Tradičné domáce bagety fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 9. januára 2015
Tradičné domáce bagety (fotorecept)
Foto: iva63

Tieto bagety potrebujú viac času na prípravu, ale výsledok naozaj stojí zato!

3
porcie
15-20 minút
na 240 °C

Suroviny

1 g
125 ml
125 g
300 g
5 g
1 g
140 ml




Postup

  1. 1

    večer si pripravíme tekutý kvások, do nádoby dáme 1 g sušeného droždia (alebo 2 g čerstvého) 125 g múky hladkej chlebovej t-650 a 125 ml teplej vody, zamiešame, uzavrieme nádobu a necháme na kuchynskej linke do rána odpočívať...Ráno zmes vyzerá presne ako ukazuje obrázok č.1... potom si pripravíme suchú zmes 300 g hladkej múky t-650 a soľ, ďalej zalejeme zvyšné droždie vlažnou vodou, počkáme kým vykysne a tento drožďový roztok nalejeme do pripraveného kvásku z večera...premiešame to a prisypeme suchú zmes...

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rukou vypracujeme cesto, ktoré musí byť vláčne a nelepivé, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme stáť 10 minút a teraz prichádza na rad samotné miesenie v miske

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takže po 10 minútach máme cesto pripravené na miesenie... cesto necháme v miske, zoberieme do ruky kus cesta, z kraja ho potiahneme do stredu a dobre pritlačíme pokrčenými prstami... misku si otočíme a všetko zopakujeme...čiže vytiahneme cesto z kraja do stredu a dôkladne pritlačíme...opakujeme to asi desaťkrát...ide to veľmi rýchlo, jednou rukou misku otáčame a druhou vyťahujeme a stláčame...cesto je stále povoľnejšie... prikryjeme na 10 minút a necháme kysnúť...po 10 minútach znovu opakujeme vytiahnutie a stláčanie cesta...celý proces opakujeme šesťkrát...

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po jednej hodine kysnutia a prepracovávania je cesto krásne elastické, pružné a ľahko sa s ním pracuje...rozdelíme si cesto na tri diely o váhe 215 gramov... začíname formovať valčeky...z ľavej strany cesto vytiahneme a

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    preložime do stredu a pritlačíme

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    to isté opakujeme z pravej strany

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    toto opakujeme viackrát...cesto vyťahujeme a sláčame a pretáčame až sa nám vytvorí krásny hladký bochník

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vzniknú nám tri bochníky, ktoré dáme spojom nadol na pomúčenú dosku, zakryjeme a necháme kysnúť 15 minút

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pripravíme si ľanový obrúsok, ktorý dobre poprášime múkou ... z každého bochníka rolovaním vytvarujeme bagetu a položime ju spojom nahor na pomúčený obrúsok, prikryjeme a necháme posledný krát dôkladne vykysnúť na celú hodinu

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto vyzerajú vykysnuté bagety

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    bagety obrátime a opatrne ich preložíme na plech vyložený papierom...pomúčime a narežeme priečne niekoľkokrát

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    do dobre rozohriatej rúry na 240 stupňov dáme na spodok hlboký plech na vodu a keď vložíme na strednú mriežku plech s bagetami tak zároveň nalejeme vodu do spodného plechu...tá voda je veľmi dôležitá, vytvorí sa nám para,ktorá pomáha vytvoriť glazúru, zmäkčuje kôrku a tiež zabráni popraskaniu povrchu

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pečieme 15-20 minút

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    upečené bagety necháme vychladnúť na mriežke

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a tu je výsledok, síce trochu zdĺhavého pracovného postupu, ale chuť stojí za ten čas a námahu!

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prajem Vám dobrú chuť! Niet nad domáce pečivo!

    Tradičné domáce bagety (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

nalpa
...krasne bagety, krasny recept,sikovne trpezlive rucicky.. skoda ze je tam len pat hviezdiciek .. aj ja tak urobim a napeciem ..vdaka:)
1x wiwi
smejkad
Márnosť, na mňa veľmi prácne, ale sú tak nádherné, ze asi vyskúšam
1x kimlo
evusik
krásne bagety... aj postup dobre spracovaný, láka ma to vyskúšať :-)
iva2111
Nádherná práce, krajková střída :-) Bagety (a pečivo vůbec) tohoto typu - s delším kynutím, miluju. Voní i chutnají úplně jinak, než běžné pečivo. Už jsme všichni doma zvyklí k takovému pečivu pred konzumací dlouze vonět. Nezkoušelas to taky, Ivi? :-)
martamm
@Ivka , Ty nikdy nesklameš, máš ich nádherné, začiatok postupu mi troška pripomína prípravu ražného kvásku, len tem nejde žiadne droždie. Skúsim tieto super bagetky určite čím skôr :)
dandika1
@iva63 bagetky nadherne,vonaju az na dialku,ale chela by som poprosit rozumiem po bod 8(urobit bochniky vytahovanim,ale vbode 9 z kazdeho bochnika rolovanim vytvarujeme bagetu to znamena,ze najprv bochnik rozvalam a potom pomocou obruska zrolujem???)Budes tak laskava a odovies? Vdaka pekny vecer...
iva63
@dandika1 po ten bod 8 si vlastne dôkladne vypracujeme tie bochníky, tak že ich vyťahujeme a skladáme a stláčame,necháme vykysnút...spoj majú dole na doske(bod 8)...potom ich začíname rolovať na dlžku bagety( rolovať myslíme šúlať ručne medzi dlaňami, nie válkať) a také dlhé ako bagety ich už prevrátime naopak, to znamená, že budú kysnúť spojom z vrchu a tak ich prikryjeme...na plech ich dáme znova prevrátené spojom dolu...škoda, že som to nemohla nafotiť, lebo som mala pomúčené ruky...pomohlo ti moje vysvetlenie?...ak nie v nedeľu ich robím znovu, tak poprosím manžela, nech mi robí fotky ako to budem postupne robiť-:)
p.s. aj som si myslela, že to bude nezrozumiteľné, lebo aj mne tam nie dôležité fotky chýbajú
dandika1
@iva63vysvetlila si to zrozumitelne verim ,ze to dopadne dobre.Budu sa piest az buduci tyzden ,dnes boli slan.turbany od@pusta zajtra bajgle od@kukulienka71 a tak pekne zaradom .Velka vdaka.Neviem ako s fotaku,aleba s aifonu dat do pocitaca nafotene veci dufam,ze pomaly dojdem aj k tomu.Vdaka Vam sikovnym...
staja
@iva63 , tvoje pečivo je značka kvality. Chválim a vyskúšam.
tinca
@iva63 neskutočne krásne, je to prácne, ale výsledok nepotrebuje ďalší koment. Len sa mi zdá či to nie je dlho od večera do rána na ten kvások?? 5* :)
pusta1
@iva63 , nádherné bagety, ako všetko odteba, sú také chutné, že priam sa pýtajú zjesť :-)))
výborný postup, perfektná fotookumentácia a úžasné titulné foto.
***** po zásluhe, i viac by som dala, keby to išlo v hodnotení :-)
nela88
mňaaaaaam, sú výborné. Večer som nemala doma múku, tak som kvások založila zo špaldovej, ráno som ju kúpila a teraz sa už vytešujem z výborných bagiet. Do jednej som pred dopečením ešte poriadne zarezala a povkladala maslo a upečené potrela cesnakom. Mala som urobiť dvojitú dávku :)
tatranka
Ivanka,bagety sú krásne.Ešte som ani krajšie nevidela.Už som si ich uložila do KK a na budúci týždeň ich budem piecť spolu s chlebom.Dávam5*.
iva63
ďakujem Vám všetkým za pochvalu, hviezdičky aj uloženie môjho receptu -:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia