Marhuľové gule
Marhuľové gule

Tvarohové gule s marhuľami a medovkou

Martin Miklošík
šéfkuchár reštaurácie Bistronomy v Bratislave, 13. júna 2023
Tvarohové gule s marhuľami a medovkou
Foto: Archív Martina Miklošíka
4
porcie
30 (+ odležanie) minút
príprava
6-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
60 g
200 g
40 g
40 g
2 ks
2 g
Medovkový cukor:
100 g čerstvá
100 g
Náplň:
 (môžu byť aj zavárané)
200 g
Okrem toho:
 (na podliatie)
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Toastový chlieb bez kôrky rozmixujeme dohladka. Premiešame s múkou. Maslo vyšľaháme s cukrom dohladka, pridáme žĺtky, soľ, tvaroh a premiešame. Pridáme k múčnej zmesi, zamiešame a cesto necháme odležať vo fólii cez noc v chladničke.

  2. 2

    Medovku s cukrom rozmixujeme dohladka, rozložíme na plech a necháme vysušiť cez noc na teplom mieste.

  3. 3

    Mimo sezóny marhúľ použijeme marhuľový kompót, v sezóne uprednostníme čerstvé plody. Z čerstvých plodov vyberieme kôstky a naplníme ich tvarohom zmiešaným s troškou práškového cukru a citrónovej kôry. Ak použijeme zavárané marhule, spojíme dve polovice spolu a naplníme tvarohom.

  4. 4

    Naplnené marhule obalíme odležaným tvarohovým cestom. Gule varíme vo vriacej vode približne 6 – 10 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti marhule a hrúbky cesta.

  5. 5

    Na tanier dáme trošku tvarohu, ktorým sme plnili marhule a domáceho marhuľového džemu. Položíme uvarenú tvarohovú guľu, jemne posypeme medovkovým cukrom, prelejeme horúcim maslom a dozdobíme čerstvou medovkou, prípadne dodekorujeme podľa fantázie.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia