Vanilkovo-rumový zákusok

Autor receptu: nordlys

Nóri ho nazývajú Verdens beste, čo v preklade znamená "najlepšie na svete". Oni, ale nepoznajú šikovné slovenské Varecháčky :). Je však chutný a koho zaujme, nech sa páči.

25 - 30 minút
na 165 °C

Postup

  1. Maslo vyšľaháme s cukrom a po jednom pridávame žĺtka. Do vymiešaného základu zapracujeme múku zmiešanú s pr. do pečiva a vanilkou. Nakoniec pridáme mlieko. Premiešame a natrieme na plech (použijeme papier na pečenie).
  2. Z 5 bielkov a cukru si vyšľaháme tuhý sneh. Navrstvíme ho na žĺtkové cesto, posypeme mandľami (alebo orechmi). Pečieme približne 25 - 30 minúť pri 165 °C na spodku rúry.
  3. Z maizeny, cukru, mlieka uvaríme hustý puding. Pridáme rumovú esenciu podľa chuti, ale originál má výraznú rumovo-vanilkovú príchuť. Do vychladnutého pridáme vyšľahanú šľahačku.
  4. Upečené vychladnuté cesto pozdĺžne prekrojíme, jednu časť natrieme plnkou, prikryjeme druhou časťou a hotovo.. Necháme stuhnúť v chladničke.