Foto: stacy77777
A opäť niečo sezónne a svieže...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
1 ks |
|
5 lyžíc |
|
1 lyžička |
|
1 ks celé |
|
1 ks |
|
1 kocka čerstvé |
|
0,5 l vlažné |
|
Plnka: | |
750 g |
|
čerstvé-marhule,ríbezle,jahody |
|
0,5 balíčka |
|
2 ks |
|
3 ks veľké |
|
3 lyžice do tvarohu |
|
1 ks |
|
Posýpka: | |
3 lyžice |
|
3 lyžice |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Z trošky cukru,droždia a vlažného mlieka prichystáme kvások. Po vykysnutí vlejeme do múčnej zmesi, zamiesime cesto a necháme vykysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto rozdelíme do malých častí, vyvaľkáme na veľkosť okrúhleho plechu. Ja som použila s priemerom 30cm a na skúšku som použila aj tortovú formu vo tvare kvetu.
-
3
Plech vystelieme papierom na pečenie, dáme vyvaľkané cesto,natrieme tvarohovou plnkou a dozdobíme ovocím.
-
4
Posypeme posýpkou, pečieme postupne na 50 stupňoch cca 10minút, pridáme na 120 stupňov na ďalších 5 minút a dopekáme na 180 stupňoch, kým nie sú okraje do zlatista.
-
5
Zo zvyšného cesta so urobila jabĺčkový koláč, ja ho volám "šnúrkový". Vyvaľká sa cesto, jabĺčka sa nestrúhajú, ale sa škrabkou naškrabú na tenké plátky,jabĺčka takto nepustia šťavu,ktorá by sa neskôr musela ocediť, dajú sa do stredu cesta, posype sa škoricovým cukrom,po oboch stranách sa cesto nareže na pásiky.
-
6
Jednotlivé pásiky sa prekladajú striedavo, smerom dole.
-
7
Potrieme vajíčkom a pečieme rovnakým spôsobom.
-
8
Prajem dobrú chuť!
Diskusia k receptu