Jahodové knedličky
Knedličky z tvarohového cesta s jahodami
Autor receptu: redakcia
6 porcií |
40 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup- Tvarohové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Cesto sa lepí, ale tak to má byť. Odložíme ho, ideálne na 1 hodinu, do chladničky.
- Medzitým si pripravíme posýpku. V hlbokej panvici roztopíme 2 PL masla a pridáme strúhanku, cez sitko prisypeme práškový cukor. Všetko za stáleho miešania opečieme dozlatista. Odstavíme z ohňa a nezabúdame stále miešať, aby sa posýpka na horúcej panvici nespálila, ideálne je presypať ju do antikorovej misky a odložiť.
- Jahody umyjeme a zbavíme lístkov. Väčšie a pevnejšie jahody odložíme na prípravu knedlí a pár nakrájame na štvrtiny na finálne dozdobenie.
- Do väčšieho hrnca nalejeme vodu so štipkou soli a privedieme do varu.
- Cesto vyberieme z chladničky a podložku posypeme hrubou múkou. Z polovice cesta vytvarujeme väčší valček, ktorý rovnomerne nakrájame na rovnaké diely. Každý diel z oboch strán jemne obalíme na pracovnej ploche v hrubej múke a rukami roztlačíme.
- Každú jahodu obalíme v trstinovom cukre a položíme do stredu roztlačeného cesta. Z cesta vypracujeme guľôčku, ktorá musí byť z každej strany uzavretá. Guľôčku obalíme v hrubej múke. Vytvarujeme všetky knedličky.
- Oheň pod vriacou vodou znížime na mierny a naraz do nej vložíme knedličky pomocou kuchynskej naberačky alebo sitkom na varenie. Keď knedličky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 3–5 minút a sitkom vyberieme.
- Ihneď obalíme v pripravenej strúhankovej posýpke. Servírujeme teplé s kopčekom kyslej smotany, čerstvými jahodami a nasekanou čerstvou medovkou. Môžeme posypať opečenými mandľovými lupienkami alebo nastrúhaným tvarohom či pokvapkať roztopeným maslom. Nakoniec dosladíme práškovým cukrom.
|