Vanilkovo-rumový zákusok

nordlys - fotkanordlys, 1. februára 2016
Vanilkovo-rumový zákusok
Foto: nordlys

Nóri ho nazývajú Verdens beste, čo v preklade znamená "najlepšie na svete". Oni, ale nepoznajú šikovné slovenské Varecháčky :). Je však chutný a koho zaujme, nech sa páči.

25 - 30 minút
na 165 °C

Suroviny

125 g
125 g
5 ks
5 PL
75 g
2 ČL
1 ČL
Krém:
80 g
6 PL
0,5 l
2 bal.
1 bal.
Sneh:
5 ks
225 g
100 g (alebo mandle)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo vyšľaháme s cukrom a po jednom pridávame žĺtka. Do vymiešaného základu zapracujeme múku zmiešanú s pr. do pečiva a vanilkou. Nakoniec pridáme mlieko. Premiešame a natrieme na plech (použijeme papier na pečenie).

    Vanilkovo-rumový zákusok - obrázok 1
  2. 2

    Z 5 bielkov a cukru si vyšľaháme tuhý sneh. Navrstvíme ho na žĺtkové cesto, posypeme mandľami (alebo orechmi). Pečieme približne 25 - 30 minúť pri 165 °C na spodku rúry.

    Vanilkovo-rumový zákusok - obrázok 2
  3. 3

    Z maizeny, cukru, mlieka uvaríme hustý puding. Pridáme rumovú esenciu podľa chuti, ale originál má výraznú rumovo-vanilkovú príchuť. Do vychladnutého pridáme vyšľahanú šľahačku.

  4. 4

    Upečené vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme, jednu časť natrieme plnkou, prikryjeme druhou časťou a hotovo.. Necháme stuhnúť v chladničke.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Ďakujem za pekné komentáre. :) On sa dá ešte trošku vylepšiť- na plnku, môžte poukladať čerstvé maliny a čučoriedky a na to potom vrchný plát. Verím, že Vás nesklame :)

Pridaj komentár k receptu: