Bravčové s kapustou
Bravčové s kapustou

Valašská kapusta fotorecept

eruska25 - fotkaeruska25, 16. apríla 2018
Valašská kapusta (fotorecept)
Foto: eruska25

Je to vlastne segedín zo sladkej kapusty. Varím to už dlhé roky, recept mám z knižky Recepty starej mamy z r. 1984, kúpila som si ju, keď som sa vydala. Jajáj, to sú už roky. Je to veľmi dobré, hlavne v lete, keď je fajná čerstvá kapusta.

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
2 kg
500 ml
20 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na masti, osolíme, pridáme na kocky pokrájané mäso, papriku a popražíme.

    Valašská kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podlejeme vodou a dusíme asi pol hodiny.

    Valašská kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme pokrájanú hlávkovú kapustu a dusíme do mäkka. Podľa potreby podlejeme vodou, aby nepriháralo. Nakoniec pridáme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku a povaríme. Smotanu vyberám z chladničky už na začiatku varenia, aby nebola celkom studená. Keď má izbovú teplotu nezvykne sa totiž zraziť. Podávame s knedľou.

    Valašská kapusta (fotorecept) - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

kecemis
Vyzera to byt velmi chutne. A priznam sa, este som to neskusal, ale myslim prisiel cas to vyskusat.
imaginarium
Mňam, toto jedlo zbožňujem. Asi ho spravím tento týždeň. Ale nejde mi do hlavy, ako si dokázala, aby to to držalo tak naservírované :-) Ináč, fotka ako od profesionála ;-)
eruska25
@Imaginarium (16.4.2018 16:15)

Ja som varila a dcéra fotila. Ona sa vyžíva vo fotení jedla, ja sama by som to v živote takto neodfotila. A čo sa týka servírovania : Dominika dala na tanier okrúhlu formu, natlačila do nej kapustu a potom opatrne odobrala formu.
imaginarium
@Eruska25 (16.4.2018 16:39)

Viem, že sa tak robí ryža, ale vytvarovať tak valašskú kapustu by ma nenapadlo :D Je to super a pozdravujem Dominiku :)
radost
áno-varievam-hlávková kapusta - so sladkou smotanou..veľmi mi chutí..viac ako s kyslou kapustou segedín...
anulienka1
Určite stojí za vyskúšanie. Myslíš, že by som namiesto múky mohla na zahustenie použiť postrúhaný zemiak? :)
bubaya
@Anulienka1 (16.4.2018 20:18)

Mohla, bez obáv, je to veľmi chutné. Moja mama zahusťuje zemiakom kyslú, aj sladkú kapustu, hovorí tomu slezské zelí a varí k tomu chlupaté knedlíky a údené.
bubaya
Jaj, zabudla som tento výborný recept pochváliť, dobre, že si ho pripomenula. Mám susedu z Moravy a vždy sa vadíme, ktoré je lepšie, či ten môj, z kyslej kapusty, alebo ich valašský. Mne chutia obe varianty, a najviac tá, ktorú mi niekto pripraví a naservíruje.
motyka
Ja tiež takéto jedlá - zatiaľ len s kyslej kapusty. Toto musím vyskúšať. Vyzerá výborne a určite aj tak chutí. Ukladám KK.
martakv
Ja varievam zo sladkej hlávkovej kapusty s údeným mäsom...hovoríme tomu "letný segedín". Je to taká obmena, kto rád údené, tak nech skúsi. Ja zas skúsim túto verzie, ale až keď bude dobrá letná kapustička...mňam