Úžasné oškvarkové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: luss44

Receptov na oškvarkové pagáčiky som už vyskúšala viac, ale tento sa mi páči najviac, piekla som ich včera doobeda na dcérinu oslavu.

45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky nasypeme múku, v strede urobíme jamku, nasypeme cukor a nadrobíme droždie, ktoré zalejeme teplým mliekom a necháme nakysnúť kvások. Zamiešame, pridáme rozpustený a mierne vychladnutý Palmarin + 1PL masti, žltok, vajce, soľ, mlieko a vypracujeme cesto, mlieko pridávame podľa potreby, aby bolo cesto pekne vláčne, miesime kým sa cesto nelepí na misku, ja používam hnetacie metly na šľahači, krásne sa vždy cesto vypracuje. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja už tradične do mikrovlnky, jasné že vypnutej.
  2. a tu už je nakysnuté
  3. Cesto preložíme na dosku, rozvaľkáme a potrieme 1/3 mletých oškvarkov rozmiešaných s 2 PL masti, ja som ešte posolila, treba ochutnať oškvarky či sú dosť slané, moje boli málo, tak som trochu posolila.
  4. Natreté cesto preložíme ako obálku a necháme 10 min.nakysnúť, postup opakujeme ešte 2x.
  5. Po poslednom nakysnutí rozvaľkáme na cca 1,5 cm, nožom urobíme ozdobnú mriežku a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  6. Pagáčiky necháme ešte 20 min. podkysnúť, potrieme vajíčkom a upečieme pri 200 st., čas neviem presne, ja to sledujem, kým nie sú upečené pekne dohneda. Najlepšie sú úplne čerstvé, také chrumkavé :)