Foto: cesminaz
Jemné, mäkké, nadýchané sladké rohlíky z kysnutého cesta ;-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
200 g |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
500 ml vlažné |
|
42-50 g (kocka) |
|
2 KL |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
cca 350 g |
|
1-2 PL |
|
1-2 PL |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
1 bal |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Do misky dame muku, cukor, sol ,soda bikarbonu a cele premiesame lyzicou. Potom pridame olej, žĺtok vajca, 3 pl jogurt a kvasnice ktore sme si dali napucat do 3 dl mlieka + 1 kl cukru. Zvysne 2dl mlieka som dolievala postupne, ako muka sala. Dostaneme polomäkké pomerne lepive cesto, ale nebojte sa neskor sa uz lepit nebude :-) Cesto pomučime a 3-4x ho prehnetieme do bochnika. Bochnik trocha poprásime mukou a dame na teplejsie miesto nakysnut cca.1-1,5 h.
-
2
Kym cesto kysne, si pripravime plnku. Ja som dala polotucny hrudkovitejši tvaroh, ktory som zriedila s vajcom a smotanou. Pridala cukor podla chuti a zo 2pl zlateho klasu. Že kolko smotany, alebo zlateho klasu/pudingu pouzijete,z alezi od toho aky mate tvaroh :-) Mne sa nakoniec podaril na redší než som chcela, ale v rohlíkoch stuhol a bol super štavnaty ;-P
-
3
Nakysnute cesto vyklopime na pomúcenu dosku a prekrojime ho na polovicu. Jedno cesto dame bokom a druhe najprv rukami rozťapkame.
-
4
Rozvalkame ho na hrubku cca 7 mm, rozrežeme na 8 rovnakych časti, na ktore dame poriadnu PL tvaroh a aj lekvar. Cesto nasledne jemne a slabo (nie na tesno) skrutime do tvaru rohlika. Rohliky ukladame na plech s pečiacim papierom dalej od seba. Napokon ich potrieme bielkom vajca. Netreba nechat podkysnut. Pecieme v dopredu rozohriatej rure na 180 °C cca 20 min. Ale radsej si to sledujte, kedze kazda rura pecie trocha inak :-)
-
5
Rohliky krasne nakysnu ;-D Hned ako ich vyberieme z rury este horuce, ich potrieme maslom. Napokon nechame vychladnut :-) Ja som ich po vychladnuti troška posypala praskovym cukrom.
-
6
Rohlíky sú fantastické. Cesto je nielen vláčne, ale vdaka kombinácii droždia + soda bikarbony velmi jemne a nadýchané :-) Tvarohová plnka v spojeni s lekvarom je výborná. A rohliky su aj na druhy den mäkkučké a vláčne. Naozaj odporúčam vyskúšať ;-P
Citr. šťava je spomenutá v rozpise plnky, ale v postupe už nie. Nemusím dať šťavu z citróna?
Milá Marienka,citronovu štavu zvyknem dat do tvarohovej plnky,aby mala lepšiu chut.Niekedy je tvaroh malo kysly a takej nevyraznej chuti :-) Tak preto ta štava.Tak nech sa ti rožky vydaria a pekny deň prajem ;-P
Dakujem za správu, som rada že si bola s receptom spokojná :-) Pudingové museli byt tiez úžasné!