Bezlepkové lístkové cesto
Bezlepkové lístkové cesto

Univerzálne bezlepkové lístkové cesto

novalim - fotkanovalim, 15. februára 2023. Komerčný recept.
Univerzálne bezlepkové lístkové cesto
Foto: novalim

Keď sme sa vás pýtali, ktorý druh cesta vám najviac chýba, väčšinou ste sa zhodli na tom, že je to bezlepkové lístkové cesto. Zobraziť celý popisKeď sme sa vás pýtali, ktorý druh cesta vám najviac chýba, väčšinou ste sa zhodli na tom, že je to bezlepkové lístkové cesto. Tak, ako sú recepty z bezlepkového lístkového cesta jednoduché, tak je príprava samotného cesta zložitejšia. My sme však pre vás našli riešenie. Z našich bezlepkových múk sme vytvorili recept na zjednodušené lístkové cesto bez lepku, ktoré vám výborne poslúži pri pečení sladkých aj slaných dobrôt. Recept je jednoduchý a časovo optimalizovaný. Určite si ho zamilujete.
Zdroj: www.novalim.sk

20 (+ chladenie) minút
príprava
10-30 minút
na 200 °C

Suroviny

125 g
125 g
125 g
štipka




Postup

  1. 1

    Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.

  2. 2

    Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.

  3. 3

    Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.

  4. 4

    Koláče či zákusky z tohto cesta pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) od 10-15 minút, prípadne viac. Menšie koláčiky sú upečené do zlatohneda asi za 10 minút, pri väčších alebo plnených treba rátať s dlhším časom (cca pol hodina). Z jednej dávky tohto cesta vyvaľkáme plát veľký asi ako pri rolovanom lístkovom ceste z obchodu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia