na tlačenku a salámy, takže naplním a uvarím v salámovom sáčkuD:, myslím, že to pojde v pohode a už sa moc teším.
pacik
Krásna knedľa, veru si ma nalákal na jej uvarenie, ukladám si do KK :-)
fineliving
dnes som túto úžasnú knedľu robila na obed (bez šunky). manželovi aj synovi veľmi chutila. ďakujem za recept, ďalšia lahôdka v mojej kuchárskej knihe :)
sracz
Tento rcp aj s technologickým postupom je mojou prvotinou milá @renka73 – v utierke som ešte nič nevaril, potravinárska folia sa mi pozdáva viac. Príď a určite Ťa ponúknem!
sracz
Máš pravdu @frezia68 – vzácna priateľka moja! Veď skoro ½ som zjedol aj ja, iba tak – bez „ňičeho a bars mi šmakovalo aj žimne“!
sracz
Rád som a veľmi, milá @sylvinka – že Ti môj rcp oživil spomienky. Veru aj ja obrovskou láskou a vďakou spomínam na moju babičku Lady Ann. Posledné slovo v Tvojom komente je super FASA, pochádza totiž z košického „Baztmeg City“ argotu :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) !!!
sracz
Nevadí milá @potatko = kama nix machen – he – he – celofánu dosť “zadarmiko” a za potr. fóliu škoda “love” aj “much dineros”!
sracz
Veď po ½ noci budeš sladko buvinkať v “hajanoch” milá @ankad – urob už teraz a napraskaj sa do puknutia! Áno, ak pozeráš na túto knedľu z okna Hókaidó express, rútiaceho sa 222 km rýchlosťou, tak to kuriatkovskú plnku naozaj pripomína :-))))))) – prdop KarleVarle knedľu “nadýcha” – ligurček lekársky môžeš poznať aj ako zelené záhradné maggy – semienka určite dostaneš, ale vysiať ich musíš až (už?) v decembri! Ďakujem Ti za komentár”
sracz
Veď aj ja, milá @michsamant – práve preto som ju pripravil, iba na základe skype návodu!
sracz
A Ty si zas vrabčiak čvirikavý @medulienka122 – opäť (aj vzápätí) sa po tej Tvojej chvále musím červenať! Keby som nemal uši, tak sa červenám okolo celej hlavy! :-))) A zrozumiteľné písanie rcp je mojou doménou. Všetky píšem tak, ako to potrebujem ja sám – autodidact t. j. blbý sám od seba :-))) :-)) :-) !!! Ale za koment Ti zo srdca ďakujem!
sracz
Detto Medulienka 122 @radox1 – čo sa týka správnosti postupu a čo sa týka šunky, také množstvo Ti určite ublížiť nemôže! Ja ju rozhodne vynechávať nebudem, možno ju nahradím adekvátnym množstvom vlastnoručne vyrobenej a vyúdenej 5_mäsovej domácej klobásy.
sracz
Jééééééééééj milá-vzácna @sovka62 – Tvoj komentík ma véééľmi potešil, kde si tak dĺĺĺho lietala – Ty môj Bubo Bubo rovesník! Tak ako som už odpovedal Ditke_Frézii 68, ja som ju tiež jedol aj tak “samutienku” a veruže to bola “baštovná” paráda (či parádna "bašta"?)! Aj Tebe buď velikánske ĎAKUJEM za mile slová!
sracz
Milá @sladkacokolada – podľa Tvojho “niku” dedukujem, že si skôr na sladké, musím sa bez hanby priznať, že aj ja – varenie v jenskom skle prináša totiž iný výsledný chuťový efekt (to by išlo skôr o pečenie, čo je možné vyskúšať), ako v celofáne – alebo v rukáve na tlačenku. KarleVarle knedľa, tuho zabalená, sa potrebuje uvariť pri uvoľňovaní vlastnej vlhkosti, ponorená do vriacej vody! Rcp nenechaj, prosím, dlho uložený, ale čo najskúr ho zrealizuj, ochutnaj a daj vedieť Tvoj výsledný efekt!
sracz
Ďakujem Ti @spetkasoli – za toľku chválu, si veľmi milá a pozorná! Mojej krajšej ½ nezáviď, ale zober si z nej príklad – dobro sa Ti dobrom vráti! Vychovaj, vycvič a využi aj Ty svojho “badygarda” – kto ňeprepije a ukradňe ta ma aj na paľenku – ta ňe?! Ďakujem Ti a ďalšie rcp_tíky budem určite naďalej pridávať - a rád! Aha a ku komentu № 2 – veľa zdaru a sily do tej Tvojej žily – určite sa podarí aj tá Tvoja verzia Maruškinej KarleVarle knedle – držím Ti všetky palce, prsty aj päste!
sracz
Ďakujem, Ďakujem, Ďakujem, Ďakujem, Ďakujem, milá @waocipa (jémingote, skoro som napísal waopica!!! Ešte, že som sa zavčasu zastavil). Tvoja stupnica hodnotenia mojich rcp je vysoko perfiš!
sracz
No vidíš!? Nepriateľov sa neľakajte a na množstvo nehľaďte!!! Úprimne, zo srdca i z duše Ti blahoželám milá @fineliving – to bolo metalescublescu – dokonca s fantastickým finále. Ďakujem Ti za copiring a gratulujem aj synkovi aj mužíčkovi k výbornej kucháročke a gustovnému pochutnaniu si!
joel
vyzera to perfiš, určite skúsim len nie zajtra, lebo by som musel veľa veci meniť
matilda256
Už pri čítaní receptu sa mi slinky zbiehali.Určite je výborná aj samotná ako slaný zákusok.
aroooo
Perfiš pochúťka,dnes som robila pečené kuracie štvrte na kyslej kapuste, k tomu by to bolo ako vyšité,len mám 1 spomínaný 2-dňový rožok a asi 3 suché na kosť, takže nejako to vyriešim a zajtra skúsim niečo podobné zmajstrovať.recept už aj tlačím,v kk je samozrejme tiež ako tvoje všetky recepty.
sracz
Ďakujem za super postreh milá @joel - ubezpečujem Ťa, že nielen vyzerá perfiš, ale aj extravagáňperfiš šmakuje!
sracz
Pravdu rečieš @matilda256 milá - poutieraj slinky, budeš ich potrebovať pre túto dobrotu aj v podobe slanej pochúťky!
sracz
Ďakujem Ti za koment milá @arooo - Tvoju pochúťku s kuracími 1/4 na kyslej kapuste poznám a robím (podobne aj s bravčovými rebierkami) - aj ja si myslím, že ju môžeš skombinovať i s touto knedľou. Vážim si Tvoje slová i záujem o moje rcp. Som rád, že Ti chutia (chutím?)! Ešte niečo mám v zálohách frontu 1. sledu!
pacik
Odpovedať každému osobne na jeho príspevok, no to je úžasné. Gentlemani tuším ešte nevymreli :-)))
frezia68
Robila som dnes, je výbornáááá :-))) a stačila k tomu červená kapusta.
danda3
Táto knedľa by mi úplne stačila, sú v nej samé dobré veci, už len kyslá uhorka k tomu a som spokojná,☺
ankad
Sracz, knedla je vynikajuca! vdaka za recept. Podarila sa mi a ja som sa doslova napraskala. Masko k tomu a oharkovy salat so smotanou, lebo mam este vela oharkov, kapustu k tomu podruhe. Dakujem za info o ligurceku, a ak to ma chut ako "vegeta", semienko ktore som dostala od jednej tety na Slovensku, tak toto mi rastie v zahrade. Tuto bylinku som pouzila do knedle. Vyborny napad!
medovnicek
veru máš byť načo hrdý, veď sa ti vydarila na 1***********, recept už mám v kk a čaká na vyskúšanie, pozdravujem kamarátku, ktorá sa podelila o recept
karky
Vdaka za receptik....mnam...urcite vyskusam....velmi lakave..
sracz
Taktiež Ti ďakujem za slová chvály milá @pacik – ide o to, že ak si niekto váži moju prácu, ani ja nechcem a nemôžem ostať pozadu!
sracz
Dostal som, videl som, ocenil som milá @frezia68 – si naozaj šikovná a vynaliezavá!
sracz
Neváhej a … milá @danda3 – veru aj s kyslou uhorkou – a i inšó tiš ňe plane!
sracz
Teším sa s Tebou milá susedka @ankad – ligurček z domova si pestujem tu v Des Moines Iowa aj ja. Tohoročné horúčavy a suchá mu veľmi nepomohli, ale drží sa, lebo ho sem tam polievam!
sracz
Ďakujem Ti @medovnicek – si pozorná a milá, kamarátke do Paričova v TV som milerád odovzdal! Nečakaj a čoskoro vyskúšaj, neobanuješ, ani neoľutuješ!
sracz
Nema za čema, milá @karky – poddaj sa lákavému vábeniu a zhreš dobrým jedlom!
salinka
"Temer" som premeškala tento tvoj receptík:-( Za takýto skvost by som svojho muža poslúchala aspon týždeň! To musí byť pochúťka.
sladkacokolada
hlásim hotovo:-)) dnes som robila KarleVarle, ešte nie je celkom vychladnutá, ale už som dvom kúskom neodolala. Naozaj výborná , už len dúfam, že ju do polnoci nezo... nezjem sama:-) Ďakujem za recept a pozdravujem.
jozka2
uz davno som sa tak od srdca nezasmiala ako nad tvojim pouztim celofanu z kytice,to je parada preco nie ja zbieram vsetky srandy/sak se to zidze/ a moj muz ked nevidim vyhadzuje ,ked sa pytam kde to zmizlo =-do kosa ved kupis nove,ked budes potrebovat,ale ja nerosla v Amerike?!no uz zacnem odkladat aj tie papiere.odlozila som si plastiky od kolacov aby som mohla robit vianocne vydielky pre znamych,hladam a oni su fuc esteze som sa pozrela d kosa na plastiky a stastie,ze to vyhodil az tak neskoro,ze som ich mohla znovu poumyvat a pouzit.
jozka2
este by som chcela vediet kde si vyhrabal taku fantasticku Karle Varle knedlu no to je mnam aj na moju zacinajucu dietu s obmedzenim masla /pre cholesterol/a chlieb nahradin tatarkou a novy recept je na svete.
erikao
... toto je knedľový sen ktorý treba vyskúšať ... ja tuším začnem variť vďaka varecháckej inšpirácii ešte aj knedle, neuveriteľné ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia