Uhorky - Rimavská Sobota fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 20. júla 2012

Tento recept mám od mojej krstnej mamy, možno sa opýtate, prečo RS, nuž preto, že voľakedy dávno bola krstná mama v kúpeľoch, jej spolubývajúca Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej krstnej mamy, možno sa opýtate, prečo RS, nuž preto, že voľakedy dávno bola krstná mama v kúpeľoch, jej spolubývajúca pracovala v konzervárňach v RS, kde spracovávali uhorky a ten recept je od nej. Tak preto uhorky - RS.

14 pohárov
porcií

Suroviny

Nálev :
3 l
0.5 l
300 ml
2-4 ks
1 ks /Zelko/
 čerstvý
 nakrájaná




Postup

  1. 1

    Pripravíme si sladkokyslý nálev.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nálev si pripravíme studený, ide len o to, aby sa rozpustil cukor. Bobkové listy postriháme nožničkami na malé kúsky, aby sa dostali všade.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uhorky umyjeme, ak sú veľmi špinavé, tak ich očistíme kefkou. Umyté poukladáme na utierku, aby obschli.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ich poukladáme do pohárov. Na spodok do pohára môžeme dať kôpor, kúsok mrkvy alebo cibuľku. Zalejeme sladko-kyslím nálevom.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatvoríme viečkom a nasunieme pliešok. Otočíme opačne, aby sme zistili, či viečko dobre drží. Poznáte niekto ešte tieto viečka?

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tieto viečka a pliešky používam už asi 20 - 25 rokov. Stále dobre držia.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto je detail toho pliešku. Teraz sa už nevyrábajú, čo je myslím veľká škoda.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poháre preložíme do hrnca, zalejeme vodou a sterilizujeme. Ak teplomer vystúpi na 100° C vypneme sporák a uhorky hneď vyberieme. Necháme aj s plieškami vychladnúť.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V tomto hrnci sa sterilizovali.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu už sú vychladnuté a plieškov zbavené poháre.

    Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

margaretka28
Máš ich ukážkovo naložené,ja dávam na dno pohára okrem kôpru aj vňať zeleru,aj tak sa musí otrhávať,tak aspoň ju využijem.:-)
trencanka
Aj ja stale tieto pliesky a viecka pouzivam. Uz vela rokov a stale tie iste...som zvedava dokedy este vydrzia, je to neuveritelne!! Ak by mal niekto take nove viecka doma, kupim! Plieskov mam len 12 kusov, ale to staci. Skoda, ze dobre veci uz nevyrabaju.
honestka
Bobkové listy si mozes lahko pomlet namiesto strihania.
my mame najradsej tiez sladkokysle.
seanka
@trencanka , tiež zaváram s týmito sponami a používam viečka, ktoré bežne dostať aj teraz - bez obrázku na vrchnej strane.
astheart
Dala bych ny ty kousky bobkového listu pozor...... Dokážou velmi silně podráždit zažívání. V podstatě jsou nepoživatelné. To pomletí ale možna pomůže......
astheart
Dala bych ny ty kousky bobkového listu pozor...... Dokážou velmi silně podráždit zažívání. V podstatě jsou nepoživatelné. To pomletí ale možna pomůže......
elekra
Aj ja používam takéto viečka a pliešky! Len tento rok zatiaľ nemám uhorky....
marienka44
@Trencanka ,ja som zdedila tieto spony a neviem, ako sa s nimi robi. Pouziju sa na viecka, ktore sa volakedy museli zatvarat s hlavicou? Poradte mi, lebo inac su mi na nic. Dakujem. :-)
mariaklara
Áno @marienka , sú to viečka, na ktoré sa používa hlavica, Viečka pred nasadením dám na 3 - 5 min. do vriacej vody, položím na hrdlo pohára, nasuniem pliešok - sponu, potom z vrchu, vlastne po bokoch zatlačím, musí to cvaknúť. Vieš, čo skúsim pozrieť niekde letáčik, mala by som ho mať a prepošlem ti ho.
jandalog
Každý rok nakládam 70 až 100 pohárov.Poznám uzávery so sponou,ale ja používam bežne a pridávam k naloženým uhorkám okrem mrkvy kopru aj chren.Dávaleošiu chuť .Zásadne sterilujem 80 C 20 min.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia