Domáce bagety
Domáce bagety

Úžasné bagety

katarinakatka02 - bez fotkykatarinakatka02, 28. januára 2021

Tieto bagety som piekla podľa jedného videa na YouTube a sú naozaj úžasné.
Zdroj: YouTube

3
porcie
90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
30 ml
8 g
10 g
340 ml vlažná
Navrch:
 vlažná (na pokvapkanie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Do misky nasypeme múku, urobíme vareškou jamku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu, olej a prisypeme soľ a droždie. Cukor nepridávame.

    Úžasné bagety - obrázok 1
  2. 2

    Vareškou v strede misky zmiešame suroviny a potom postupne primiešavame múku z okrajov. Na koniec vymiesime rukami (cca 10 min) až pokým nie je cesto úplne hladké a miska úplne čistá. Na koniec z cesta vytvarujeme bochník. Misku, v ktorej sme miesili cesto potrieme olivovým olejom a bochník cesta do nej vložíme. Zakryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto najprv premiesime ešte v miske a potom si ho dáme na pracovnú dosku, kde ho ešte poriadne rukami poprekladáme (cca 10 min).

  4. 4

    Z cesta vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 3 časti a z každej časti vypracujeme bochníček. Každý bochníček rukami roztlačíme asi do veľkosti plytkého klasického taniera a následne stočíme ako na štrúdľu. Konce poriadne spojíme, aby sa cesto neotvorilo.

  5. 5

    Dáme všetky 3 na jeden plech vystlaný papierom na pečenie, jemne zvrchu roztlačíme a necháme pod utierkou kysnúť 20 min.

  6. 6

    Potom každý narežeme ostrým nožom alebo žiletkou, profŕkame vodou a jemne cez sitko poprášime hladkou múkou.

  7. 7

    Pečieme v strednej časti rúry, odkryté cca 30 min na 200 ° C pokým sa na vrchu nechytí kôročka a zo spodu by mali byť trošku hnedé. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

    Úžasné bagety - obrázok 7
  8. 8

    Tieto bagety sú neskutočne mäkučké a zvrchu chrumkavé. :) moje síce nemajú top tvar, ale za to chutili výborne. Hlavne ešte také teplé :)

Diskusia k receptu

evanaaa
Veruže dobre vypadajú, len do nich zakusnúť... môže sa použiť na ne aj iný olej ako olivový, alebo sú špeciálne len s ním?
katarinakatka02
@evanaaa (28.1.2021 21:11veru zatiaľ som to skúšala len s olivovým olejom, tak neviem povedať. Máme ho dosť obľúbený. Ale ak by ste vyskúšali iný, budem sa tešiť ak napíšete ako to chutilo :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia