Jahodové knedličky

Knedličky z tvarohového cesta s jahodami

Autor receptu: redakcia

6
porcií
40 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tvarohové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto sa lepí, ale tak to má byť. Odložíme ho, ideálne na 1 hodinu, do chladničky.
  2. Medzitým si pripravíme posýpku. V hlbokej panvici roztopíme 2 PL masla a pridáme strúhanku, cez sitko prisypeme práškový cukor. Všetko za stáleho miešania opečieme dozlatista. Odstavíme z ohňa a nezabúdame stále miešať, aby sa posýpka na horúcej panvici nespálila, ideálne je presypať ju do antikorovej misky a odložiť.
  3. Jahody umyjeme a zbavíme lístkov. Väčšie a pevnejšie jahody odložíme na prípravu knedlí a pár nakrájame na štvrtiny na finálne dozdobenie.
  4. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu so štipkou soli a privedieme do varu.
  5. Cesto vyberieme z chladničky a podložku posypeme hrubou múkou. Z polovice cesta vytvarujeme väčší valček, ktorý rovnomerne nakrájame na rovnaké diely. Každý diel z oboch strán jemne obalíme na pracovnej ploche v hrubej múke a rukami roztlačíme.
  6. Každú jahodu obalíme v trstinovom cukre a položíme do stredu roztlačeného cesta. Z cesta vypracujeme guľôčku, ktorá musí byť z každej strany uzavretá. Guľôčku obalíme v hrubej múke. Vytvarujeme všetky knedličky.
  7. Oheň pod vriacou vodou znížime na mierny a naraz do nej vložíme knedličky pomocou kuchynskej naberačky alebo sitkom na varenie. Keď knedličky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 3–5 minút a sitkom vyberieme.
  8. Ihneď obalíme v pripravenej strúhankovej posýpke. Servírujeme teplé s kopčekom kyslej smotany, čerstvými jahodami a nasekanou čerstvou medovkou. Môžeme posypať opečenými mandľovými lupienkami alebo nastrúhaným tvarohom či pokvapkať roztopeným maslom. Nakoniec dosladíme práškovým cukrom.