Marhuľové gule
Tvarohové gule s marhuľami a medovkou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
30 (+ odležanie) minút príprava |
6-10 minút tepelná úprava |
Postup- Toastový chlieb bez kôrky rozmixujeme dohladka. Premiešame
s múkou. Maslo vyšľaháme s cukrom
dohladka, pridáme žĺtky, soľ, tvaroh
a premiešame. Pridáme k múčnej zmesi, zamiešame a cesto necháme odležať vo fólii cez noc v chladničke.
- Medovku s cukrom rozmixujeme dohladka, rozložíme na plech a necháme vysušiť cez noc na teplom mieste.
- Mimo sezóny marhúľ použijeme marhuľový kompót, v sezóne uprednostníme čerstvé plody. Z čerstvých plodov vyberieme kôstky a naplníme ich tvarohom zmiešaným s troškou práškového cukru a citrónovej kôry. Ak použijeme zavárané marhule, spojíme dve polovice spolu a naplníme tvarohom.
- Naplnené marhule obalíme odležaným tvarohovým cestom. Gule varíme vo vriacej vode približne 6 – 10 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti marhule a hrúbky cesta.
- Na tanier dáme trošku tvarohu, ktorým sme plnili marhule a domáceho marhuľového džemu. Položíme uvarenú tvarohovú guľu, jemne posypeme medovkovým cukrom, prelejeme horúcim maslom a dozdobíme čerstvou medovkou, prípadne dodekorujeme podľa fantázie.
|