Tvarohové kvetinky so zeleninou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. októbra 2016

Občasné bezsenné noci môžu byť naozaj veľmi inšpiratívne, hlavne, ak človek naďabí na niečo jedlé, variabilné a ľahko pripraviteľné.

7
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
100 g mäkký hrudkový
10 PL teplé
3 PL
7 g čerstvé
Plnka:
70 g mäkký hrudkový
1 ks na potieranie
trocha k žĺtku




Postup

  1. 1

    Gabika zdieľala na Fb video prípravy podobných kvetiniek z kysnutého cesta, tuším z nejakej arabskej krajiny, ale keďže ich písmu ani jazyku nerozumiem, vzala som si len nápad. Cesto aj plnku som si vymyslela podľa toho, čo mám doma. Snažím sa pridávať do múčnych jedál aj niečo výživnejšie, tvaroh sa mi zdá ako výborná voľba nielen ako plnka ale aj ako samotná súčasť cesta. Postup: Preosiatu múku som zmiešala so soľou, pridala som olej, rozdrobené droždie a postupne aj mlieko. Môžete ho pridať aj o niečo viac, ak chcete voľnejšie cesto. Miesila som ho, kým sa nestalo celistvým a nelepilo sa na steny misky. Zakryté potom kyslo vyše hodiny a šikovne nabralo objem.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na jemne pomúčenej doske som ho premiesila a bratsky rozdelila na rovnaké zhruba 60 g kôpky, tie som pozberkala do batôžka, prevrátila spojom dolu a nechala ďalej podkysnúť.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu sa mi ponúkol čas na pozbieranie a pokrájanie vhodných surovín na plnku. Tá môže byť naozaj od výmyslu sveta, kľudne aj kúsky údenín, komu čo hrdlo ráči.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prichystala som aj tvaroh na vrch kvetiniek, keďže syr použitý vo videu som práve nemala. Tvaroh som osolila, zmiešala s posekanou vňaťou jarnej cibuľky a pridala ešte ľanové semienka pre zvýšenie nutričnosti.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tak isto sa môže cesto použiť na sladko, s ovocím - jablkami, škoricou, orechami, hrozienkami, sladkým tvarohom, tekvicou... fantázii sa medze nekladú. Každú buchtičku som podrobila silnému tlaku dna pohára, aby sa v strede vytvorilo miesto na plnku. Vytlačené okraje som ostrým nožíkom nakrojila až k poháru vo viac-menej rovnakej vzdialenosti presne 12x

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne som dvomi prstami zboku pospájala zakaždým dve a dve narezané dieliky, čím sa vytvorilo 6 lupienkov. Toto je, povedala by som, až čarovanie s cestom vhodné aj pre detičky a ľudí, ktorí si na zložitejšie kreácie netrúfnu. Tu je výsledok podľa mňa vskutku efektný, vôbec nie prácny a zvládne ho aj menej skúsený pekár.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nasledovalo porozdeľovanie nakrájaných surovín do stredu kvetiniek. Naplnené som kládla na plech s pečiacim papierom, aby kysli už tam.Tvarohovú zmes som tiež podelila na vrch zeleninovej plnky a dobre ju pritlačila. Predpokladala som, že cesto sa v rúre nadvihne, plnka nech ostane na mieste.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kvietky som nechala na plechu ešte podkysnúť asi desať minút, potom som lupienky potrela žĺtkom rozmiešaným s trochou mlieka. Presne stačilo na tieto krásavice.

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru som zahriala na 200 °C a pečivo sa pieklo do červena, skoro 20 minút. Nielen vôňa, ale aj chuť je výborná, hlavne za čerstva. Hodí sa ako desiata do školy, do práce, či pohostenie pre návštevu ( ako mnohí asi vedia, neznášam chlebíčky:-))

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A ešte jeden pohľad...

    Tvarohové kvetinky so zeleninou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
krásny recept, pekne nafotený a popísaný, pekná ukážka ako sa s minimum námahy dá vytvoriť krásne, oku lahodiace jedlo
@Kukulienka71 ja som tiež tento recept videla na webe a hneď som vedela, že ho vyskúšam, tebe sa koláčiky krásne vydarili :-)
haji
Milá @Kukulienka71 krásná práce, bezvadná kombinace surovin, těsto ukázkové a fota - už to píšu po několikáté - fota, se kterými by se mohlo tapetovat! Jsi šikulka!
denyany
Krásne! Rada používam chlebovú múku do kysnutého cesta na slano, viac mi tak chutí. A náplň je fantastická, podľa môjho gusta. V Bulharsku som jedla niečo ako nátierku zo syrenia a kápie, vajca(ani neviem, čo všetko tam bolo, ale bolo to fajn, musím zistiť zloženie) a to by sa mi tiež hodilo ako náplň. Máš výborné nápady aj fotky.
radost
jeeeej..ako chutne,voňavo ti rozkvitol ponukový stôl...
môj muž kuká-ach,keby som hosťom @kukulienky bol...
hľadá čosi pod maškrtný zub v špajzi...
takéto kvetinky by sme s radosťou -nie po jednej-radšej po dve- zblajzli..:-)
luss44
Parádne sú, dobrý nápad s tvarohom na slano. Včera sme ukončili sezónu grilovačiek a veru by sa takéto slané chuťovky zišli. Na najbližšiu oslavu sa asi inšpirujem, sú krásne aj na oko :)
havino
jej, krásne, videla som už takéto kvetinkové a ked človek ide piecť, nevie čo, tak len klasiku a takéto, ale ja na sladko by som hned aj zajtra piekla, od teba už nezabudnem, ukladám do tvarohových
jamarlen
tek toto je bomba, aj to cesto tvarohové, nápln, foto aj stajlink:!
kukulienka71
Som vďačná za všetky krásne a milé komentáre, dobre sa čítajú takto na začiatku dňa:-) majte aj vy príjemný pondelok!
2x radost a haji
staja
@Kukulienka , parádne kvietky si vyrobila. Náplň je tiež zaujímavá a veľmi si ma inšpirovala tou chlebovou múkou do slaného pečiva. Určite skúsim.
monty469
Kvetinky vyzerajú krásne, isto sú veľmi chutné :-) Fotky nemajú chybu
patroveckypitrs
Vyzerajú nádherne. Nešlo by ich pár poštou poslať-poštovné uhradím. Až tak pregĺgam na prázdno. Takéto kvetinky sa aj mne páčia.
danda3
Nádhera, Ivetka, tiež som videla video a som rada, že si to sem dala, aspoň viem, kde mám recept hľadať.
romulus
Veľmi pené ,efektne a ked to aj tak chutí tak dobrú chut .Pre mňa je to aj super večera.Robim niečo podobné,ale plnene vo vydlabanej žemli.
kukulienka71
ďakujem pekne:-) cesto aj náplň si každý môže urobiť podľa svojej chuti, a kto nemá svoje osvedčené, tu má tip na oboje. Spôsob prípravy samotných kvietkov nie je náročný a vyzerajú inak ako obyčajné plnené posúšiky. Ak nedáte veľa plnky, nech je cesto trochu mastnejšie, aby sa lepšie šmýkali;-)
1x haji
janger
Krasny recept! Vyborne a velmi pekne na rozne prilezitosti (ja znasam aj chlebicky :-) ).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia