Foto: pusta
Dlho som sa odhodlávala na tento recept. Pozrela som si viacero receptov na bagety v knihách, na nete a videá, na ktorých Zobraziť celý popisDlho som sa odhodlávala na tento recept. Pozrela som si viacero receptov na bagety v knihách, na nete a videá, na ktorých sa ukazuje prekladanie riedkeho cesta. Postupy som spojila a na koniec sa mi to podarilo. Nebojte sa, skúsiť to aj Vy, nevyžaduje to extra šikovnosť, len trpezlivosť, lebo recept je náročný na čas a nie na prácu a zručnosť. Myslím, že sa Vám vynaložená námaha odmení, takto pečené bagety sa veľmi podobajú tým pravým franncúzskym.
porcie
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, studenú vodu a pomocou lyžice premiešala. Vzniklo riedke, lepivé cesto, ktoré som nechala 30 minút odpočívať.
-
2
Potom som cesto "zrazila", to znamená, poriadne premiešala lyžicou a znovu som ho nechala 30 minút odpočívať.Tento postup som ešte raz zopakovala a vandlík s cestom som prikryla utierkou a odložila do chladničky odpočívať na 24 hodín. "Zrazenie cesta" vháňa do cesta vzduch, zabezpečuje jeho ľahkosť, kyprosť a vytvoria sa početné veľké oká.
-
3
Ráno som cesto vybrala z chladničky, nechala som zohriať pri izbovej teplote - cca 4 hodiny, prikryté som vložila do trúby vyhriatej na 40 stupňov a nechala som kysnúť, kým cesto nezväčšilo svoj objem na dvojnásobok - cca 20 minút. Do trúby som vložila čistý prázdny plech, teplotu trúby som zvýšila na 250 stupňov.
-
4
Na dosku som dala pečiaci papier veľkosti plechu a bohate som ho posypala múkou.
-
5
Pomocou špachtle som posunula vykysnuté cesto na pripravený papier a pomúčila som aj cesto...
-
6
...ktoré som viackrát poprekladala pomúčenými rukami - z prava do ľava, z ľava do prava, z hora nadol a z dola nahor, kým nevznikla síce riedka, ale už tvarovateľná konzistencia, ako je vidno na fotografii.
-
7
Pomúčeným nožom som cesto rozdelila pozdlž na 3 približne rovnaké časti.
-
8
Vrch bagety som posypala múkou a nechala som ich prikryté pomúčenou utierkou ešte 20 minút nakysnúť. Potom som vybrala rozpálený plech z trúby a opatrne som preniesla na plech bagety aj s pečiacim papierom.
-
9
Bagety som vložila do trúby na stredný rošt, na spodok som dala kastrolik s horúcou vodou, teplotu som znížila na 190 stupňov a piekla cca 20 minút, kým sa na povrchu bagety nevytvorila tenká, zlato - hnedá chrumkavá kôrka. Bagety som po upečení nechala vychladnúť na mriežke.
-
10
Potom som bagetu šikmo pokrájala na kolieska o hrúbke asi 2 cm.
-
11
Pohľad zblízka, dobre vidno aká ľahká, porovitá a vzdušná je takto pečená bageta, s početnými velikánskymi okami.
-
12
Hned som ju pokrstila vajíčkovo - syrovou nátierkou.
-
13
Tento obrázok mal byť úplne ako prvý.
@viceroy , skôr než dáš takýto komentár von, najprv si recept pozorne prečítaj.
@rozmarin , údaj použitej múky a vody je v týchto receptoch viacmenej orientačný, čo potvrdzuje aj tvoja skúsenosť, ale aj tak sa mi vidí tvoje množstvo potrebnej vody veľké. množstvo vody závisí od toho, ako "smädná je múka, teda koľko vody je schopná naviazať a od jej kvality. môžem poradiť dve veci:
1. kúp múku od iného výrobcu a v inom obchode. mne sa už totiž stalo, že som kúpila nekvalitnú múku od výrobcu, s ktorým som bola predtým spokojná. preto je dobré zmeniť aj obchod.
2. skús spraviť najprv redšie cesto a postupne pridávať múku, lebo cesto sa ľahšie zahusťuje ako narieduje. verím, že sa ti to podarí.
@michsamant , nie sú to bagety podľa Julie Child, nepoznám jej recepty, ale teší ma to. dakujem ti za pochvalu. verím, že sa ti podaria.
dakujem ti.
dakujem ti.
redakcia@varecha.sk a napíšeš im, ku ktorému receptu ju chceš pridať.
dá sa aj ináč, ale toto je najjednoduchšie.
dakujem.
dakujem ti.
dakujem za pochvalu :-)
Kto bude robit bagety 2 dni???