Foto: tinca
Často sme tieto koláčiky piekli, dávnejšie som ich nerobila a dnes prišla chuť, tak sú na svete.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na kvások: | |
1 PL |
|
1 ČL |
|
40 g |
|
100 ml |
|
Na cesto: | |
500 g |
|
75 g |
|
štipka |
|
50 ml |
|
100 g |
|
2 ks |
|
250 ml |
|
na vymazanie plechu |
|
Tvarohová náplň: | |
400 g |
|
1 bal |
|
2 PL |
|
80 g |
|
z 1 citróna |
|
1 ks |
|
Na dokončenie: | |
na posyp |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások: múku zmiešame s cukrom, pridáme rozdrobené droždie, vlažné mlieko, premiešame a necháme kysnúť.
-
2
Pripravíme si cesto: preosiatu múku zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme kvások a zamiešame. Potom ostatné suroviny olej, rozpustené maslo, žĺtky rozmiešané v mlieku a vypracujeme cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
3
Kým nám cesto pracuje pripravíme si tvarohovú náplň. Tvaroh roztlačíme vidličkou, pridáme žltok, vanilkový cukor, práškový cukor, kôru z citróna a nakoniec hrozienka. Zamiešame. Cukor si môžete upraviť podľa toho aké sladké máte radi.
-
4
Cesto nám nakyslo a môžeme plniť.
-
5
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1 cm a pokrájame na štvorce 10x10 cm. Do stredu dáme tvarohovú náplň a vždy dva a dva protiľahlé vrchy štvorca pevne spojíme.
-
6
Zavinuté derklíky ukladáme na maslom vymazaný plech, kde ich ešte pekne dotvarujeme. Bočné strany aj medzery potrieme maslom, alebo olejom. Potom ich ešte necháme cca 15´ podkysnúť.
-
7
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre približne 20-25´ pri teplote 180 st.C.
-
8
Upečené a vychladnuté derklíky posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť!
utriem si maškrtnú "hubu" spakruky..a "myš" chytím do ruky..:-)
kysnuté je pre mňa i muža naj..
dobre sa maj..:-)
a tak si ma navnadila, že zajtra ich asi upečiem.