Bezlepkové lístkové cesto

Univerzálne bezlepkové lístkové cesto

Autor receptu: novalim

Keď sme sa vás pýtali, ktorý druh cesta vám najviac chýba, väčšinou ste sa zhodli na tom, že je to bezlepkové lístkové cesto.* Tak, ako sú recepty z bezlepkového lístkového cesta jednoduché, tak je príprava samotného cesta zložitejšia. My sme však pre vás našli riešenie. Z našich bezlepkových múk sme vytvorili recept na zjednodušené lístkové cesto bez lepku, ktoré vám výborne poslúži pri pečení sladkých aj slaných dobrôt. Recept je jednoduchý a časovo optimalizovaný. Určite si ho zamilujete.

20 (+ chladenie) minút
príprava
10-30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky.
  2. Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
  3. Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme. Na šamrole alebo košíčky vaľkáme cesto na tenko, asi na 1-2 mm hrúbku. Na quiche alebo tarty na hrubšie, odporúčame 3 mm. Na slané tyčinky necháme cesto asi pol cm hrubé.
  4. Koláče či zákusky z tohto cesta pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) od 10-15 minút, prípadne viac. Menšie koláčiky sú upečené do zlatohneda asi za 10 minút, pri väčších alebo plnených treba rátať s dlhším časom (cca pol hodina). Z jednej dávky tohto cesta vyvaľkáme plát veľký asi ako pri rolovanom lístkovom ceste z obchodu.