Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. septembra 2015

Lahodný a osviežujúci zákusok si ma získal na prvý pohľad na Fb. Múku som vymenila za makovú, je naozaj vynikajúca.

12
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
3 PL
1 PL
1 PL
0,5 ks
 (aróma)
4 PL
 na potretie hotovej piškóty
Tvarohová plnka:
250 g
100 ml
2 ks
1 PL
Citrónová plnka:
400 ml
2 ks
50 g (Zlatý klas)
1 ks
0,5 ks
50 g
Na ozdobu:
150 ml
 na vymazanie plechu
 na vysypanie plechu




Postup

  1. 1

    Pôvodný recept je z Rumunska. Prišiel mi vhod, experimentujem s makovou múkou, toto bola jej premiéra u nás. Môžem len odporúčať. Je to vlastne mletý mak zbavený oleja, múka je suchá a jemná, vôbec nie horká.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme obrátenú piškótu: vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a došľaháme na pevný sneh, ktorý po vytiahnutí metličiek ostane stáť. Po jednom zašľaháme žĺtka, prilejeme olej, vodu, nastrúhame citrónovú kôru. Lepšie je použiť suchšiu. Pridáme lyžičku vanilkového cukru alebo pár kvapiek vanilkovej arómy. Nakoniec primešame makovú múku. Vylejeme na tukom vymazaný a múkou vysypaný plech s veľkosťou cca 24x34cm, teda malý plech. Hneď vkladáme do rúry vopred vyhriatej na 180°C. Pečieme 15 minút. Vlažnú piškótu prerežeme pozdĺžne, aby sme dostali dve rovnako veľké časti. Maková múka je bezlepková, piškóta z nej je ľahká a jemná.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jeden plát potrieme redším jahodovým džemom, mala som otvorený višňový, prebehla som ho ponorným mixérom a tak natrela. Priklopíme druhým plátom.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ideme na plnky,ako prvá bude tvarohová: Zo smotany odoberieme asi dve lyžice do kastrólika, nastriháme do nej dva plátky želatíny, necháme zmäknúť. Po pár minútach ju na slabom ohni za stáleho miešania roztopíme, nesmie vrieť! Odstavíme. Zo zvyšku smotany vyšľaháme šľahačku, zmiešame ju s jemným tvarohom a vlažnou želatínou, ochutíme cukrom a odložíme do chladničky stuhnúť. Nanesieme a urovnáme ju na makovú piškótu

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Citrónová plnka: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. V studenom mlieku rozmiešame škrobovú múčku, zalejeme ním žĺtkovú hmotu a nad parou miešame do zhustnutia. Trvá to o niečo dlhšie ako nad priamym ohňom, ale puding sa nepripáli.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hustého pudingu vmiešame šťavu z celého citróna a postrúhanú kôru z jeho polovice. Studené maslo som nastrúhala najemno, aby sa skôr spojilo s pudingom, hmotu som prešľahala elektrickým mixérom. Lepšie je použiť živočíšne maslo, to v chlade lepšie tuhne.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Citrónovú plnku tiež nanesieme rovnomerne na zákusok. Už len pripravíme šľahačku navrch. Pretože prášková lepšie drží tvar a je trvanlivejšia aj na druhý deň, použila som takú podľa návodu na sáčku. Plnky musia odstáť v chlade aspoň pár hodín, zákusok bude oveľa chutnejší dobre vychladený.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch zákuska som ozdobila strúhanou 74%-nou čokoládou a po vychladnutí pokrájala na kocky. Vyšlo 12 kusov, dve sme hneď ochutnali, či som niečo nepokazila;-)

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Sú ľahké, jemné a krémové aj s malým množstvom masla. S týmto množstvom cukru sú akurát, vy si upravte podľa vlastnej chuti. Prajem príjemné ochutnávanie.

    Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

naninka1
Jéj, vyzerajú fantastický a určite aj tak chutia, ukladám a určite vyskúšam, nádherne sa Ti podarili. 5*
ancicka
krásne sú tie rezy,no makovú múku ,tak s tým som sa nestretla.Iste sú aj výborné,Chválim.5*
jerica
úžasné, fantastické, krásne, nemám čo k tomu dodať :-) krém, krém, mak, "bomba" pekný víkend tebe a všetkým na vareche :-) kk*****
mariamka
fiha, vyzeraju celkom ako "obliz prst", cim by sa dala taka makova muka nahradit,, vobec som o nej nechyrovala
junior
Páčia sa mi tieto rezy.... veľmi, som si istý, že budu výborne... mimochodom, pekne fotky
junior
Páčia sa mi tieto rezy.... veľmi, som si istý, že budu výborne... mimochodom, pekne fotky
kukulienka71
@mariamka , vyzerá, ale nie je to on:-) toto je tvarohová plnka, citrónový puding a šľahačka. Makovú múku môžeš nahradiť akoukoľvek inou jemnou múkou, hladkou bielou pšeničnou alebo špaldovou hladkou bielou, alebo pohánkovou, iste sa dá aj mandľovou alebo inými alternatívnymi. Ďakujem ti. A makovú odporúčam najviac;-) už aj kvôli chuti, ktorá sa mi tam k ostatným hodí.
junior
Páčia sa mi tieto rezy.... veľmi, som si istý, že budu výborne... mimochodom, pekne fotky
junior
Pisal som to a odoslal len raz..... sranda
radost
booožeee..
šťastný ten..kto takéto piecť i jesť môže..
mladosť..zdravie..kde si..??
vtedy som i ja mohla bez následkov stvárať rôzne gastronomické "besy"..
ja vám prajem..pozdravujem..
arnilka
krásny recept, len oblízať všetky prsty, makovú múku som ešte nevidela. dostať ju kúpiť v obchodoch?
5*
arnilka
krásny recept, len oblízať všetky prsty, makovú múku som ešte nevidela. dostať ju kúpiť v obchodoch?
5*
arnilka
krásny recept, len oblízať všetky prsty, makovú múku som ešte nevidela. dostať ju kúpiť v obchodoch?
5*
arnilka
krásny recept, len oblízať všetky prsty, makovú múku som ešte nevidela. dostať ju kúpiť v obchodoch?
5*
arnilka
neviem prečo toľkokrát je môj komentár, prepáč.
denyany
Krásne! Makovú múku som už videla, len som nevedela, čo by som s ňou robila. Teraz už viem...
katka78
Ja len pre info k tomu Freshmarketu - je už dlhšiu dobu zatvorený. Budova na Tomášikovej je aktuálne v prestavbe, má tam byť kontaktné centrum pre občana (štátna inštitúcia). Freshmarket sa presúva o pár metrov ďalej, kde sa stavia úplne nová budova. Podľa posledných info by mali otvoriť túto jeseň. Veľmi tomu neverím, keďže jeseň už je a budova sa stále stavia, tak možno skôr zima-jar. Uvidíme. To len pre info :-)
kecemis
Pekne. Dalsi s tych zakazanych skvostou, ktore chutia najlepsie.
manya
určite vyskúšam, ale s obyčajnou múkou, mak nemôžem, bude to fajnotka;
jozka2
Chut tychto rezov si viem zivo predstavit,hlavne tu citronovu chut.Vyborne rezy,hodne odskusania.
terinka55
To musí byť dobrota! Parádne spracovanie. Zaslúžene 5* a pochvalu!
patroveckypitrs
Pekné foto aj zákusky, len sa do nich pustiť. Mak mám rád. Som si istý, že by som až mľaskal pri ich jedení. 5*****.
valeri
Musín sa po tej makovej múke niekde pozrieť. Ja teda takéto krémovníky nemusím, možno raz do roka, ale potomstvo sa poteší. Vyzerajú veeeeeeeeeľmi dobre. Pochvala. Recept je už v KK
evanaaa
Och, ja by som si takýto krémový raz za čas dala, už aj preto, že pre mňa platí známe - Zakázané ovocie najviac chutí...... a čo sa týka makovej múky, u nás, v NanaCelia ( obchod s celiat. výrobkami) som ju aj videla, a nielen makovú, ale aj iné múky, len ja nepečiem a na jeden raz kúpiť....no, škoda.
kukulienka71
@tinca , ďakujem za takú pochvalu. Dúfam, že neostane len v KK a že si na ňom pochutíte;-)
@evanaaa , tiež pečiem tieto krémové už menej ako kedysi, ale tento ma dostal, to som musela. Inak, je to menšia dávka, 12 ks zmizne raz-dva:-)
makovú múku nemusíš využiť len na pečenie, urob z nej povedzme halušky a posyp tvarohom, pridaj všade tam, kam by si dala aj inú bezlepkovú múku. Predáva sa v polkilovom balení, to nie je tak veľa. Tiež s ňou už rátam aj inde, budem skúšať, keď si ma získala.
evanaaa
@kukulienka71 , nie som celi.... ale dia :), v tej predajni majú totiž aj pár diabetických potravín, príp. miešaných......ale ďakujem za radu, podívam sa tam a uvidím......
kukulienka71
medovnicek, ďakujem pekne. Som si istá, že prvý ale nie posledný raz o nej počuješ;-)
@evanaaa , ja viem:-) podívaj sa tam a uvidíš, to je dobré:-))
gordonko
okrem toho ,že to vyzerá pekne ma napadlo ..... maková múka je pomletý mak bez oleja - ale do cesta sa pridáva olej - nedala by sa ta múka nahradiť mletým makom ????? ...mám ho iba 5 kg
gordonko
okrem toho ,že to vyzerá pekne ma napadlo ..... maková múka je pomletý mak bez oleja - ale do cesta sa pridáva olej - nedala by sa ta múka nahradiť mletým makom ????? ...mám ho iba 5 kg
kukulienka71
@gordonko , vďaka:-) ty si všímavý;-) teoreticky by to mohlo byť ale prakticky to treba skúsiť, inak ti neviem odpovedať. Keď máš toľko maku, za skúšku to stojí. Ale určite ho pomeľ.Môžeš aj puding dať navrch, nemusíš hneď toľko plniek a keď ti bude pasovať, tak urobíš parádny trojposchodový.
45678
Mila @ kukulienka,dnes som sa odhodlala vyskusat tento recept,navnadili ma krasne fotky.Makovu muku nemam,ale dala som pomlety mak a 1pl polohrubej muky, piekla som v tortovej forme priemer 26,korpus pekne narastol,tak som prekrojila a ostatne podla Teba.Som celkom spokojna, mala som pred tym respekt,lebo ty si superna cukrarka,ale zadarilo sa☺
Prajem pekny zvysok roka a uspesny,plny zdravia nastavajuci rok.Dakujem za inspiracie.
kukulienka71
To je dobre, že si sa na ten zákusok dala, nie je až tak náročný a hlavne, že si spokojná:-) Ďakujem za nápad pridať mak s múkou, je to určite dostupnejšie v mnohých domácnostiach. Tiež si cením, že si to robila v tortovej forme, aspoň budem vedieť, že aj ako torta sa podarí. Ďakujem veľmi pekne, @45678 , zdravie a šťastie nech vám v novom roku nikdy nechýba!