Foto: luss44
Receptov na oškvarkové pagáčiky som už vyskúšala viac, ale tento sa mi páči najviac, piekla som ich včera doobeda na dcérinu oslavu.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misky nasypeme múku, v strede urobíme jamku, nasypeme cukor a nadrobíme droždie, ktoré zalejeme teplým mliekom a necháme nakysnúť kvások. Zamiešame, pridáme rozpustený a mierne vychladnutý Palmarin + 1PL masti, žltok, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby bolo cesto pekne vláčne, miesime kým sa cesto nelepí na misku, ja používam hnetacie metly na šľahači, krásne sa vždy cesto vypracuje. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja už tradične do mikrovlnky, jasné že vypnutej.
-
2
a tu už je nakysnuté
-
3
Cesto preložíme na dosku, rozvaľkáme a potrieme 1/3 mletých oškvarkov rozmiešaných s 2 PL masti, ja som ešte posolila, treba ochutnať oškvarky či sú dosť slané, moje boli málo, tak som trochu posolila.
-
5
Natreté cesto preložíme ako obálku a necháme 10 min.nakysnúť, postup opakujeme ešte 2x.
-
6
Po poslednom nakysnutí rozvaľkáme na cca 1,5 cm, nožom urobíme ozdobnú mriežku a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
-
7
Pagáčiky necháme ešte 20 min. podkysnúť, potrieme vajíčkom a upečieme pri 200 st., čas neviem presne, ja to sledujem, kým nie sú upečené pekne dohneda. Najlepšie sú úplne čerstvé, také chrumkavé :)
tie vyzerajú veľmi pekne.
@mijaita , verím že Ti budú chutiť.
Veselého Silvestra prajem :)
do kelu, ako nas to ti nasi vychovali :-))))))))))))))))))))))))
práve som ich upiekla a sú famózne. ďakujem za recept, celá rodina si mastí brucho :)
teším sa že chutili, dakujem za správu.
tak maslové, robievam ich často
1kg polohr.múky
250g maslo + 100g masť
1 šlahačková smotana
1 kyslá smotana
1 vajce + 1 žltok
4 KL soli
kvások z 1,5 kocky kvasníc + cca 150ml mlieko + trochu cukru
teplé mlieko naviac do cesta len v prípade potreby, niekedy dám aj postrúhaný var.zemiak, vtedy aj trochu viac soli
Ďakujem,prekladať ich?
A aké veľké smotany?
áno, zabudla som, prekladať ako obálku. Smotany každá 250ml.
no veru parádne si ich upiekla, som rada že vyšli k Tvojej spokojnosti. Ak vyskúšaš aj tie maslové, daj vedieť. Pekný večer prajem a dakujem za krásne foto, takáto odozva vždy poteší.
Prosim. Ide tam aj prasok do peciva kolko
Ďakujem este nieco sa chcem spytat zabudla som kupit palmarin mam doma len maslo a heru mozem nieco z toho nahradit dakujem
kľudne daj maslo, budú ešte lepšie.
vďaka za vyskúšanie, som rada že chutili. Do maslových maslo rozpustené a mierne vychladené, suroviny všetky naraz, nechávam kysnúť len 15min a hneď robím.
teší ma že vám chutia a ďakujem za správu. Ja som ich tiež včera piekla odchádzajúcemu kolegovi na rozlúčku.
Zvysna 1 PL masti sa zamiesi hned v uvode do cesta (bod 1 pracovneho postupu).
Chjo, nádherné pagáčiky, máš můj obdiv!!
tak to ma nesmierne teší že si spokojná, máš ich krásne vylístkované. Ďakujem aj za foto, ozaj si ma potešila, nech chutia aj naďalej.
dakujem pekne aj vnucik pomahal :-) od dnes iba tieto pecieme :-)
šikovný pomocník, to je potom radosť piecť :)
parádne Ti vyšli, až si mi chute narobila :) ďakujem za správu aj foto a som rada, že si s nimi spokojná.
aj ja ďakujem za recept, iné už robiť ani nebudem... tieto sa približujú k pagáčom mojej mamky, dcéra a manžel zhodnotili, že sú ešte lepšie - to bola pre mňa pochvala... :-)
to ma teší a nech vám chutia. Šťastný nový rok prajem :)
velmi ma tesi ze vam chutia, ano soli treba dat tolko, ked pridavam do cesta zemiak tak dam este o trosku viac. Pagac musi byt slany.
Dakujem..budem rada ak zachutia
vyšli Ti ukážkovo a som rada že chutia, potešila si ma fotkou, sú ozaj parádne. Prepáč že odpovedám až teraz ale chodím sem pomenej a upozornenia na mail mi prestali chodiť.
Pagáče sú výborné!!!!!
to ma veľmi teší, ďakujem za vyskúšanie
bože-ja priletím
keď ty nemôžeš-ja môžem-až do prasknutia brucha
škoda-že nie som krídlatá mucha..
šikovníčka
:-)
mám radosť že si vyskúšala a podarili sa Ti skvelo, vysoké a pekne nalístkované. Áno tie skrojky aj nám chutia najviac :) Prepáč že odpovedám až teraz.
ich uskladniť aby vydržali čerstvé na aj druhý deň.
U nás kysnuté cesto ( všetky koláče) sa pojedia hneď v ten deň ako sú upečené.
No tieto potrebujem odložiť na nasledujúci deň.
Tak poprosím dobre rady ako ich uskladniť.
ďakujem za rýchle a dobré rady. :-)
Moja rada už asi po funuse.. Prepáč nebola som tu a stále mi to hádže maily z Varechy do spamu.. Každopádne ja keď potrebujem pagáče až na druhý deň, pečiem ich neskoro večer a do rána nechám na plechu prikryté utierkou. V suchej prekurenej bytovke neviem co to spraví, u mňa ok. Alebo hneď po vychladnutí do mrazáku, na druhý deň sa rozmrazia celkom rýchlo.
Máš ich perfektné, vyzerajú fajn chrumkavé. Ja už tiež dávam maslo, tiež som ich pred týždňom piekla. Na časť cesta som nenatrela oškvarky ale bryndzu, tiež boli výborné. To pre návštevu co neoblubuje oškvarky :) Som rada ze si ich zaradil do svojho prieskumu, potešilo :)
vydarili sa Ti parádne, som rada že chutia.
Teší ma že vám chutia, to stáčanie do závinu som už tiež videla, myslím že aj tu na Vareche má niekto taký postup.
Teší ma že ste spokojná, vďaka za odozvu.