Foto: dr
Je veľa spôsobov na prípravu ovocných knedlíkov, vlastne v našom kraji kopaničiarskom sa hovorí gule, a tak som ich tak aj pomenovala v názve. Zobraziť celý popisJe veľa spôsobov na prípravu ovocných knedlíkov, vlastne v našom kraji kopaničiarskom sa hovorí gule, a tak som ich tak aj pomenovala v názve. No a toto je jedna možnosť výroby ovocných knedlíkov alebo kopaničiarskych gulí :-).
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks v šupke varené |
|
podľa potreby |
|
štipka |
|
12 ks |
|
250 g |
|
na posypanie |
|
na poliatie roztopené |
|
12 ks |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke buď deň vopred a dáme do chladničky, alebo ráno a tiež dáme do chladničky dobre vychladiť - s takýmito sa lepšie vypracuje zemiakové cesto.
- 2
Zemiaky na jemno postrúhame, posolíme, pridávame múku podľa potreby a spracujeme cesto. Ja som mala dobré zemiaky, takže múky bolo treba asi tak 3 hrste, bolo v ceste viac zemiakov ako múky, čo je dobre. Cesto nenecháme oddychovať, ale hneď vyrábame gule, lebo inak by cesto začalo rednúť. Čiže vodu si dám variť už vtedy keď idem spracovávať cesto.
- 3
Keď mám cesto hotové vytvarujem z neho hrubý šúľok a nakrájam kúsky veľké podľa toho aké veľké sú marhule. Každý kúsok trocha roztlačíme rukou, dáme naň marhulu, ktorú rozpolíme na polovicu, vyberieme kôstku, namiesto kôstky vložíme do marhule kocku cukru a vytvarujeme gulu. Keď som urobila poslenú gulu, už mi začala vrieť voda, tak som gule vložila do troška osolenej vriacej vody a zmiernila som oheň tak, aby sa voda silno nevarila. Od vloženia som gule varila 6 minút, to znamená, že keď gule vyplávali, ešte chvíľku som ich nechala variť, celkový čas bolo tých 6 minút.
- 4
Uvarené gule vyberieme do misy, pomastíme rozpusteným maslom. Servírujeme s tvarohom, cukrom a rozpusteným maslom, ktorým netreba šetriť pri tomto jedle.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/marhulove-gulky-fotorecept/7419...
@izabella929 , ďakujem ti :-).
ja vajíčko tiež nedávam..treba dať -váhovo-viac zemiakov ako múky..a-pracovať rýchlo..zajtra sa chystám robiť..zo starých zemiakov..z nových nie..sú ešte dosť vodové..prijali by veľa múky..a to ja nechcem..
Keď robím zemiakové cesto, oplatí sa odvážiť si uvarené-vychladnuté zemiaky a potom pridať múku, ktorá má 1/3 z množstva zemiakov. Väčšinou to vychádza. No ak sú zemiaky veľmi mokré prisypujem po troške múku, ale naozaj opatrne. Aby cesto nebolo tvrdé. Tak som si zvykla aj pri lokšiach. Skúste, možno vám to zachutí a pomôže. :-)
@alona , nie vajíčko nedávam do zemiakového cesta nikdy, nemá tam žiaden význam.
@radost , mala som už nové zemiaky, ale dobrý druh, neboli vodové a v popise píšem, že som mala dobré zemiaky, lebo prijali málo múky.
Tak nám chutili, že zajtra idem robiť znova :-).
Aj ja ich robím aspoň raz v sezóne marhúľ a zrovna dnes sme ich mali na obed :-). Mám radosť, že si vyskúšala môj recept a páči sa ti :-).
Dakujeme za recept.