Foto: iva63
Tieto bagety potrebujú viac času na prípravu, ale výsledok naozaj stojí zato!
porcie
na 240 °C
Postup
-
1
večer si pripravíme tekutý kvások, do nádoby dáme 1 g sušeného droždia (alebo 2 g čerstvého) 125 g múky hladkej chlebovej t-650 a 125 ml teplej vody, zamiešame, uzavrieme nádobu a necháme na kuchynskej linke do rána odpočívať...Ráno zmes vyzerá presne ako ukazuje obrázok č.1... potom si pripravíme suchú zmes 300 g hladkej múky t-650 a soľ, ďalej zalejeme zvyšné droždie vlažnou vodou, počkáme kým vykysne a tento drožďový roztok nalejeme do pripraveného kvásku z večera...premiešame to a prisypeme suchú zmes...
-
2
rukou vypracujeme cesto, ktoré musí byť vláčne a nelepivé, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme stáť 10 minút a teraz prichádza na rad samotné miesenie v miske
-
3
takže po 10 minútach máme cesto pripravené na miesenie... cesto necháme v miske, zoberieme do ruky kus cesta, z kraja ho potiahneme do stredu a dobre pritlačíme pokrčenými prstami... misku si otočíme a všetko zopakujeme...čiže vytiahneme cesto z kraja do stredu a dôkladne pritlačíme...opakujeme to asi desaťkrát...ide to veľmi rýchlo, jednou rukou misku otáčame a druhou vyťahujeme a stláčame...cesto je stále povoľnejšie... prikryjeme na 10 minút a necháme kysnúť...po 10 minútach znovu opakujeme vytiahnutie a stláčanie cesta...celý proces opakujeme šesťkrát...
-
4
po jednej hodine kysnutia a prepracovávania je cesto krásne elastické, pružné a ľahko sa s ním pracuje...rozdelíme si cesto na tri diely o váhe 215 gramov... začíname formovať valčeky...z ľavej strany cesto vytiahneme a
-
5
preložime do stredu a pritlačíme
-
6
to isté opakujeme z pravej strany
-
7
toto opakujeme viackrát...cesto vyťahujeme a sláčame a pretáčame až sa nám vytvorí krásny hladký bochník
-
8
vzniknú nám tri bochníky, ktoré dáme spojom nadol na pomúčenú dosku, zakryjeme a necháme kysnúť 15 minút
-
9
pripravíme si ľanový obrúsok, ktorý dobre poprášime múkou ... z každého bochníka rolovaním vytvarujeme bagetu a položime ju spojom nahor na pomúčený obrúsok, prikryjeme a necháme posledný krát dôkladne vykysnúť na celú hodinu
-
10
takto vyzerajú vykysnuté bagety
-
11
bagety obrátime a opatrne ich preložíme na plech vyložený papierom...pomúčime a narežeme priečne niekoľkokrát
-
12
do dobre rozohriatej rúry na 240 stupňov dáme na spodok hlboký plech na vodu a keď vložíme na strednú mriežku plech s bagetami tak zároveň nalejeme vodu do spodného plechu...tá voda je veľmi dôležitá, vytvorí sa nám para,ktorá pomáha vytvoriť glazúru, zmäkčuje kôrku a tiež zabráni popraskaniu povrchu
-
13
pečieme 15-20 minút
-
14
upečené bagety necháme vychladnúť na mriežke
-
15
a tu je výsledok, síce trochu zdĺhavého pracovného postupu, ale chuť stojí za ten čas a námahu!
-
16
Prajem Vám dobrú chuť! Niet nad domáce pečivo!
p.s. aj som si myslela, že to bude nezrozumiteľné, lebo aj mne tam nie dôležité fotky chýbajú
výborný postup, perfektná fotookumentácia a úžasné titulné foto.
***** po zásluhe, i viac by som dala, keby to išlo v hodnotení :-)