Bezlepkové lístkové cesto
Bezlepkové lístkové cesto

Univerzálne lístkové cesto bez lepku

novalim - fotkanovalim, 29. novembra 2018. Komerčný recept.
Univerzálne lístkové cesto bez lepku
Foto: novalim

Pripraviť si domáce lístkové cesto môže byť výzvou, ak sa však dopracujete k výsledku, spoznáte, že to úsilie stálo za to. Ak si aj Zobraziť celý popisPripraviť si domáce lístkové cesto môže byť výzvou, ak sa však dopracujete k výsledku, spoznáte, že to úsilie stálo za to. Ak si aj vy myslíte, že domáce je najlepšie a máte trochu času nazvyš, vyskúšajte si spraviť domáce lístkové cesto bez lepku.

Suroviny

500 g (+ na pomúčenie cesta, na posypanie dosky)
300 g
225 ml ľadová (alebo sóda)
 štipka
1/2 ČL
Na vodánok:
100 g
30 g




Postup

  1. 1

    1. deň: Múku a soľ zmiešame, do zmesi nastrúhame studené maslo, pridáme minerálku a ocot a premiesime tak, aby sa cesto spojilo. Dáme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odstáť cez noc.

  2. 2

    2. deň: Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na štyri časti. S menšími časťami cesta sa nám bude lepšie pracovať. Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik a poskladáme ho na tretiny zľava doprava, sprava doľava a potom zhora nadol a zdola hore a vznikne nám batôžtek. Snažte sa, aby bol obdĺžnik a skladanie rovnomerné, aby sa cesto správne nalístkovalo. Každý batôžtek zabalíme do fólie a dáme chladiť do chladničky. Tento proces počas dňa zopakujeme 3-4 razy. Dbáme na to, aby bolo cesto vždy studené, inak sa maslo začne topiť a vytekať, čo nie je dobré.

  3. 3

    Počas druhého dňa si ešte pripravíme vodánok. Je to zmes masla a múky, nahrubo zamiesená, ktorú vytvarujeme do plochého obdĺžnika, zabalíme do fólie a necháme cez noc v chladničke spolu so štyrmi poskladanými cestami.

  4. 4

    3. deň: Vyberieme vodánok z chladničky a rozrežeme ho na 4 rovnaké časti. Cestá po jednom rozvaľkáme na pravidelný štvoruholník, do stredu položíme kúsok vodánku a cesto poskladáme späť ako v predošlý deň, zľava doprava a sprava doľava, potom zdola nahor a zhora dole. Takto pekne zabalíme vodánok, aby bol z každej strany schovaný v ceste a nikde netrčal. Tento postup zopakujeme s každým kúskom cesta a vodánku a vždy ich zabalíme späť do fólie a dáme do chladničky, kým pripravujeme ďalšie kúsky, aby sa maslo nezačalo topiť.

  5. 5

    Jednotlivé balíčky potom na pomúčenej doske rozvaľkáme (dbáme na to, aby maslo netrčalo, nevytekalo a pod.), poskladáme tento raz už len na tretinu (zľava doprava, sprava doľava), zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Cesto bude mať tvar obdĺžnika.

  6. 6

    Asi po pol hodine vyberieme cestá z chladničky. Položíme si ich na pomúčenú dosku tak, že kratšia strana obdĺžnika bude hore a dole a dlhšia bude vpravo a vľavo. Vaľkáme od stredu nahor a potom od stredu nadol, potom cesto otočíme o 90 stupňov a vaľkáme od stredu doľava a potom od stredu doprava. Teraz máme pred sebou vyvaľkaný obdĺžnik a skladáme ho zľava do prava a sprava do ľava na tretiny. Zabalíme a necháme chladiť. Tento postup opakujeme so všetkými cestami 3-4 krát.

  7. 7

    Ak toto zvládneme, práve sme si pripravili univerzálne bezlekové lístkové cesto, ktoré môžeme použiť na rôzne druhy zákuskov a pečív.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia