Vajcia v zemiakovom župane fotorecept

jarbra - bez fotkyjarbra, 25. septembra 2014
Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept)
Foto: jarbra

Viete otom, ze v Nemecku Luneburger Heide je prvy ,, Zemiakovy hotel ,,? Vznikol zartikom ato: Jeho majitelka ponukla sedliakom z okolia rekreaciu na svojom statku s tym, ze sa jej odvdacia naturaliam. Ocakavala, ze takto ziska seno pre svoje kone, ale sedliaci zaplatili zemiakmi.V tej chvili sa zrodil napad na otvorenie zemiakoveho hotela.Statok s jazdeckou stajnou prebudovali na ,, zemiakovy hotel,,. Kazda izba dostala meno podla niektorej odrody zemiakov. Podavaju sa len zemiakove

6
porcií

Suroviny

6 ks
6 ks
 na vymastenie misky
 (alebo petržlenová vňať)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme, uvarime v supke v osolenej vode. Varime cca 25 minut. Ked su uvarene scedime ich a nechame trochu vychladnut.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo zemiakov odkrojime vrchnu cast,

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zvnutra opatrne vydlabeme duzinu.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky zvnutra a zvonku potrieme maslom, ochutime mletym ciernym korenim a solou. Kto ma rad vegetu moze si dochutit, vegetu v mojich receptoch nepouzivam.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vajcia rozbijeme a nechame sklznut jedno surove vajce do vydlabaneho zemiaka. Vrch vajicka trochu osolime. Zemiaky dame do zapekacej misy a poukladame vedla seba.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapiekla som ich v teplovzdusnej rure, kym vajcia nestuhli.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ruru predhrejem na 180°C, v plynovej na 2 - 3 stupen a v teplovzdusnej na 160°C.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ozdobila som pazitkou a petrzlenovou vnatou a kapiou.

    Vajcia v zemiakovom župane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobre jedlo pre vegetarianov.

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Zemiakový hotel? To by bolo niečo pre mňa! Snáď neexistuje jedlo zo zemiakov, ktoré by mi nechutilo :-) Recept sa mi páči, mám rada aj jacked potatoes, toto mi ich pripomína. A čo ste spravili s dužinou? 5*
No,nazov zemiakovy hotel je skutocne prisluchajuci na tento recept.Tie vajicka si tam spinkaju.Urcite je to pochutka so salatom.Dobre jedlo na obzvlastnenie jedalnicka.
Často premýšľam nad tým, čo ľudia v Európe jedli v pred kolumbovských časoch. Zemiaky sú pre mňa druhým chlebom. Asi pred 35 rokmi bola taká katastrofálna úroda, že v školských jedálňach a reštauráciách podávali vyprážaný syr s ryžou. Ani doma sa bez zemiakov variť nedalo, chýbali skoro všade.
Tento hotel by bol pre mňa ako stvorený, tuším sa tam vyberiem.
@katka78 , tak sa pridaj k nam, to by bola ,, dievcenska zemiakova party ,, :-)))) Duzinu som vyuzila hned rano urobila som si mini omeletu, napadlo ma cibulku poprazit, ochutila korenim, solou, pridala som zemiaky a nakoniec 2 vajicok, ozdobila zeleninkou a mala som vyborne syte ranajky. Dobru noc.
Pozdravujem, mila@matata1 , ... to by bolo, keby sme sa vsetci stretli, kto ma rad zemiaky a urobit si ,, zemiakove party na Slovensku ,, co vy nato ?! bandurkarky. :-)))) Ja by som bola medzi prvymi. Pekny den.
@sovka62 , ja som natrafila na pár receptov, ktoré sa na Slovensku používali pred tým, než sa tu ukázali zemiaky, resp. keď u nás zemiaky neboli také časté. Namiesto zemiakov sa jednoducho používala múka a v časoch, kedy nebolo obilie, sa na múku mleli sušené žalude, alebo sušené korene pýru. Túto jeseň si žalude nazbieram, láka ma to vyskúšať :-D Mali veru aj vtedy zaujímavé jedlá.

Pridaj komentár k receptu: