Zemiaky

Úhrabky - recepty babičiek (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Virtuálna priateľka @Radosť mi poslala mail s názvom " zemiaky, švábka, grule, brambory" zabudnuté jedlá starých materí zo zemiakov. Pozrela som a vybrala "úhrabky", lebo tú chuť poznám a verte, že si pochutia aj fajnšmekri.

4
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Gramáž je uvedená na 4 porcie, ja som robila na 1- 2 a priznám sa, že od oka. Takže surové zemiaky som nastrúhala na jemno.
  2. Pridala som múku a soľ a urobila cesto, asi také...
  3. Ešte predtým som uvarila zemiaky v šupke, aby vychladli a to cesto som dala variť do vriacej vody. Kto neodhadne hustotu cesta, dajte lyžičku cesta do vody a ak sa nerozvarí, je OK. Ak sa rozvarí, pridám múku a ak výjdu na povrch, sú hotové. Hustota je ako na bryndzové halušky, ale tam dávam polohrubú múku. Ja som rovno z misky sádzala lyžičkou do vody, škoda lopárik špiniť.
  4. Uvarené zemiaky pokrájam na kocky...
  5. Na masti upražím pokrájanú slaninu, pridám cibuľu a keď má zlatú farbu, pridám nakrájanú kyslú kapustu, trocha posmažím spolu, potom pridám varené zemiaky, halušky a teplé sa podáva. Raz ma upozornila @Havino, že je to výborné jedlo s jaternicou a verte, že mala pravdu. Len škoda, že tá bezlepková sa nevyrovná tej zabíjačkovej domácej s krúpami. Lebo bezlepková hurka je s ryžou. Pridávam link na tie výborné recepty : https://www.facebook.com/lucifuk.labosovich/posts/5758832734160094 .