Úhrabky - recepty babičiek fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 8. októbra 2022
Úhrabky - recepty babičiek (fotorecept)
Foto: frezia68

Virtuálna priateľka @Radosť mi poslala mail s názvom " zemiaky, švábka, grule, brambory" zabudnuté jedlá starých materí zo zemiakov. Pozrela som a vybrala Zobraziť celý popisVirtuálna priateľka @Radosť mi poslala mail s názvom " zemiaky, švábka, grule, brambory" zabudnuté jedlá starých materí zo zemiakov. Pozrela som a vybrala "úhrabky", lebo tú chuť poznám a verte, že si pochutia aj fajnšmekri.
Zdroj: Zdroj: FB

4
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
240 g
podľa potreby
2 PL
100 g
1 ks
500 g (v šupke)
1000 g




Postup

  1. 1

    Gramáž je uvedená na 4 porcie, ja som robila na 1- 2 a priznám sa, že od oka. Takže surové zemiaky som nastrúhala na jemno.

    Úhrabky - recepty babičiek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som múku a soľ a urobila cesto, asi také...

    Úhrabky - recepty babičiek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte predtým som uvarila zemiaky v šupke, aby vychladli a to cesto som dala variť do vriacej vody. Kto neodhadne hustotu cesta, dajte lyžičku cesta do vody a ak sa nerozvarí, je OK. Ak sa rozvarí, pridám múku a ak výjdu na povrch, sú hotové. Hustota je ako na bryndzové halušky, ale tam dávam polohrubú múku. Ja som rovno z misky sádzala lyžičkou do vody, škoda lopárik špiniť.

    Úhrabky - recepty babičiek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvarené zemiaky pokrájam na kocky...

    Úhrabky - recepty babičiek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na masti upražím pokrájanú slaninu, pridám cibuľu a keď má zlatú farbu, pridám nakrájanú kyslú kapustu, trocha posmažím spolu, potom pridám varené zemiaky, halušky a teplé sa podáva. Raz ma upozornila @Havino, že je to výborné jedlo s jaternicou a verte, že mala pravdu. Len škoda, že tá bezlepková sa nevyrovná tej zabíjačkovej domácej s krúpami. Lebo bezlepková hurka je s ryžou. Pridávam link na tie výborné recepty : https://www.facebook.com/lucifuk.labosovich/posts/5758832734160094 .

Diskusia k receptu

frezia68
@Kimlo ,robila som od oka a pridala by som viac kapusty. Ak vyskúšaš podľa receptu,bude pomer asi správny. A keď som písala, že si pochutia aj fajnšmekri, myslela som aj na Teba. Škoda,že neviem pridať link,je tam viac dobrých,starých receptov. Ďakujem za komentár :-).
frezia68
@radost (8.10.2022 19:18) Ďakujem za pridanie receptov,možná niekoho potešia. Dá sa tam vybrať,zemiaky sú základom a keď príde tá kríza a nebude na mäso,vrátime sa k starým receptom. A pri tom sú chutné.Ale verím,že na mäso a zeleninu budeme mať vždy :-). Hoci napr. také....




haji
Moc pěkný receptík, aj tá jaternica sa k tomu hodí. Uf, jak ti rozumím, že jaternica s ryžou.... krúpová je naj! Ale když to jinak nejde, aj bezlepková je dobrá.
Chutné foto v záhlaví, aj v komente, má sa mi o čem snívat. Krásný večer a pohodovou neděli přeji!
kvakac
Dobrota to preveľká. Normálne slintám pri obrázku. Ďakujem za recept. @Rados ť sa pochlapila, že recept poslala na úrodnú pôdu, kde sa ujal a ešte aj rozmnoží po Slovensku. Peknú nedeľu želám.
frezia68
@ mariamka (9.10.2022 09:20) @ Haji , @ Farbuska , @ Kvakac ,ďakujem za komentáre. @ Mariamka,si milá,no nebuď dojatá,ale vyskúšaj. Už som mala úhrabky aj s kuracím stehnom,je to ozaj fajnotka. Ale aj bez mäsa je chutná večera,pozdravujem.

2x haji a kvakac
sracz
Nádherný recept, vážená @Frezia68 milá kamaLáska moja! U nás, "po meči", sa jeternice "hurky" robia zásadne s krúpami "geršľami", aj keď, po pravde, ja mám lepok na "háku" a s chuťou "zblajznem" aj ryžové aj cigánsku góju! Pekný štart do príjemného nového týždňa!


kucharka
Takéto jedlá mám rada, aj keď ma potom tri dni bolí brucho :-(
V bode 3 som sa trochu stratila, myslela som si, že celé cesto dáš do horúcej vody :-))
Určite niekedy uvarím, ďakujem.
frezia68
@kucharka (11.10.2022 09:12) Máš pravdu, @Kuch árka, nie je to jasne napísané,že halušky,ale už neopravujem,dá sa pochopiť a ďakujem za komentár :-).

janger
Nepoznam toto jedlo, ale moze to byt velmi chutne. A ta jaternica vyzera vyborne, krasne upecena. Uz si ani nepamatam, kedy som jaternicu naposledy jedla.
Ale platky bocika, ako mas v komentaroch nizsie, tak to robievam aj ja. Mame radi :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia