Veľa rokov sme bývali v Južných Čechách a tam som sa naučila jesť utopence,ktoré bývali v každej poriadnej "hospodě" - teda v každej.!!!
Postup
-
1
Do väčšieho pohára ukladáme cibuľu na kolieska,na to ošúpané pokrájané špekáčky asi na 3 cm kúsky,postup opakujeme,prekladáme korenínami,uhorkami,feferónkou až dovtedy pokial máme suroviny.Keď všetko uložíme ,zalejeme nálevom,zavíčkujeme a odložíme do chladu.Keď vydržíme 3-4 dni môžeme si pochutnávať s čerstvým chlebíkom a dobre vychladeným napríklad Budvarkom. Tie uhorky a feferóny sú mojím nápadom,zatial som ich ešte nikde nevidela,ale je to tou mojou chuťou na ostré a pikantné jedlá. Keď som slávila 55 rokov a chystala sa do dôchodku urobila som 5 litrový pohár a nemala som šťastie ochutnať ani kúsok.Chlapi to zvládli " než bys řekl švec" ostal mi len nálev.Bola som rada,že im chutilo.
Pokial bude pohár v chladničke tak vydrží určite ešte týždeň.
Celkom dobré špekáčky sa dajú zohnať aj v Lídli sú to moravské alebo české.Tie sú tiež dobré.Bohužial také čo poznáme z našej mladosti také už nedostať.Je treba pozerať -složenie koľko je tam mäsa ,múky atď.Sojovú múku hoci je zdravá v špekáčkoch nemusím.