Marhuľové gule

Tvarohové gule s marhuľami a medovkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 (+ odležanie) minút
príprava
6-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Toastový chlieb bez kôrky rozmixujeme dohladka. Premiešame s múkou. Maslo vyšľaháme s cukrom dohladka, pridáme žĺtky, soľ, tvaroh a premiešame. Pridáme k múčnej zmesi, zamiešame a cesto necháme odležať vo fólii cez noc v chladničke.
  2. Medovku s cukrom rozmixujeme dohladka, rozložíme na plech a necháme vysušiť cez noc na teplom mieste.
  3. Mimo sezóny marhúľ použijeme marhuľový kompót, v sezóne uprednostníme čerstvé plody. Z čerstvých plodov vyberieme kôstky a naplníme ich tvarohom zmiešaným s troškou práškového cukru a citrónovej kôry. Ak použijeme zavárané marhule, spojíme dve polovice spolu a naplníme tvarohom.
  4. Naplnené marhule obalíme odležaným tvarohovým cestom. Gule varíme vo vriacej vode približne 6 – 10 minút. Dĺžka varenia závisí od veľkosti marhule a hrúbky cesta.
  5. Na tanier dáme trošku tvarohu, ktorým sme plnili marhule a domáceho marhuľového džemu. Položíme uvarenú tvarohovú guľu, jemne posypeme medovkovým cukrom, prelejeme horúcim maslom a dozdobíme čerstvou medovkou, prípadne dodekorujeme podľa fantázie.