Uhorky - Rimavská Sobota (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Tento recept mám od mojej krstnej mamy, možno sa opýtate, prečo RS, nuž preto, že voľakedy dávno bola krstná mama v kúpeľoch, jej spolubývajúca pracovala v konzervárňach v RS, kde spracovávali uhorky a ten recept je od nej. Tak preto uhorky - RS.

14 pohárov
porcií

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si sladkokyslý nálev.
  2. Nálev si pripravíme studený, ide len o to, aby sa rozpustil cukor. Bobkové listy postriháme nožničkami na malé kúsky, aby sa dostali všade.
  3. Uhorky umyjeme, ak sú veľmi špinavé, tak ich očistíme kefkou. Umyté poukladáme na utierku, aby obschli.
  4. Potom ich poukladáme do pohárov. Na spodok do pohára môžeme dať kôpor, kúsok mrkvy alebo cibuľku. Zalejeme sladko-kyslím nálevom.
  5. Zatvoríme viečkom a nasunieme pliešok. Otočíme opačne, aby sme zistili, či viečko dobre drží. Poznáte niekto ešte tieto viečka?
  6. Tieto viečka a pliešky používam už asi 20 - 25 rokov. Stále dobre držia.
  7. Toto je detail toho pliešku. Teraz sa už nevyrábajú, čo je myslím veľká škoda.
  8. Poháre preložíme do hrnca, zalejeme vodou a sterilizujeme. Ak teplomer vystúpi na 100° C vypneme sporák a uhorky hneď vyberieme. Necháme aj s plieškami vychladnúť.
  9. V tomto hrnci sa sterilizovali.
  10. A tu už sú vychladnuté a plieškov zbavené poháre.