Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále

medovnicek - fotkamedovnicek, 14. mája 2012

Recept som objavila na http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=2457 u užívateľky Mum. Výborné cesto, ktoré vydrží dlho vláčne, tvaroh, jahody a rebarbora sa výborne dopĺňali.

Suroviny

500 g
250 ml
2 ks
50 g
50 g
75 g
1 KL
0,5 PL
30 g
Plnka:
250 g
250 g
2 ks
1 ks
2 KL
Okrem toho:
Drobenka:




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie, na ktoré nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme cca 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí ho rozdelíme na dve časti. Ja som z každej ešte ďalšiu časť odobrala, rozdelila na dve a vyvaľkala prúžky, z ktorých som splietla okraj koláča

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 3
  4. 4

    Plech si vymastíme, použila som plechy na pizzu a okolo obvodu položíme spletený okraj. Vyvaľkáme stred a ten položíme do prostriedka. Dobre popritláčame. Takto postupujeme aj pri druhom koláči.

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 4
  5. 5

    Tvarohy vymiešame so žĺtkami, oba cukrami a solamylom. Vzniknutú plnku rozdelíme na dve časti a natrieme ňou povrch koláča - nešetríme. Zabudla som vyfotiť.

  6. 6

    Naukladáme ovocie. Rebarboru som nakrájala na plátky, trocha pocukrovala a pokropila šťavou z pomaranča (nedusila som ju), jahody som len nakrájala. Pri pečení som mala k dispozícii len mobil, preto sú fotografie také nekvalitné.

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 6
  7. 7

    Povrch posypeme drobenkou

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 7
  8. 8

    Okraje potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry a upečieme.

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 8
  9. 9

    Bol vynikajúci

    Tvarohovo- jahodovo- rebarborové frgále - obrázok 9

Diskusia k receptu

margaretka28
Strašne rada pečiem kysnuté koláče, moje decká len kysnuté pýtajú,reberboru nemám,ale ked uzrejú jahody a čerešne,budem skúšať !
afataga
verim ze bol vynikajuci, krasne aj vyzera, mas pravdu s tym cestom, ja uz davam iba mast a je krasne vlacne a take nadychane
modrykamen
Aj mne sa zdá kysnuté cesto lepšie s masťou, tak ako to robila moja stará mati.
damisa
už sa teším kedy ho vyskúšam, vyzerá dobre
marianne69
krasny frgal,toto bude vyborne,rebarboru nemam,ale jahody ano,spravim len s nimi,pripadne dam kiwi,to je take kyselkave...
kristinka55
Ukladám do kucharky moja stará mamka robievala rebarborový kolač a pametám ze chutil výborne ale este som nerobila rebarboru malokedy dostať ale v tescu občas mávaju tak upečiem.
remcula
Bezvadné využití rebarbory!!! Aspoň vím, co s ní, nová už roste a loňskou mám ještě trochu v mrazáku. Brabo, mobil, nemobil, moc se ti to povedlo!!
medovnicek
Dievčence veľmi pekne ďakujem,
@violetacamorova rebarboru som trocha ocukrila, ale ozaj len trochu, lebo cukor ide aj do drobenky, tak sa tá jej kyslosť aj s ňou vyrovnala
@afataga @modrykamen máte pravdu, s bravčovou masťou sú koláčiky vláčnejšie, tiež ju už častejšie používam do cesta
marienka44
@Medovnicek ,aka je to forma na pizzu? Taky plechovy okruhly pekacik so zubkami? Tu rebarboru si predtym udusila alebo dala si ju ocistenu a surovu? Zacne sezona rebarbory, preto ukladam do KK. :-)
medovnicek
@marienka rebarboru som nedusila, len som ju nakrájala, trocha posypala cukrom a pokvapkala šťavou z pomaranča - to aby sa mi zachovala jej pekná farba, plech na pizzu ja mám taký okrúhly pekáč -myslím, že môže mať priemer tak cca 30 cm, ten pekáč má nízky okraj, z tejto dávky mi vyšli dva takéto pekáče, ale keby som nebola robila tie okraje, tak by mi určite z cesta ešte zvýšilo na malé koláčiky
jokin
Vyzerá super, recept som si uložil aj keď ja sladké nemôžem. Keď bude príležitosť tak ho upečiem pre mojich stravníkov isto ich poteší.