Úžasné oškvarkové pagáčiky fotorecept

luss44 - fotkaluss44, 10. júna 2013
Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept)
Foto: luss44

Receptov na oškvarkové pagáčiky som už vyskúšala viac, ale tento sa mi páči najviac, piekla som ich včera doobeda na dcérinu oslavu.

45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
250 g
1 ks
1 ks
400 ml
6 ČL
1 kocka
1 ČL
3 PL
500 gr
1 ks (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky nasypeme múku, v strede urobíme jamku, nasypeme cukor a nadrobíme droždie, ktoré zalejeme teplým mliekom a necháme nakysnúť kvások. Zamiešame, pridáme rozpustený a mierne vychladnutý Palmarin + 1PL masti, žltok, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby bolo cesto pekne vláčne, miesime kým sa cesto nelepí na misku, ja používam hnetacie metly na šľahači, krásne sa vždy cesto vypracuje. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja už tradične do mikrovlnky, jasné že vypnutej.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a tu už je nakysnuté

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na dosku, rozvaľkáme a potrieme 1/3 mletých oškvarkov rozmiešaných s 2 PL masti, ja som ešte posolila, treba ochutnať oškvarky či sú dosť slané, moje boli málo, tak som trochu posolila.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 5

    Natreté cesto preložíme ako obálku a necháme 10 min.nakysnúť, postup opakujeme ešte 2x.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Po poslednom nakysnutí rozvaľkáme na cca 1,5 cm, nožom urobíme ozdobnú mriežku a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Pagáčiky necháme ešte 20 min. podkysnúť, potrieme vajíčkom a upečieme pri 200 st., čas neviem presne, ja to sledujem, kým nie sú upečené pekne dohneda. Najlepšie sú úplne čerstvé, také chrumkavé :)

    Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

137 komentárov k receptu
nestihnú... :))) do dnešného dňa boli v miske prikryté utierkou a sú mäkké, ale už sú tam len 3 ks. zabudla som do receptu pridať prášok do pečiva, osvedčil sa mi do kysnutého cesta. teraz ma napadlo - myslela si či nestvrdnú pri pečení? nie, sú krásne na povrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Sú ozaj lákavé. Ja tiež dávam uvarený zemiak, aj 2 ks. Pečiem cca 15-20 min.v dobre vyhriatej rúre. Dlho nie, aby sa nevysušili, potom rýchlo stvrdnú. Po upečení dávam podľa rady starších gazdiniek do smaltového hrnca a zakryjem.
vyzerajú fakt úžasne, keďže som nemala možnosť okoštovať tieto tvoje, musím povedať, že najúžasnejšie oškvarkové pagáče pečie moja švagriná, mám od nej recept ale nech robím čo robím také dobré ako ona neupečiem.... upiecť dobré pagáčiky je veda a tie tvoje vyzerajú super :-)
@lba - oškvarkové pagáče musia byť mastné, taký je osud pagáčov s týmto názvom :) asi Ťa mýli tých 500gr oškvarkov, ale ver že bez nich by to boli suché pagáče. piekla som aj na svadbu aj na kary také maličké maslové pagáčiky a tam ide na 1 kg múky tiež 450 gr mastného a sú skvelé
ďakujem Vám za pochvalné komentáre, pohladili mi dušičku :) @pachola - oškvarkové so slivk.lekvárom som už tiež robila, je to dobrota, vďaka za pripomenutie, nabudúce urobím
nádherné pagáčiky!!! Aj moja maminka takéto úžasné pekáva a ja, nech sa snažím akokoľvek, nikdy som tak dobré pagáčiky nenapiekla... Klobúk dolu...
to 3-násobné vaľkanie, natieranie a prekladanie robí to pekné lístkovanie, aj maslové pagáče tak prekladám, teší ma že sa Vám všetkým tak páčia :)
Veru sú úžasné. Piekla som ich, je ich véééľa a ako radí sonulienka, pridala som jeden väčší zemiak. Časť som odložila do mrazáku, keď sa vrátime z dovolenky nemusím hneď piecť. Výýýborný recept.
Upecene. Piekla som so spaldovej a pohankovej muky. Su chrumkave. Mozno na buduce dam menej masla, masti, cesto sa dost lepilo ale inak pohoda.. ide sa mlsat. :)
aaaa hotovo. Už sú upečené, vonia mi celý dom. Musia trošku vychladnúť, ale už som stihla dva koštnúť, dúfam že ma nerozbolí žalúdok. Sú krásne, krásne, krásne. Parádny recept, uložený do KK. Ďakujem :D
robila som ich, su fantasticke, len miesto palmarinu som dala domacu mast.Aj hotove som zamrazila a po par tyzdnoch po rozmrazeni a ,,ohriati,, nad hriankovacom boli chutovo ako cerstvo vybrate z rury.
Robím ich podľa tohto receptu už asi tretíkrát a vždy sú fantastické:) Ja pagáče zbožňujem a tento recept je úplne dokonalý:) Ďakujem veľmi pekne:)
vyzerajú luxusne, verím, že tak aj chutia, ukladám, vyskúšam, len čo si vytopím dobré oškvarky, už sa na tie pagáčiky teším:-) Šťastný 2015:-)
dakujeme za velmi dobry recept na pagace ! dnes sme ho vyskusali a celej rodine chuti na 1* :) prajeme vsetko dobre do noveho roku.. 2015 !
vyskúšala som recept a pagáčiky boli úúúžasnééé,všetci mi ich vychvalovali.Len sa m izdalo trochu vela soli do cesta,dala som menej a nabudúce nedam masť do škvarkou,lebo sa mi to roztekalo pri valkaní(ale je pravda,že som mala kúpené už mleté oškvarky,ktoré sú asi redšie ako tie doma pomleté.)Výborný receptík,ukladám do kk,odteraz len tieto budem robiť.
Upečené, nejako mi nedocvaklo, že ich bude tak veľa, takže sa idem podeliť a sú naozaj skvelé. Ja ich nemám také pekné, nevykrajovala som, ale nakrájala na štvorčeky kolieskom na pizzu. :)
Pagaciky podla tohto receptu vyskusane nespocetne krat,Uz asi druhy rok peciem iba tieto,vyskusala som viacero receptov,ani jeden sa nepriblizil k receptu mojej mamky,iba tento.Bohuzial od mamky recept som niekde pri stahovani zapotrosila a z hlavy si uz nepametam,to su roky,hadam aj styridsat.Dakujem za tento receptik,je najlepsi zo vsetkych......
Ďakujem za RP. Robievam podobné, len miesto mlieka dávam šľlahačku a vynechám masť, niekedy aj 2-3 pretlačené zemiaky premiešam s oškvarkami
Ja som akurat dopiekla-zajtra ideme na chatu s partiou tak treba nieco slane. Sotva som vydrzala kym ochladli a po ochutnani (hm rata sa asi 10pagacikov stale ako "ochutnanie"?) Som sa musela poslat umyt zuby bo by som asi zjedla cely plech: vyborne chrumkave vo vnutri jemne parada!!!
používateľ nemá avatar
mx
Dlho som hľadala dobrý recept na pagáče, no už som skončila s hľadaním.
práve som ich upiekla a sú famózne. ďakujem za recept, celá rodina si mastí brucho :)
ahojte, výborný recept. dovolil som si ale s ním trocha experimentovať a pridám pár návrhov na vylepšenie. oškvarky nemlieť, ja ich krájam aj to iba na hrubo. Pagáčiky sa mi zdajú tak omnoho chutnejšie a sú aj chrumkavejšie ak keď už nie sú čerstvé. namiesto palmarínu mi mama poradila aby som dal maslo alebo brav. masť. S masťou boli hodne ťažké na trávenie, s maslom sú krásne nadýchané a chutné. čo sa týka pečenia tak mne sa najlepšie podarili keď som ich vkladal do predohriatej trúby na 250 a následne som znížil na 220. dávam 5 hviezdičiek a ďakujem za super recept.
@Marienka54 (1.11.2016 21:36)

tak maslové, robievam ich často
1kg polohr.múky
250g maslo + 100g masť
1 šlahačková smotana
1 kyslá smotana
1 vajce + 1 žltok
4 KL soli
kvások z 1,5 kocky kvasníc + cca 150ml mlieko + trochu cukru
teplé mlieko naviac do cesta len v prípade potreby, niekedy dám aj postrúhaný var.zemiak, vtedy aj trochu viac soli
Zajtra idem piecť, druhýkrát v živote, tak dúfam, že to dobre dopadne Prvýkrát som piekla, keď som mala asi 18 rokov. Išli sme s rodičmi na chalupu, ja som sedela vzadu v Trábante a vyjedala som ich, ešte teplé, tajne zo sáčku. Mala som potom tááááákú strašnú koliku, že som chodila okolo stola a myslela som, že umriem. To som bola za pažravosť potrestaná, už som nikdy nič teplé kysnuté nejedla.
@Bubaya verím, že dopadnú k Tvojej spokojnosti, daj potom vedieť. Trest za takúto pažravosť dobre poznám... naposledy na Silvestra za teplé tvarohovo-syrové tyčinky ojój...
Dnes som chcela piect skvarkove pagace, tak som natrafila na tento recept. Su naozaj uzasne. Dakujem za recept. Lakaju ma aj tie maslove. Maslo roztopene?. A vsetky suroviny dat naraz do cesta?
@Mirka123 (25.2.2017 18:08)

vďaka za vyskúšanie, som rada že chutili. Do maslových maslo rozpustené a mierne vychladené, suroviny všetky naraz, nechávam kysnúť len 15min a hneď robím.
tak tieto pagáče sú geniálne...piekla som ich pred 2 týždňami prvýkrát a odvtedy dcéra "vykúša", aby som ich upiekla znovu, takže dnes pečiem. A nič im nechýba ani po rozmrazení :)
@Elisticka (17.12.2017 19:00)

tak to ma nesmierne teší že si spokojná, máš ich krásne vylístkované. Ďakujem aj za foto, ozaj si ma potešila, nech chutia aj naďalej.
@Luss44 (30.12.2017 19:27)

aj ja ďakujem za recept, iné už robiť ani nebudem... tieto sa približujú k pagáčom mojej mamky, dcéra a manžel zhodnotili, že sú ešte lepšie - to bola pre mňa pochvala... :-)
Jazavka ďakujem za skvelý recept. Deti sa ich nevedeli dojesť :-) Sú super. Včera som piekla a už mám objednávku na dnes.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Recept odskúšaný a môžem len odporučiť. Dala som si z nich zmraziť a práve dnes sme ich chutnali. Sú ozaj vynikajúce, voňavé a myslím si, že lepšie ako čerstvé. Soli určite dodržte. Ďakujem za vynikajúci recept.
@Esi (10.6.2018 11:07)

velmi ma tesi ze vam chutia, ano soli treba dat tolko, ked pridavam do cesta zemiak tak dam este o trosku viac. Pagac musi byt slany.
Ďakujeme za úžasný recept, pagáčiky sa na naše prekvapenie podarili na prvý pokus. 60ks zmizlo rýchlosťou blesku. Oblizovali sme sa my doma aj kolegovia v práci :p


@Peli (15.10.2018 10:48)

vyšli Ti ukážkovo a som rada že chutia, potešila si ma fotkou, sú ozaj parádne. Prepáč že odpovedám až teraz ale chodím sem pomenej a upozornenia na mail mi prestali chodiť.
@Frezia68 (19.7.2019 08:43)

mám radosť že si vyskúšala a podarili sa Ti skvelo, vysoké a pekne nalístkované. Áno tie skrojky aj nám chutia najviac :) Prepáč že odpovedám až teraz.
Krásne sú všetky a určite aj chutné. Idem robiť po roku aj ja a už teraz rozmýšľam ako
ich uskladniť aby vydržali čerstvé na aj druhý deň.
U nás kysnuté cesto ( všetky koláče) sa pojedia hneď v ten deň ako sú upečené.
No tieto potrebujem odložiť na nasledujúci deň.
Tak poprosím dobre rady ako ich uskladniť.
ďakujem za rýchle a dobré rady. :-)
@kamilka61 (26.9.2019 08:10)

Moja rada už asi po funuse.. Prepáč nebola som tu a stále mi to hádže maily z Varechy do spamu.. Každopádne ja keď potrebujem pagáče až na druhý deň, pečiem ich neskoro večer a do rána nechám na plechu prikryté utierkou. V suchej prekurenej bytovke neviem co to spraví, u mňa ok. Alebo hneď po vychladnutí do mrazáku, na druhý deň sa rozmrazia celkom rýchlo.
@kimlo (30.9.2019 06:46)

Máš ich perfektné, vyzerajú fajn chrumkavé. Ja už tiež dávam maslo, tiež som ich pred týždňom piekla. Na časť cesta som nenatrela oškvarky ale bryndzu, tiež boli výborné. To pre návštevu co neoblubuje oškvarky :) Som rada ze si ich zaradil do svojho prieskumu, potešilo :)

Pridaj komentár k receptu: