Tvarohový závin fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 13. februára 2011

Recept na tento zavin mam este zo stareho slovenskeho kalendara.

32ks
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 180C °C

Suroviny

350 g
125 g
1 ks
250 g
100 ml
1/2 KL
1/4 KL
plnka:
750 g
150 g
2 ks
2 KL
1 salka
 na potretie




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto si odmeriame a dame do misky.

    Tvarohový závin  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme z nich cesto, ktore nechame postat asi pol hodiny.

    Tvarohový závin  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitym si pripravime plnku. Tvaroh, cukor, vajicka a citronovu koru spolu dobre premiesame.

    Tvarohový závin  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odlezane cesto si rozdelime na tri casti. Kazdu cast rozvalkame a potrieme plnkou. Na plnku poukladame umyte cucoriedky. Ked nemame cucoriedky do tvarohu zamiesame hrozienka.

    Tvarohový závin  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto zakrutime a ulozime na pomasteny plech. Vrch cesta potrieme rozslahanym vajickom. Pecieme vo vyhriatej rure 180C asi 45 minut.

    Tvarohový závin  (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ancicka
Neviem či to sa mi tak javí na fotke,ale ten koláč je v strede je nedopečený.
alexola
mne sa páči a podľa mňa pri tvarohovej plnke je cesto vždy vlhké, tak je určite dopečený :)
hortenzia51
aj mne sa zda taký vlhky ako nedopečený,, tvaroh pušťa šťavu aj čučoriedky lepšie by boli hrozienka do tvarohu, ale to je len môj navrh,každy nech si pečie ako uzná za vhodné nikomu nevnucujem svoj navrh,,,, take nemám rada..
orchidea
Pekný a určite aj dobrý koláč, tvarohové mám rada a cesto do ktorého sa pridáva tvaroh je dobré. Ukladám si.
sazuna
Hmmm, toto vyzera dobre. Mojmu malemu to urcite bude chutit. Akurat ze tuna neni tvaroh, tak to skusim s cottage cheesom (vraj ked je rozmixovany chuti ako tvaroh). Takze zajtra sa pecie, jupii
amelie
@palokuchki , práve som tvoj tvarohový koláčik vybrala z rúry, je super! Takže som ho nerobila posledný raz:-) tiež vyzerá okolo ovocia trošku vlhko, ale je upečený.
frezia68
Tie kalendáre sú dobré,aj my máme asi 7 a skladujeme.Makové,tvarohové,orechové= výborné....:-)
tatranka
Prečo sa mi vidí,alebo je to len snímkou,že koláč nie je prepečený a v prostriedku je surové cesto.Stáva sa to pri tvarohovej plnke a maslovom ceste.Maslové cesto sa vo vnútri ťažko prepeká.No to vieš ty,či bolo alebo nebolo prepečené.Recept je pekný a dobre podaní.
pekarik
tak surovonáročný závin by som nikdy nerobil a nerozumiem aké je to cesto?? ani z hľadiska kvasenia,preto cesto je mokré aj po upečení
mamatata2
Cesto je práve zaujímavé a možno by sa dalo použiť nielen na závin. Zaujímavý recept @ palokuchki , určite vyskúšam.
evanaaa
Je tu akosi veľa mudrlantov, zdá sa mi. Jednému sa zdá nedopečený, inému drahý, nik vás nenúti, aby ste ho piekli, a tí, čo sa odhodlajú, nech zistia, ako dlho ho piecť, aby bol tmavý. To je , ak ste si všimli, tvarohové cesto a aj prepečené iné nebude. A čučoriedky miesto hrozienok je dobrý nápad, nemusí byť vždy to isté. A čo s atýka drahoty, pozerám a nebadám, čo je tu drahgé, Pekárik. V Kauflande kúpiš tvaroh pol kg vedierko asi za 1 eur. A to ostatné - je v norme. Sú tu omnoho drahšie recepty a nik nefrfle, s prepáčením. Palokuchki, len do toho.!
evanaaa
Marienka, toto je iný druh cesta na závin, poznám viac druhov nekysnutého, aj odtiaľto, nemusí byť každý závin len kysnutý. Treba skúsiť. Palokuchki, prepáč, že odpovedám miesto teba.
dogagador
a ak aj nie je prepecene, cesto samotne je dobre, tak co, moja teta hovorievala: zozeru :-)
pekarik
každá recetura musí mať aj logiku,zapracovť l kg plnky do takého množstva cesta,to asi nie tak jednoduché,v cukrarine môžete improvizovať,ale v pekarine platia prísne zásady kvasenia,ocot sa dáva do lístk.cesta ,do clhleba na zakyslenie,nato ntreba mudrlantov
fejton1
pekarik"ja ešte svoje recepty nepridal,ale by som si netrufol kritizovať recept druheho!!
pekarik
toto nie je kritika,ale názor po 4O ročnej skusenosti a už som zístil,že receptury a technol. postupy sú prevzaté z iných web. stránok a sú skomolené,ďakujem za pochopenie
redakcia
@pekarik , trochu tolerancie a hlavne diplomacie by z tvojej strany nezaškodilo. Recept je vyskúšaný , @palokuchki sem dáva len overené, a vyskúšané recepty, ktoré si prácne prispôsobovala na pomery života v inej krajine. Pravda nikdy nie je len jedna, ak to chceš robiť inak, tak to tak urob, a pochváľ sa nám.
jerica
@palokuchki poznám to cesto , robievala ho mama, presne taký ako ho máš v recepte , bol presne taký ako ho máš na foto,dnes som si dala čas a ten recept som našla , pritom mama "jo" super varila a piekla , preto nevidím jedinú chybičku v Tvojom predvedenom recepte , koláč aj keby sa piekol dlhšie iné nebude,konzistencia je daná receptom:-) :-)
honestka
@sazuna : vzdy ked chces s cottage cheesom piect, treba ho precedit kvoli vode co obsahuje a tiez je dobre ho na sitku aj preplachnut cistou vodou. strati sa tym jeho solnatost a mozes pouzivat do plniek ako nas tvaroh bez problemov. Nemixuj uplne na hladko! ak je riedky, pridaj luzicku muky, nie corn starch! Budes mat dobre plnky, neboj.
@Ostatni : == Danka pouziva cucoriedky, pretoze ich ma dostatok na svojej farme a su tym najlepsim co mozeme v zivote jest; Vy si to nahradte cimkolvek - dostupnym ovocim. Kazdy z nas tu pridava recepty podla svojej skusenosti a nikto nie je nuteny to piect podla neho Ide o ideu!
Kombinacia tvarohoveho cesta s tvarohovou plnkou VAM nikdy nebude prepecena! Vrch a spodok kolaca doda chut peceneho a vnutri je to akoby parene, ale spolu to chuti vyborne. Ziadne strachy, ze by ste jedli nieco, co nie je dobre upecene. A kto sa rozumie peceniu 40 rokov by tento poznatok mohol ovladat, pretoze sa jedna o mokre zlozky- nikdy ste si to nevsimli v ovocnych strudlach? ...
cica2
záviny máme radi, krásne sa ti vydarili a pekne aj nafotené!!!...kk:)...s čučoriedkami som ešte neskúšala, vďaka za dobrý tip
palokuchki
Juuuj co sa tu vsetko stalo pokym som ja spala. @honestka @jerica , dakujem za vysvetlenie. Presne tak by som to napisala o tvarohovom ceste. Kolac bol urcite prepeceny. Myslite, ze by som dala na Varechu surovy, poloupeceny kolac??? @evanaaa a ostatni, dakujem za podporu!!! @pekarik tento kolac bol pre mna jeden z najlacnejsich co som upiekla. Vajicka, maslo, tvaroh aj cucoriedky som mala svoje. Som na Vareche uz par mesiacov tak som si vsimla, ze obcas sa tu do niekoho svojimi zubkami zahryznu a aj sa ho pokusaju roztrhat. No tento raz som to bola ja.
frezia68
@palokuchki :máš viac obhajcov a si tu veľmi obľúbená,tak si z toho určite nič nerobíš.....každý sme nejaký,nie?A pridávaj ďalej,rada Ťa tu vidím :-)))
3stan
tiež si počkám ked bude lacnejší tvaroh a vyskušam, a nemyslím si že je až tak drahý okrem toho tvarohu kedže tam ide také velké množstvo ostatné suroviny predsa mám bežne doma tak o čo tu ide ??? poniektorým. páči sa mi recept :-) pekná práca :-)
1ariana
Možno nie som až taká skúsená , ako Vy, ale mne na tom recepte nič nevadí, ani že je cenovo náročný. My máme radi tvarohové koláče aj zákusky a hoci aj rezance s tvarohom. Hneď po uzretí obrázka som si povedala, že takýto upečiem. Čučoriedky mám len zavárané, ale do jedného závinu určite kvôli chuti vyskúšam. A určite nikomu nebude vadiť, že je nebude vo vnútri chrumkavý. Je to veľmi pekný obrázok a myslím si, že koláč je veľmi dobrej a príjemnej chuti. Ďakujem za recept a ukladám si ho do mojej KK. :o)
tupolev
Kolacik je taky ako ma byt.Roky mi ho piekla moja svokra a vzdy bol taky vlhky ale vyborny.Pri surovynach ako napr.mak plnka trochu uschne a nie je taky vlhky.Ak mam na nieco chut na cenu nepozeram,alebo si pockam ked na to budem mat.Vdaka vam za vsetky recepty aj lahke aj narocne.Vsetky obohatia nase kulinarske umenie.Robil som asi 30 jedal z varechy a vzdy mali uspech.prajem vam kreativitu vela sa od vas ucim.
mtinterier
Ja som toho názoru, kto nevyskúša, nech nehodnotí.A ak vyskúša a nebude mu chutiť, nech ho viac nepečie, no nie? Ja by som Vám Vám chcela len všetkým poradiť, robím to tak i pri tvarohových buchtách a závinoch, že do tvarohovej plnky dávam tak za 1-2 PL zlatého klasu z toho dovodu, že zahustí pri pečení vzniknutú šťavu z tvarohu a nie je potom cesto také mokré a ani tak nevyteká v prípade, že trebárs buchta praskne.Tak vyskúšajte, nič za to nedáte.
diabambulka
Podľa mňa vyzerá to super a rovnako to aj chutí, tiež som názoru vyskúšaj a až potom kritizuj. Ja dávam tiež do tvarohových plniek zlatý klas a mám s tým dobré skúsenosti, ešte to aj tak trošku po vanilke chutí:-) Palokuchk nezostal ti kúsok že by si mi poslal na raňajky ku bielej kávičke:-) fantázia chválim nápaditosť, krásne zdokumentované a držím ti palce pri ďalších receptoch, nenchaj sa odradiť nejakou kritikou. Poznáš to že : čo ma nezlomí to ma posilní:-)
ahoj a pekný deň
palokuchki
Este raz vam vsetkym velmi pekne dakujem. Ste velmi zlati. Ten puding som tiez uz videla pridavat do tvarohu, zabudla som na to, dobre ze ste to pripomenuli.
janger
Snad nebudeme rozkazovat, ci ma niekto dat do svojho receptu hrozienka aledo cucoriedky! Kolac surovy iste nie je a drahy tiez nie. Su tu dobre drahsie recepty a to nikto ani nepipne. Komu sa nepaci, nech ho nepecie! @palokuchki , ja by som si kusok veru dala! Iste je vyborny, ako vsetky tvoje recepty.
lucylee
taký krásny recept a toľko podpichovačných komentov, môžete sa hanbiť, keď mám napísať niečo škaredé, nenapíšem radšej nič...alebo, radšej vyskúšajte a potom kritizujte!
@palokuchki máš prekrásne a inšpiratívne recepty, len ďalej prosím pridávaj
havino
ukladám a cez víkend upečiem určite, máme radi tvarohové

negatívne príspevky si netraba všímať, pre niekoho drahý, pre iného v norme a náročný na prípravu teda určite nie je
dajda
Každa kucharka vie, že pri tvarohovej plnke je to tak,ako to je.Nerada pečiem štedrak vrstveny,lebo sa mi to zda tiež take nedopecene.Na tomto závine jasne vidieť,ako je krasne upečený!
effy
receptik vyzera vyborne, tak ako vsetky tvoje recepty :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia