Knedličky z tvarohového cesta s jahodami
kuchárka a cukrárka, najmladšia víťazka šou MasterChef, 26. júla 2022
Foto: Archív Kristíny Nemčkovej
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Tvarohové cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
300 g |
|
3 PL |
|
2 PL (izbovej teploty) |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
štipka |
|
Na plnenie: | |
1 kg |
|
100 g (na obalenie jahôd) |
|
Na obalenie knedličiek: | |
|
|
Na posýpku: | |
2 PL |
|
5 PL |
|
3 PL |
|
Na servírovanie: | |
rozpustené |
|
|
|
|
|
|
|
(alebo mäta) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Tvarohové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto sa lepí, ale tak to má byť. Odložíme ho, ideálne na 1 hodinu, do chladničky.
- 2
Medzitým si pripravíme posýpku. V hlbokej panvici roztopíme 2 PL masla a pridáme strúhanku, cez sitko prisypeme práškový cukor. Všetko za stáleho miešania opečieme dozlatista. Odstavíme z ohňa a nezabúdame stále miešať, aby sa posýpka na horúcej panvici nespálila, ideálne je presypať ju do antikorovej misky a odložiť.
- 3
Jahody umyjeme a zbavíme lístkov. Väčšie a pevnejšie jahody odložíme na prípravu knedlí a pár nakrájame na štvrtiny na finálne dozdobenie.
- 4
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu so štipkou soli a privedieme do varu.
- 5
Cesto vyberieme z chladničky a podložku posypeme hrubou múkou. Z polovice cesta vytvarujeme väčší valček, ktorý rovnomerne nakrájame na rovnaké diely. Každý diel z oboch strán jemne obalíme na pracovnej ploche v hrubej múke a rukami roztlačíme.
- 6
Každú jahodu obalíme v trstinovom cukre a položíme do stredu roztlačeného cesta. Z cesta vypracujeme guľôčku, ktorá musí byť z každej strany uzavretá. Guľôčku obalíme v hrubej múke. Vytvarujeme všetky knedličky.
- 7
Oheň pod vriacou vodou znížime na mierny a naraz do nej vložíme knedličky pomocou kuchynskej naberačky alebo sitkom na varenie. Keď knedličky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 3–5 minút a sitkom vyberieme.
- 8
Ihneď obalíme v pripravenej strúhankovej posýpke. Servírujeme teplé s kopčekom kyslej smotany, čerstvými jahodami a nasekanou čerstvou medovkou. Môžeme posypať opečenými mandľovými lupienkami alebo nastrúhaným tvarohom či pokvapkať roztopeným maslom. Nakoniec dosladíme práškovým cukrom.
Tiež knedličky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu