Tvarohové gule s marhuľami a medovkou
šéfkuchár reštaurácie Bistronomy v Bratislave, 13. júna 2023
Foto: Archív Martina Miklošíka
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
60 g |
|
200 g |
|
40 g |
|
40 g |
|
2 ks |
|
2 g |
|
Medovkový cukor: | |
100 g čerstvá |
|
100 g |
|
Náplň: | |
(môžu byť aj zavárané) |
|
200 g |
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
(na podliatie) |
|
|
|
(na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Toastový chlieb bez kôrky rozmixujeme dohladka. Premiešame s múkou. Maslo vyšľaháme s cukrom dohladka, pridáme žĺtky, soľ, tvaroh a premiešame. Pridáme k múčnej zmesi, zamiešame a cesto necháme odležať vo fólii cez noc v chladničke.
- 2
Medovku s cukrom rozmixujeme dohladka, rozložíme na plech a necháme vysušiť cez noc na teplom mieste.
- 3
Mimo sezóny marhúľ použijeme marhuľový kompót, v sezóne uprednostníme čerstvé plody. Z čerstvých plodov vyberieme kôstky a naplníme ich tvarohom zmiešaným s troškou práškového cukru a citrónovej kôry. Ak použijeme zavárané marhule, spojíme dve polovice spolu a naplníme tvarohom.
- 4
Naplnené marhule obalíme odležaným tvarohovým cestom. Gule varíme vo vriacej vode približne 6 – 10 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti marhule a hrúbky cesta.
- 5
Na tanier dáme trošku tvarohu, ktorým sme plnili marhule a domáceho marhuľového džemu. Položíme uvarenú tvarohovú guľu, jemne posypeme medovkovým cukrom, prelejeme horúcim maslom a dozdobíme čerstvou medovkou, prípadne dodekorujeme podľa fantázie.
Tiež gule:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu