Foto: ancicka
Ja si najradšej pripravujem lístkové cesta doma a toto je jedno z ních.
Postup
-
1
Treba použiť stuhnuté maslo.Z masla si odoberiem75 g ,dám roztopiť a vychladiť.Stuhnuté maslo poklepem valčekom,aby sa narušila štruktúra masla,
-
2
maslo zabalím do mastného papiera a valčekom vytvarujem štvorec.Odložím do chladničky.
-
3
Do múky pridám studenú vodu a rozpustené maslo a zahnetiem cesto.
-
4
Cesto vytvarujem do guľky a narežem do kríža.
-
5
Zakryjem ho miskou a nechám 30 min. oddýchovať.Po 30 min je miska celá zarosená.
-
6
Potom všetky 4 narezané strany pekne valčekom rozvaľkám ,ale stred nechám hrubší./vid obrázok/
-
7
Maslo vyberiem s chladničky,položím na stred,
-
8
a zakryjem ho všetkými rozvaľkanými stranami.
-
9
Vytvarujem pekný štvorec.
-
10
Potom cesto na minimum múky rozvaľkám do obdlžníka zložím
-
11
Zasa rozvaľkám do obdlžnika poskladám do kocky
-
12
a nechám zabalené v mikrotene odpočívať v chlade 30 min.Z tohto cesta môžte robiť podľa ľubovôle rôzné koláče či tyčinky.
-
13
Ja som robila makové a orechové rožteky,
-
14
a taktiež slané tyčinky.Lístkové cesto sa pečie najmenej 20 min.pri nižšej teplote,tak 170-180 °C podľa typu rúry.
Diskusia k receptu