Uhorky - Rimavská Sobota fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 20. júla 2012

Tento recept mám od mojej krstnej mamy, možno sa opýtate, prečo RS, nuž preto, že voľakedy dávno bola krstná mama v kúpeľoch, jej spolubývajúca pracovala v konzervárňach v RS, kde spracovávali uhorky a ten recept je od nej. Tak preto uhorky - RS.

14 pohárov
porcií

Suroviny

Nálev :
3 l
0.5 l
300 ml
2-4 ks
1 ks /Zelko/
 čerstvý
 nakrájaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si sladkokyslý nálev.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nálev si pripravíme studený, ide len o to, aby sa rozpustil cukor. Bobkové listy postriháme nožničkami na malé kúsky, aby sa dostali všade.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uhorky umyjeme, ak sú veľmi špinavé, tak ich očistíme kefkou. Umyté poukladáme na utierku, aby obschli.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ich poukladáme do pohárov. Na spodok do pohára môžeme dať kôpor, kúsok mrkvy alebo cibuľku. Zalejeme sladko-kyslím nálevom.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatvoríme viečkom a nasunieme pliešok. Otočíme opačne, aby sme zistili, či viečko dobre drží. Poznáte niekto ešte tieto viečka?

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tieto viečka a pliešky používam už asi 20 - 25 rokov. Stále dobre držia.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto je detail toho pliešku. Teraz sa už nevyrábajú, čo je myslím veľká škoda.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poháre preložíme do hrnca, zalejeme vodou a sterilizujeme. Ak teplomer vystúpi na 100° C vypneme sporák a uhorky hneď vyberieme. Necháme aj s plieškami vychladnúť.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V tomto hrnci sa sterilizovali.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu už sú vychladnuté a plieškov zbavené poháre.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Máš ich ukážkovo naložené,ja dávam na dno pohára okrem kôpru aj vňať zeleru,aj tak sa musí otrhávať,tak aspoň ju využijem.:-)
Aj ja stale tieto pliesky a viecka pouzivam. Uz vela rokov a stale tie iste...som zvedava dokedy este vydrzia, je to neuveritelne!! Ak by mal niekto take nove viecka doma, kupim! Plieskov mam len 12 kusov, ale to staci. Skoda, ze dobre veci uz nevyrabaju.