Tradičné domáce bagety fotorecept

iva63 - fotkaIva63, 54 ročná žena, 9. januára 2015 18:46
Ďalšie jej recepty »

Tradičné domáce bagety (fotorecept)Foto: iva63

Tieto bagety potrebujú viac času na prípravu, ale výsledok naozaj stojí zato!

3
porcie
15-20 min
na 240 °C

Suroviny

Kniha dopredaj

Postup prípravy

  1. 1

    večer si pripravíme tekutý kvások, do nádoby dáme 1 g sušeného droždia (alebo 2 g čerstvého) 125 g múky hladkej chlebovej t-650 a 125 ml teplej vody, zamiešame, uzavrieme nádobu a necháme na kuchynskej linke do rána odpočívať...Ráno zmes vyzerá presne ako ukazuje obrázok č.1... potom si pripravíme suchú zmes 300 g hladkej múky t-650 a soľ, ďalej zalejeme zvyšné droždie vlažnou vodou, počkáme kým vykysne a tento drožďový roztok nalejeme do pripraveného kvásku z večera...premiešame to a prisypeme suchú zmes...

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rukou vypracujeme cesto, ktoré musí byť vláčne a nelepivé, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme stáť 10 minút a teraz prichádza na rad samotné miesenie v miske

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takže po 10 minútach máme cesto pripravené na miesenie... cesto necháme v miske, zoberieme do ruky kus cesta, z kraja ho potiahneme do stredu a dobre pritlačíme pokrčenými prstami... misku si otočíme a všetko zopakujeme...čiže vytiahneme cesto z kraja do stredu a dôkladne pritlačíme...opakujeme to asi desaťkrát...ide to veľmi rýchlo, jednou rukou misku otáčame a druhou vyťahujeme a stláčame...cesto je stále povoľnejšie... prikryjeme na 10 minút a necháme kysnúť...po 10 minútach znovu opakujeme vytiahnutie a stláčanie cesta...celý proces opakujeme šesťkrát...

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po jednej hodine kysnutia a prepracovávania je cesto krásne elastické, pružné a ľahko sa s ním pracuje...rozdelíme si cesto na tri diely o váhe 215 gramov... začíname formovať valčeky...z ľavej strany cesto vytiahneme a

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    preložime do stredu a pritlačíme

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    to isté opakujeme z pravej strany

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    toto opakujeme viackrát...cesto vyťahujeme a sláčame a pretáčame až sa nám vytvorí krásny hladký bochník

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vzniknú nám tri bochníky, ktoré dáme spojom nadol na pomúčenú dosku, zakryjeme a necháme kysnúť 15 minút

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pripravíme si ľanový obrúsok, ktorý dobre poprášime múkou ... z každého bochníka rolovaním vytvarujeme bagetu a položime ju spojom nahor na pomúčený obrúsok, prikryjeme a necháme posledný krát dôkladne vykysnúť na celú hodinu

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto vyzerajú vykysnuté bagety

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    bagety obrátime a opatrne ich preložíme na plech vyložený papierom...pomúčime a narežeme priečne niekoľkokrát

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    do dobre rozohriatej rúry na 240 stupňov dáme na spodok hlboký plech na vodu a keď vložíme na strednú mriežku plech s bagetami tak zároveň nalejeme vodu do spodného plechu...tá voda je veľmi dôležitá, vytvorí sa nám para,ktorá pomáha vytvoriť glazúru, zmäkčuje kôrku a tiež zabráni popraskaniu povrchu

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pečieme 15-20 minút

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    upečené bagety necháme vychladnúť na mriežke

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a tu je výsledok, síce trochu zdĺhavého pracovného postupu, ale chuť stojí za ten čas a námahu!

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prajem Vám dobrú chuť! Niet nad domáce pečivo!

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist