Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Tento recept mám od mojej krstnej mamy, možno sa opýtate, prečo RS, nuž preto, že voľakedy dávno bola krstná mama v kúpeľoch, jej spolubývajúca pracovala v konzervárňach v RS, kde spracovávali uhorky a ten recept je od nej. Tak preto uhorky - RS.
Postup
- Pripravíme si sladkokyslý nálev.
- Nálev si pripravíme studený, ide len o to, aby sa rozpustil cukor. Bobkové listy postriháme nožničkami na malé kúsky, aby sa dostali všade.
- Uhorky umyjeme, ak sú veľmi špinavé, tak ich očistíme kefkou. Umyté poukladáme na utierku, aby obschli.
- Potom ich poukladáme do pohárov. Na spodok do pohára môžeme dať kôpor, kúsok mrkvy alebo cibuľku. Zalejeme sladko-kyslím nálevom.
- Zatvoríme viečkom a nasunieme pliešok. Otočíme opačne, aby sme zistili, či viečko dobre drží. Poznáte niekto ešte tieto viečka?
- Tieto viečka a pliešky používam už asi 20 - 25 rokov. Stále dobre držia.
- Toto je detail toho pliešku. Teraz sa už nevyrábajú, čo je myslím veľká škoda.
- Poháre preložíme do hrnca, zalejeme vodou a sterilizujeme. Ak teplomer vystúpi na 100° C vypneme sporák a uhorky hneď vyberieme. Necháme aj s plieškami vychladnúť.
- V tomto hrnci sa sterilizovali.
- A tu už sú vychladnuté a plieškov zbavené poháre.