Foto: iva63
stará dobrá klasika-:)...
porcií
na 180 °C
Suroviny
na kysnuté cesto: | |
500 g |
|
30 g čerstvé |
|
250 ml vlažné |
|
60 g |
|
60 g |
|
2 ks |
|
3/4 KL |
|
na tvarohovú plnku: | |
250 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
50 g |
|
1 ks na šlahanie |
|
na vrch koláčov |
|
na posypanie.. |
|
na potieranie |
|
Postup
-
1
všetky suroviny potrebné na cesto si zmiešame a dáme vykysnúť na teplé miesto... medzi tým si pripravíme tvarohovú plnku: zmiešame do misky tvaroh, cukor, smotanu,žĺtok a vopred namočené hrozienka...
-
2
bielok si vyšlaháme na hustý sneh...
-
3
pridáme ho do plnky....a odložíme si ju bokom-:)
-
4
ideme na cesto... vykysnuté cesto si opatrne preložíme na pomúčenú dosku...rozvaľkáme...ja som mala z množstva 500g múky dva diely cesta...každý diel vyvaľkáme a guľatou formičkou vykrajujeme kolieska...
-
5
plech si vymastíme.. každý koláč pekne vytvarujeme a uložíme na plech...prstami si urobíme jamku do koláča, aby sme tam mohli dať tvarohovú plnku..boky necháme vyvýšené, aby dobre nakysli...
-
6
dáme si roztopit maslo..koláče potierame z bokov aj zvnútra....
-
7
malou lyžičkou ukladáme plnku ...
-
8
pridáme lekár...ja som dala domáci slivkový-:)
-
9
posypeme škoricovým cukrom...nemusí byť..ale mi máme radi vôňu škorice-:
-
10
necháme ešte asi 30 minút kysnúť v izbovej teplote...
-
11
rúru si rozohrejeme na 180stupňov a pečieme 30 minút (dĺžka pečenia závisí od typu rúry)...
-
12
posypeme práškovým cukrom...
-
13
dobrú chuť-:)
@helca103 máš úplnú pravdu s vôňou škorice...rada ju pridávam do koláčov-:)
@mamatata2 budem rada ak vyskúšaš a daj vedieť ako si bola spokojná-:)
@valeri áno máš pravdu s tou marhuľkou...tiež by som si pochutnala-:)
@medovnicek ďakujem, ja poznam tvoje recepty, su super už som z nich viacej vyskúšala...-:)
@havino ,@marijanka712 srdečná vďaka za komentáre...potešili ma-:)
@babav ďakujem aj tebe...videla som tvoje lekvárové syrovníky...mňammm...už ich mám dávno v mojej kk...